Lebo vie Hospodin o ceste spravodlivých, ale cesta bezbožných vedie do záhuby. (Žalm 1,6)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

Vydanie 16.4.2018

Prekvapivý odchod nového slovenského ministra vnútra

Vnútropolitická situácia na Slovensku sa nie len že nestabilizuje, ale po dnešnom dni naberá kríza novú dynamiku.

Dnešné vystúpenie ministra vnútra Tomáša Druckera, počas ktorého oznámil svoju rezignáciu dramatizuje celú situáciu. Policajný prezident Tibor Gašpar, ktorého odstúpenie už týždne požadujú zaplnené námestia slovenských miest, totiž zostáva vo svojej funkcii. Neodchádza teda ten, kto mal byť odvolaný, ale človek, ktorý ho mal odvolať.

Akým tlakom musel čeliť minister, ktorý zdôvodňuje svoje odstúpenie snahou o zachovanie si vlastnej integrity, si môžeme iba domýšľať. Otázky typu, je snáď policajný prezident mocnejší ako minister vnútra, zrejme v tejto situácii vôbec nie sú irelevantné. Ani tá, či stále ešte z pozadia nevládne bývalý minister Róbert Kaliňák.

Istý novinár dnes napísal, že v normálnej krajine by nebolo možné, aby nadriadený odstúpil preto, aby sa udržal vo funkcii jeho podriadený. To, že to dnes vidíme u nás, je dôvodom k modlitbám. Písmo hovorí, že „všetko, čo je skryté, bude raz odhalené“ (Lk 12,2), modlime sa, nech sa tak v tomto prípade udeje rýchlo.

Druckerovi možno nedovolili odvolať Gašpara, tak mu aspoň ukázal príklad. Dodávam, že príklad hodný nasledovania.

V Turecku súdia protestantského pastora

Predvlani v Turecku zadržali amerického pastora Andrewa Brunsona, vedúceho kresťanského zboru v meste Izmir. Jeho prípad súvisí s masovým zatýkaním, ktoré spustil režim tureckého prezidenta Erdogana po nevydarenom pokuse časti armády o štátny prevrat. Turecká polícia vtedy zadržala okolo 50 tisíc ľudí a vyše 150 tisíc štátnych zamestnancov prišlo o robotu.

Pastora Brunsona celkom proti logike a zdravému rozumu obvinili zo špionáže a z napojenia na hnutie islamského duchovného Fethullaha Gülena, ideového oponenta prezidenta Erdogana žijúceho v americkom exile. Podľa tureckého prezidenta to bol práve Gülen, kto stál za prípravou pokusu o zvrhnutie Erdogana. Ďalším obvinením bola údajná pastorova spolupráca so zakázanou Stranou kurdských pracujúcich (PKK).

Hlavným dôvodom uväznenia Andrewa Brunsona pravdepodobne bola snaha tureckých úradov ponúknuť ho na výmenu za samotného Gülena, o ktorého vydanie do Turecka sa zatiaľ neúspešne usilujú.

Modlime sa za priebeh súdu a za skoré prepustenie pastora Adrewa.


Späť na správy