A toto je svedectvo, že Boh nám dal večný život, a tento život je v Jeho Synovi. (1. Ján 5,11)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

Vydanie 9.5.2018

Čomu čelí Izrael v predvečer 70. výročia svojho založenia

Onedlho, presne 14. mája, to bude presne 70 rokov odo dňa, kedy David Ben Gurion vyhlásil založenie štátu Izrael. Je to bezpochyby dôvod na oslavu a na vďačnosť Stvoriteľovi neba a zeme, ktorý počas celých svetových dejín verne stál za svojím vyvoleným národom, ochraňoval ho a spôsobil, že izraelský štát nie len že prežil zúrivé útoky nepriateľských arabských štátov, ale dnes je prosperujúcim rozvíjajúcim sa štátom, ktorý dokázal vytvoriť kvitnúce záhrady a úrodné polia tam, kde predtým vládla púšť. Krátka história Izraela ukazuje na obrovskú húževnatosť, vieru a odhodlanie židovského národa a zároveň je svedectvom o tom, ako ľahko sa môžu naplniť tisícročné Božie prísľuby.

Práve v období, keď v Izraeli prebiehajú oslavy a keď sa vláda USA chystá otvoriť v Jeruzaleme veľvyslanectvo, presunuté z Tel Avivu, sa stupňuje napätie s Iránom. Minulý týždeň vystúpil izraelský premiér Bejnamin Netanjahu s odhalením doposiaľ utajovanej informácie o tom, že izraelskej tajnej službe Mossad sa podaril husársky kúsok. Priamo v Iráne sa totiž zmocnili archívu dokumentujúceho iránsky jadrový program. Zverejnené dokumenty odhaľujú skutočnosť, že Irán, hoci podpísal dohodu, v ktorej sa zaviazal k výhradne mierovému využívaniu jadrových technológií, naďalej pokračuje vo výskumoch, ktorých cieľom je umožniť svojim raketám Šaháb niesť jadrové hlavice. Jeho cieľom je nadobudnúť jadrový arzenál a posilniť tak svoje postavenie na Blízkom východe a vytvoriť priame ohrozenie pre Izrael a USA.

V posledných mesiacoch sa Irán vo veľkom vojensky angažuje v celom blízkovýchodnom regióne. Jeho elitné jednotky bojujú v Sýrii, kde si Irán neďaleko izraelských hraníc buduje vojenské základne a núti Izrael k preventívnym leteckým úderom, kedykoľvek sa ukáže, že zhromažďuje väčšie množstvo vojenskej sily, predstavujúcej priame ohrozenie židovského štátu. Irán ďalej financuje a vojensky podporuje teroristické organizácie Hizballáh (v Libanone) a Hamás (v Pásme Gazy). Zapojenie Iránu do občianskej vojny v Jemene prerástlo v otvorený konflikt medzi ním a Saudskou Arábiou, ktorý prebieha na jemenskom území a vytvára v tejto krajine obrovskú humanitárnu krízu.

Tieto okolnosti tvoria kontext včerajšieho rozhodnutia prezidenta Donalda Trumpa vypovedať jadrovú dohodu s Iránom. Aj keď sa ho od tohto rozhodnutia snažili odradiť poprední západní politici, Donald Trump opäť ukázal, že je človekom, ktorý sa nebojí plniť svoje predvolebné sľuby a dokáže si stáť za svojím slovom. Americký prezident vo svojom príhovore označil Irán za najväčšieho sponzora svetového terorizmu, ktorý utláča svojich obyvateľov. Dohodu so šíitskou krajinou, ktorú podpísal jeho predchodca v úrade Barack Obama, označil za „lož a strašnú jednostrannú zmluvu, ktorú nikdy nemali prijať“. Trump tiež vyjadril presvedčenie, že zrušenie dohody prinúti Irán vrátiť sa k rokovaciemu stolu a k akceptovaniu zmluvy, ktorá bude skutočne účinná a zabráni Iránu vo výrobe jadrových zbraní. Následne oznámi obnovenie ekonomických sankcií voči Iránu zo strany USA.

Zdá sa, že jediné štáty, ktoré rozhodnutie amerického prezidenta privítali, sú Izrael a odveký rival Iránu Saudská Arábia, ktorá sa v posledných mesiacoch stáva akýmsi tichým spojencom Izraela a dokonca tlačí Palestínčanov ku konštruktívnejšiemu prístupu k mierovým rokovaniam s Izraelom.

Politická a bezpečnostná realita v bezprostrednom okolí Svätej zeme sa nám doslova mení pred očami. Hrozba vojenského konfliktu medzi Iránom, ktorý podporuje Rusko a Sýria, a Izraelom, Saúdskou Arábiou a USA na druhej strane je reálnejšia ako kedykoľvek predtým. Posledné správy z Izraela hovoria o uvedení armády do pohotovosti a o otvorení krytov civilnej obrany v severnej časti krajiny potom, ako boli spozorované nezvyčajné aktivity iránskych síl v Sýrii.

Ďalším faktorom, ktorý môže zvýšiť percento pravdepodobnosti vojenského konfliktu, je tiež víťazstvo Hizballáhu vo voľbách v Libanone, ktoré prebehli uplynulý víkend. Hizballáh a jeho spojenci v nich získali nadpolovičnú väčšinu kresiel v libanonskom parlamente, čo výrazne posilní vplyv tejto teroristickej organizácie na celú krajinu.

Izrael slávi krásne okrúhle narodeniny, krajina, ktorú chceli vymazať z mapy sveta sa dožila jubilea, ktoré v sebe nesie biblickú symboliku. Zintenzívnime svoje modlitby za Izrael a žehnajme mu, v týchto dňoch to veľmi potrebuje.


Späť na správy