Lebo vie Hospodin o ceste spravodlivých, ale cesta bezbožných vedie do záhuby. (Žalm 1,6)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

Vydanie 4.4.2018

Väčšej lásky niet

Tento víkend sme oslávili Veľkú noc. V prípade účastníkov Kresťanskej konferencie v Banskej Bystrici tým najlepším možným spôsobom – v Božej prítomnosti, v spoločenstve svätých počas konferenčných bohoslužieb od piatku do nedele.

Veľká noc nám pripomína najväčší skutok lásky v dejinách. Už približne dve tisícky rokov uplynuli od okamihu, kedy dal Boh svojho syna, aby zomrel za hriešnikov, zmieril ich s Otcom, vykúpil ich z moci hriechu a jeho následkov v podobe choroby, chudoby a duchovnej smrti. Táto skutočnosť je evanjeliom, ktoré kážeme, zvesťou o fantastických dôsledkoch Kristovej obete pre veriacich. Zároveň je tiež praktickou ukážkou toho, čo hovoril Pán: „To je moje prikázanie, aby ste sa milovali navzájom tak, ako som vás miloval ja. Nikto nemá väčšej lásky ako ten, čo svoj život kladie za svojich priateľov.“ (J 15,12-13)

Takáto láska ďaleko prevyšuje to, čo ľuďom napadne, keď počujú slovo láska. Nemá takmer nič spoločné s romantickou láskou, ktorú spoločnosť oslavuje a skladá o nej básne. Hovorí o láske, ktorá v sebe neobsahuje žiadne sebectvo. O láske, ktorá sa obetuje pre druhého. Takýto prejav lásky je medzi ľuďmi vzácny.

Práve teraz počas veľkonočného obdobia sa v médiách objavili dva prípady ľudí, ktorí sa takto nezištne obetovali, aby zachránili životy druhých.

Prvým hrdinom je francúzsky policista Arnaud Beltrame, ktorý sa počas rukojemníckej drámy v meste Trèbes dobrovoľne vymenil za rukojemníčku – jednu z tých, ktorých zadržiaval islámský terorista. Isto si uvedomoval, že riskuje svoj život, no aj tak urobil, čo považoval za správne. Toto je láska, láska k pravde, láska k ľuďom. Mladý dôstojník četníctva nakoniec skutočne skonal rukou spomenutého teroristu.

Druhým príkladom nesebeckej lásky a skutočnou hrdinkou je ruská učiteľka Tatiana Darsalija, ktorá zahynula počas tragického požiaru obchodného centra v meste Kemerovo. Obchodné centrum navštívila spolu so svojou dcérou. Keď vypukol požiar a nastala panika, vyviedla dcéru von a sama sa vrátila do horiacej budovy zachraňovať deti, o ktorých vedela, že sa nachádzajú v horných poschodiach obchodného centra. Toto rozhodnutie ju stálo život.

Príbehy spomenutých dvoch hrdinov sú niečím, čo je vzácne v Božích očiach. Priniesli obeť, akú nedokáže priniesť každý. Zomrieť za niekoho je niečo výnimočné, no všetci môžeme pre niekoho žiť a niekoho milovať. Celý Zákon je podľa Ježiša zhrnutý do príkazu milovať Boha z celého srdca a blížneho ako seba samého. Kto našiel Krista, dokáže to a jeho život má zmysel.

Nech sú pre nás Arnaud a Tatiana inšpiráciou v tom, že vždy budeme konať to, čo je správne a čomu veríme. Dá sa to.

 


Späť na správy