Ale tým, čo Ho prijali, dal moc stať sa deťmi Božími, tým, čo veria v Jeho meno... (Ján 1,12)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

Vydanie 23.4.2018 

Teologický zmätok pápeža Františka 

Počas uplynulého týždňa ma zaujal a musím povedať, že aj rozrušil článok, hovoriaci o tom, ako pápež František potešil malého chlapca, ktorý mu položil otázku, či bude jeho otec, ktorý bol ateista a zomrel, spasený. Pápežova odpoveď chlapcovi bola isto citlivá, ľudská, ale teologicky zlá a veľmi nebezpečná. Pontifik chlapcovi odpovedal niečo v tom zmysle, že jeho otec bol dobrý človek a Boh sa potešil z toho, že dal chlapca pokrstiť. Chlapca povzbudil slovami, že Boh by si takého človeka isto nedržal ďaleko od seba, a odporučil mu, aby sa k svojmu zosnulému otcovi modlil. 

Boh je nepochybne milosrdnejší, ako si myslíme, nikdy však nezruší svoje slovo. Je mi ľúto, ale to, čo povedal pápež,  je z teologického hľadiska katastrofa. Jeho reakcia na chlapcovu otázku je číry humanizmus, ktorý sa nielenže neopiera o Božie Slovo, ale je s ním v protiklade. Celé to nakoniec zaklincoval odporučením, aby sa chlapec k svojmu zosnulému neveriacemu otcovi modlil. 

Takto to dopadá, keď cirkev opúšťa pravdy Písma, mýli si pojmy s dojmami a žije viac tým, čo cíti ako tým, čomu verí. Je to smutné, ale tento trend môžeme v kresťanstve 21. storočia pozorovať čoraz častejšie a netýka sa to iba pápeža, ale aj liberálneho protestantizmu. 

Na chlapcovu otázku sa pritom dá odpovedať citlivo a biblicky správne: Nevieme povedať, či bude jeho otec v nebi, alebo nie. Vieme ale, že Boh je spravodlivý sudca. Kto vyzná Ježiša Krista ako svojho Pána a uverí, že ho Boh vzkriesil z mŕtvych, bude spasený (Rim 10,9-10), hoci by sa obrátil aj na smrteľnej posteli v poslednej sekunde. Rozhodne nikto nebude spasený preto, že bol dobrý človek. 

Výrokom hlavy rímskokatolíckej cirkvi venujú pozornosť milióny ľudí na celom svete. Hoci sú jeho slová útechy pre plačúceho chlapca ľudsky pochopiteľné. Teologicky sú zlé, dokonca veľmi nebezpečné. Ako keby zabudol, čo Písma svedčia o Kristovi: „A v nikom inom niet spásy, lebo pod nebom niet iného mena, daného ľuďom, v ktorom by sme mali byť spasení.“ (Sk 4,12) 

Čím viac budú zaznievať takéto názory, tým dôležitejšie bude kázať evanjelium.


Späť na správy