Veď Pán je Duch, a kde Duch Pánov, tam sloboda. (2. Korinťanom 3,17)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

Vydanie 9.4.2018

V Prahe pochodovali za život

Hlavné mesto Českej republiky sa stalo dejiskom demonštrácie, ktorá tentoraz nemala politické ambície, ale bola prejavom morálneho cítenia jej účastníkov. Sprievod s názvom „Národný pochod za život a rodinu“, ktorého sa zúčastnilo až 8000 ľudí z celého Česka, prešiel Prahou na protest proti zabíjaniu nenarodených detí a na podporu rodín s viacerými deťmi.

Na zhromaždení vystúpil tiež bývalý minister zahraničia a veľvyslanec ČR v USA Alexander Vondra. „Rodina a s ňou aj naša spoločnosť, kultúra, civilizácia vychádzajúce z židovsko-kresťanských koreňov a hodnôt sa dostávajú pod stále väčší tlak. Pod tlak zvonka aj pod tlak zvnútra. Z juhu do Európy mieria ekonomicky motivovaní ľudia, ktorí sú horlivými moslimami. Z východu stupňuje svoj tlak Putin, cár, ktorý sa tvári ako ochranca tradičných hodnôt, no ktorému ide o impérium a o moc,“ povedal Vondra. Ako jeden z hlavných problémov dnešnej doby, ktorý ohrozuje spoločenskú súdržnosť, vidí hodnotový relativizmus spočívajúci v „multikulturalizme a genderizme“.

V súčasnej Európe, ktorá na jednej strane čelí demografickej kríze v dôsledku nízkej pôrodnosti európskych národov a na strane druhej migračnej vlne moslimov, ktorých pôrodnosť niekoľkonásobne prevyšuje tú našu, je pozitívne, že sa konzervatívne zmýšľajúce (predovšetkým kresťanské) prúdy v spoločnosti vedia zomknúť a svoj názor takýmto silným spôsobom prezentovať.

„Pokojné“ demonštrácie v Gaze

V Pásme Gazy zomrelo v dôsledku streľby izraelskej armády niekoľko Palestínčanov. Mediálne správy a komentáre nad tým väčšinou vyjadrujú pohoršenie.

Každá strata ľudského života je tragédiou, kým však vyslovíme akýkoľvek súd, je potrebné jasne povedať, kto je za danú stratu zodpovedný. Na hranici medzi Gazou a Izraelom sa opakovane sústreďujú palestínski aktivisti, ktorí zapaľujú pneumatiky s cieľom vytvoriť dymovú clonu a poskytnúť tak „krytie“ teroristom snažiacim sa prekročiť hraničnú bariéru a infiltrovať sa do Izraela.

Izraelci opakovane hovoria a varujú, že budú strieľať po narušiteľoch bezpečnostnej zóny pri hraničnom plote a keď tak učinia, sú označovaní za vrahov pokojných demonštrantov. Keď pozeráme niektoré sugestívne videá palestínskych aktivistov, je vždy nutné si ich tvrdenia overiť a pozrieť si aj videá, ktoré uverejňujú izraelské obranné sily (IDF) a ukazujú v nich skutočnú povahu palestínskych protestov.

Je smutné, že vyhasli mladé životy. Vinný však nie je Izrael, ale ľudská hlúposť manipulovaná nehanebnou propagandou predstaviteľov Hamasu, ktorý nesie hlavný diel zodpovednosti za to, čo sa deje v Gaze.

V Číne zakázali predaj Biblií cez internet

Čínske úrady v snahe kontrolovať rýchlo rastúce kresťanské hnutie v krajine vydali zákaz predaja Biblií v internetových obchodoch. Ide o očividný pokus o zastavenie prebudenia v krajine.

Obetavosť a oddanosť čínskych veriacich je taká veľká a známa po celom svete, že si dovoľujem vyjadriť pochybnosť o tom, či sa to podarí. Už od prvého storočia kresťanstvo rástlo tak, že sa zvesť o Kristovi šírila od úst k ústam. Tento rast nezastavilo ani krvavé prenasledovanie. Predstaviteľov komunistického režimu v Číne teda čaká podobné prekvapenie ako úradníkov rímskej cisárskej moci.

Novozmluvná cirkev Ježiša Krista je nezastaviteľná. Krv mučeníkov plodí nových učeníkov a rozširovaniu evanjelia nezabránia žiadne administratívne obmedzenia. Modlime sa za našich bratov a sestry v Číne a buďme povzbudení ich príkladom.


Späť na správy