Lebo odmena za hriech je smrť, ale Božím darom milosti je večný život v Kristovi Ježišovi, Pánovi našom. (Rimanom 6,23)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

Vydanie 27.6.2018

V našom novom audiokometári si môžete vypočuť nasledujúce témy:

V USA vzniká nová sociálna sieť a internetový vyhľadávač

Žijeme v dobe, kedy sa kresťanský svetonázor pomaly stáva nie len menšinovým, ale z hľadiska liberálnych politických síl dokonca nežiaducim. Máme samozrejme demokraciu, slobodu slova a každý môže verejne šíriť svoje názory – ak pri tom samozrejme nevyzýva na násilie a nikoho neuráža. Keď však kresťania šíria biblické názory na sexuálnu morálku alebo zdôrazňujú Krista ako jedinú cestu spasenia, je to týmto kruhom nepohodlné. Internetové giganty Google, Facebook či Twitter sú súkromné spoločnosti riadené ľuďmi, ktorí sa snažia vychovávať spoločnosť práve v duchu týchto ateistických liberálnych ideí. Algoritmy ich sociálnych sietí a vyhľadávačov sú zrejme nastavené tak, aby ľuďom zobrazovali príspevky, ktoré sú v súlade s liberálnym svetonázorom, a tie konzervatívne a kresťansky ladené zobrazujú tak, aby neboli až tak veľmi viditeľné.

Americkí kresťania sa preto rozhodli založiť projekt novej sociálnej siete, ktorá by sa správala ináč. Sieť sa bude volať USA.Life a jej hlavným mottom bude bezpečnosť a sloboda. Bude priestorom na šírenie tradičných hodnôt, na ktorých boli kedysi založené Spojené štáty americké. Zakladateľom tejto novej sociálnej siete a vyhľadávača s názvom 1776Free.com je konzervatívne zmýšľajúci IT expert zo Silicon Valley a zároveň kresťanský líder Steven Andrew. Steven hovorí o svojej skúsenosti s cenzúrou na Facebooku, ktorého nová politika spôsobila rapídny pokles zobrazení jeho konzervatívnych príspevkov verejnosti. V roku 2016 jeho príspevky mesačne čítalo okolo 5 miliónov používateľov internetu v roku 2018 je to iba okolo 100 tisíc. Tento jav, ktorý sa týka aj ďalších kresťanských stránok priviedol Stevna Andrewa k rozhodnutiu založiť tento nový projekt. V súčasnosti prebieha zber financií na rozbehnutie tejto služby.

Neviem, do akej miery sa táto cenzúra sociálnych sietí týka aj príspevkov, ktoré nie sú písané po anglicky, ale aj ja mám jednu zaujímavú osobnú skúsenosť.  Už dávnejšie som si založil účet na Twitteri, ktorý dnes veľmi nevyužívam. Na začiatku som tam zdieľal niekoľko kresťanských príspevkov a Twitter mi odvtedy pravidelne posiela maily, kde mi odporúča príspevky ateistov a rôznych organizácií popierajúcich tmárske kresťanské povery. Že by sa ma Twitter pokúšal prevychovať?

Sociálne siete sú stále vynikajúcim nástrojom pre kresťanov, ktorí chcú šíriť evanjelium. Hlavným nástrojom však je a zostane klasické vydávanie svedectva a hovorenie o Kristovi tvárou v tvár a od úst do uší a do sŕdc ľudí, a v tom nám žiadna cenzúra nemôže zabrániť.

Iránčania demonštrujú proti vláde

Tisícky Iránčanov zaplavili v pondelok ulice Teheránu na protest proti zhoršujúcej sa ekonomickej situácie krajiny a proti rýchlo sa devalvujúcej miestnej mene riálu. Občanom Islamskej republiky sa znehodnocujú úspory a nákupy v zahraničí sú čoraz drahšie. Protestujúci obviňujú vládu, že sa intenzívne angažuje v zahraničí a zanedbáva situáciu doma. Davy ľudí sa zhromaždili v uliciach, v obchodných centrách aj pred budovou parlamentu, kde došlo k stretom s políciou.

Iránski predstavitelia sú asi najzarytejšími nepriateľmi Izraela v regióne a so svojím jadrovým a raketovým vojenským programom predstavujú pre židovský štát vážne nebezpečenstvo. O to pozoruhodnejšie znejú výkriky protestujúcich, ktorí tentoraz nekričali smrť Izraelu, ale – dávajte dobrý pozor: Smrť Palestíne. Podľa nich by sa iránsky štát mal prestať angažovať v konflikte, ktorý sa ho netýka a mal by pomáhať doma. Protestujúci ľudia ďalej kričali: „Pomáhajte nám a nie Gaze!“ alebo tiež „Nechajte na pokoji Sýriu a angažujte sa v Iráne“.

Iránci boli vždycky moderným a pokrokovým národom. Všetko pokazila až islamská revolúcia v roku 1979 a následná diktatúra režimu ajatolláhov. Je možné, že sa na obzore črtá zmena k lepšiemu a aj v tomto kontexte sa obnovenie sankcií voči islamskému režimu zo strany USA javí ako múdry krok. Sami Iránčania by tak mohli pokračovať v tlaku na vlastných vládcov, čo by v konečnom dôsledku mohlo viesť k pádu islamistickej diktatúry. Už dnes je v Iráne množstvo podzemných tajných kresťanských zborov a správy z tejto krajiny hovoria o tajnom prebudení. Treba v tom Iránčanom fandiť a modliť sa za nich.

Väčšina Slovákov nechce zmeny v interrupčnom zákone

Hoci nie som šťastný, že návrh na sprísnenie interrupcií podala fašistická ĽSNS, a tak vykradla ideové portfólio kresťanských konzervatívnych strán, už dávnejšie som napísal, že by som – keby som bol poslancom – hlasoval za. Môj odpor voči tomu, čo reprezentujú kotlebovci by bol slabšou silou ako morálny záväzok zareagovať na takto formulovanú výzvu v súlade so svojím svedomím. Chápem a ctím si aj tých, kto by s kotlebovcami nehlasovali v žiadnom prípade, ale u mňa je to jednoducho tak.

Tento návrh zákona však parlament odložil a zatiaľ nie je jasné kedy sa opäť bude v Národnej rade prejednávať. Jasné sú však výsledky prieskumu verejnej mienky, ktorý si nechal u renomovanej agentúry Focus vypracovať DenníkN. Prieskum ukázal, že za sprísnenie stávajúceho zákona je iba 31,7 % ľudí a jasná väčšina populácie teda 59,8 % je proti prijatiu prísnejšieho zákona.

Toto sa nám, ľuďom bojujúcim za biblické hodnoty, nečíta a nepočúva veľmi príjemne. Čas, kedy bola judeokresťanská morálka aj pilierom európskej etiky a z nej odvodenej legislatívy, sa zrejme dávno pominul. V súčasnej spoločnosti sú ľudia s konzervatívnou kresťanskou hodnotovou orientáciou v menšine, a v prípade niektorých európskych krajín sú dokonca len akýmsi okrajovým spoločenským fenoménom.

Ako plynie čas a dejiny pokračujú, stále viac vychádza najavo pravdivosť biblického výroku o tom, že „svet leží v zlom“. To, že kresťania môžu v demokratických voľbách prehrať a nepresadiť tak svoje videnie sveta je realita, s ktorou musíme žiť, ale ktorá nás nesmie znechutiť. Netreba bojovať proti demokracii (v dnešnom svete je to najlepší systém), treba ale bojovať za to, aby nás kresťanov nikto nemohol osočovať a trestať za naše presvedčenie, hoci je v rozpore s dominantným liberálnym svetonázorom. Treba bojovať za to, aby sme mohli stále hlásať evanjelium, lebo to je našou najdôležitejšou úlohou v tomto svete.

Pripomínajme si, že hoci „svet leží v zlom“, Boh ho má rád. Miluje hriešnikov, a to do takej miery, že dal svojho Syna, aby „nezahynul, ale mal večný život, každý, kto v Neho uverí“. Toto si treba pripomínať a toto treba kázať. Nie sme revolucionári, sme hlásatelia dobrej správy. Nevieme zmeniť spoločenské zriadenie, ale môžeme zachraňovať životy pre večnosť. Jedného človeka za druhým privádzať do živého vzťahu s Bohom a to je naša najväčšia radosť v tomto svete.

Reláciu počúvajte na YouTube Kresťanského spoločenstva.


Späť na správy