Lebo odmena za hriech je smrť, ale Božím darom milosti je večný život v Kristovi Ježišovi, Pánovi našom. (Rimanom 6,23)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

Vydanie 2.7.2018

V našom novom audiokomentári si môžete vypočuť nasledujúce témy:

Prečo evanjelikálni kresťania stále podporujú Donalda Trumpa?

Nie je žiadnym tajomstvom, že väčšina médií západného sveta sa stavia kriticky voči osobe a skutkom amerického prezidenta Donalda Trumpa. Existuje však nezanedbateľná skupina ľudí, ktorá ho stále podporuje a nehanbí sa za to. Popri časti konzervatívnych politikov a intelektuálov sú to predovšetkým kresťania, presnejšie evanjelikálni a letniční kresťania, ktorí berú vážne Písma, kresťanský svetonázor – teda to, ako sa na svet a jeho morálne dilemy pozerá Boh.

Jedným z hlasných podporovateľov prezidenta Trumpa je Stephen Strang, autor knihy Boh a Donald Trump a zakladateľ a riaditeľ prestížneho kresťanského časopisu Charisma Magazine. Televízna stanica CNN, ktorá patrí k najhlasnejším kritikom Donalda Trumpa, urobila so Stephenom Strangom rozhovor. Pýtali sa ho na dôvody nepoľavujúcej podpory kresťanov pre prezidenta a jeho politiku.

Strang im odpovedal: „Keď sa začítame do Písma, vidíme, že Boh si neustále používal nedokonalých ľudí, počnúc Dávidom a končiac apoštolom Pavlom. A tak dokážeme veriť tomu, že Boh pozdvihol tohto na prvý pohľad celkom nevhodného človeka, aby presadzoval kresťanské hodnoty spôsobom, akým to žiadny prezident USA doposiaľ nerobil.“

Steven Strang vidí za Trumpovým víťazstvom Božiu ruku a hovorí: „Milióny kresťanov boli pred prezidentskými voľbami presvedčené o tom, že naša krajina sa vybrala zlým smerom. Modlili sme sa za to, aby sa to zmenilo. Modlili sme sa a Boh pozdvihol niekoho, koho sme neoočakávali, niekoho, kto sa nám ani veľmi nepozdával, no získal si nás spôsobom, akým sa to nikomu inému nepodarilo.“

Podľa Stranga vykonal Donald Trump pre náboženskú slobodu a pre prenasledovaných kresťanov viac ako ktorýkoľvek iný prezident USA za celý svoj život. Prezident Trump si stojí za tým, čo sľuboval vo svojej predvolebnej kampan, a snaží sa urobiť Ameriku opäť veľkou. „Mnohí evanjelikálni kresťania, ako som ja,“ hovorí Strang, „sa tiež modlia za to, aby sa Amerika morálne a duchovne stala opäť veľkou.“

Keď sa pozrieme na kroky a rozhodnutia, ktoré 45. prezident USA doposiaľ vykonal, musíme mu dať za pravdu. Jeho výroky a rozhodnutia sú biblickému pohľadu na svet oveľa bližšie ako tie, ktoré vidíme pri predstaviteľoch európskych krajín. Donald Trump je bezpochyby svojrázna politická osobnosť a dejiny ho ešte len budú hodnotiť, zatiaľ si však priazeň evanjelikálnych kresťanov zaslúži.

Kanadskému šoférovi autobusu hrozia dva roky za mrežami za kritizovanie homosexuality

Kanadský kresťan menom William Whatcott bol zatknutý a obvinený zo „šírenia nenávisti voči LGBT komunite“. Toto obvinenie bolo voči nemu vznesené preto, že niekedy v roku 2016 počas pochodu Gay Pride rozdával kresťanské letáky varujúce pred hriešnym životným štýlom. Obsahom týchto letákov bolo varovanie, že homosexuálny životný štýl je spojený s vysokým rizikom nákazy sexuálne prenosnými chorobami. Homosexuálne správanie bolo v texte na týchto letákoch označené ako hriech, ktorý spôsobuje „večné zatratenie“, no zároveň tam bolo uvedené, že každému, kto urobí z týchto hriechov pokánie a obráti sa ku Kristovi, Boh ponúka „dar večného života“. Letáky neobsahovali žiadne nenávistné výroky proti homosexuálom.

Torontská polícia však tvrdí, že Whatcott distribuoval letáky proti homosexuálom a tým šíril nenávisť proti gay komunite. Obvinili ho preto z „vedomého šírenia nenávisti proti určitej skupine obyvateľstva, menovite homosexuálnej komunite“. Úrady ďalej vyhlásili, že nebudú prejavovať žiadnu toleranciu voči šíreniu nenávisti, na Whatcotta vydali zatykač a vyhlásili po ňom pátranie v troch kandských provinciách, ako keby bol nejakým vrahom na úteku. Keď sa o tom dotyčný dozvedel, okamžite sa vybral prihlásiť sa na policajnú stanicu, kde ho zadržali a nechali celých 24 hodín bez jedla.

Kanadskí kresťania sa za Billa Whatcotta, ktorému hrozia dva roky za mrežami, modlia a mnohými rôznymi spôsobmi mu vyjadrujú podporu. Pridajme sa k nim aj my.

Áno, zosmiešňovanie homosexuálov a akékoľvek útoky na nich sú zlé. Nie je ale možné, aby nám, kresťanom, bolo zakázané varovať hriešnikov pred ich hriechom a vyzývať ich k zmene rovnako, ako to robil Pán Ježiš, keď kázal: „Robte pokánie a verte evanjeliu!“

Muž, ktorý zomrel dvakrát

Podľa zistení americkej “Komisie pre presné informovanie o dianí na Blízkom východe” došlo k umelému naaranžovaniu videí, ktoré mali ukazovať smrť Ibrahima Abu Thurayya, vozíčkara s amputovanými nohami a známeho protiizraelského aktivistu z Gazy. Abu Thurayya bol jedným z dvoch Gazanov zabitých počas zrážok s izraelskými jednotkami 17. decembra 2017. Dve videá, ktoré mali zachycovať okamih jeho smrti, sa však výrazne odlišujú a ukazujú celkom iné udalosti. Videá boli nasnímané každé v inú hodinu dňa a objavujú sa na nich odlišní ľudia. Existuje dokonca tretie video, ktoré máme zachytené na fotografii z Abú Thurayyovho pohrebu a ktoré zobrazuje zranenie mŕtveho na celkom inom mieste tela ako v dvoch predchádzajúcich videách. Bola zverejnená tiež správa z vyšetrovania vedeného Izraelskými obrannými silami, ktorá hovorí o tom, že izraelskí sniperi ukončili paľbu asi hodinu pred tým, ako bol palestínsky vozíčkar zabitý.

Tento incident presahuje osobný prípad Abu Thurayya. Je svedectvom o propagandistickej mašinérii Palestínčanov, ktorí inscenujú smrť a zranenie ľudí, aby ich využili pre svoje ciele. Samotní aktivisti na tom spolupracujú a považujú svoju mučenícku smrť za príspevok ku kampani proti židovskému štátu.

Proti takýmto klamstvám sa dá bojovať len trpezlivým opakovaním pravdy.

Reláciu počúvajte na YouTube Kresťanského spoločenstva.


Späť na správy