Ale ovocie Ducha je: láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, nežnosť, dobrotivosť, vernosť, krotkosť, zdržanlivosť. Proti takýmto nie je zákon. (Galaťanom 5,22-23)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

Vydanie 16.7.2018

Tento komentár si môžete vypočuť na stránkach milost.tv a YouTube.

Posledné dni nám priniesli množstvo udalostí a my sa krátko pozrieme na niektoré z tých, ktoré sú zaujímavé a ktoré sa patrí okomentovať vo svetle Biblie. Biblické texty, ich odkaz a hodnoty sú dôležité pre kresťanov, ktorí veria v Boha a nie je im ľahostajné to, čo si o nich Stvoriteľ sveta myslí. Venujte nám niekoľko málo minút svojho času a dozviete sa viac. 

V Thajsku došlo k dokončeniu úspešnej operácie na záchranu mladých futbalistov uväznených spolu s trénerom v zatopenej jaskyni. Uskutočnilo sa tak niečo, za čo sa modlil celý svet. Tieto udalosti sú dôkazom toho, že keď sa ľudia zjednotia v nádeji, viere a v úsilí, samo nebo im pomôže a dokážu nemožné. 

Situácia na juhu Izraela sa komplikuje. Z pásma Gazy lietajú na Izrael salvy rakiet, ktoré tentoraz zasiahli aj obývané časti krajiny a spôsobili zranenia nevinným civilistom. Izrael už tradične odpovedal cielenými útokmi na infraštruktúru Hamasu a spôsobil mu značné škody. Tieto udalosti svedčia o tom, že Izrael aj naďalej potrebuje naše modlitby. Buďme povzbudení, že už tisícročia platia slová 121. Žalmu: Nedrieme veru ani nespí ten, čo stráži Izrael. 

Skončili sa hody futbalových fajnšmekrov. Nedeľný finálový zápas nám odhalil krajinu, ktorej futbalová reprezentácia sa 4 roky bude pýšiť titulom Majstrov sveta vo futbale. Naplnili sa papierové predpoklady a malé a sympatické Chorvátsko podľahlo favorizovanému Francúzsku. Na záverečnom ceremoniáli odovzdávania medailí sa tešili všetci. Hrdí Francúzi, porazení, ale inak fantasticky úspešní Chorváti a aj Rusi, ktorým sa podarilo zorganizovať excelentný turnaj, prvý v dejinách, na ktorom rozhodovali videorozhodcovia. 

Obraciam sa na všetkých kresťanských milovníkov futbalu: Ak budete mať pocit, že večery sú teraz nejako dlhé a nemáte, čo robiť. Venujte sa prosím viacej Biblii a modlitbe. Dočasné veci (ako napríklad futbal) sa totiž pominú a máme tu veci večné. Veci, na ktorých sa oplatí postaviť svoj život. 

Istý americký pediater menom Alastair Alpine sa pýtal smrteľne chorých detí z čoho sa na svete najviac tešia a čo považujú za zmysluplné. Ich odpovede vás možno prekvapia. 

Žiadne z detí nechcelo viac pozerať televízor. Žiadne sa nevyjadrilo, že by chcelo tráviť viac času na Facebooku. Žiadne z nich nemalo v obľube bitky s ostatnými deťmi. Žiadnemu sa nepáčilo v nemocnici. 

Deti vyzdvihovali nasledujúce veci. Chceli sa hrať so svojimi domácimi zvieratkami a na chvíle s nimi spomínali ako na tie najšťastnejšie. Mnohé hovorili o svojich rodičoch a záležalo im na tom, aby sa kvôli nim netrápili. Hovorili, že rady čítajú a počúvajú príbehy. Často si želali, aby im menej záležalo na tom, čo si o nich myslia ľudia. Za najlepších priateľov považovali tých, ktorí vzali celkom normálne napríklad to, že im vypadali vlasy. 

Tieto deti si najviac zo všetkého cenili čas, ktorý mohli stráviť so svojou rodinou. Hovorili o tom ako milujú svojich rodičov, ako rodičia milujú ich. 

Alastair Alpine na záver svojho výskumu dáva všetkým ľuďom nasledujúce odporučenia: Buďte láskaví. Čítajte viac knihy. Trávte čas so svojou rodinou. Žartujte. Choďte na pláž. Pohrajte sa so svojím psom. A hlavne: Povedzte ľuďom, na ktorých vám záleží, že ich milujete. 

Apoštol Jakub hovorí, že náš život je ako para, ktorá sa na chvíľu ukáže a hneď zmizne. Tieto deti to intuitívne cítia a vnútorne vedia, čo je naozaj dôležité. Na smrteľnej posteli nikto neľutuje, že nezarobil viac peňazí alebo nezískal titul. Ľutuje, že netrávil viac času s tými, ktorých miluje. Dobrý vzťah s Bohom a najbližšími je to najdôležitejšie. 

V Bratislave sa opäť uskutočnil Dúhový pochod. K danej problematike som sa už viackrát vyjadril a nechcem preto množiť slová. Dovolím si iba krátku glosu. Pochod nevnímam iba ako prezentáciu sexuálnych menšín a ich sympatizantov. Keď ich vidím a počúvam, čo hovoria, na myseľ mi prichádzajú biblické slová: Pane odpusti im, lebo nevedia, čo činia. Hlavným problémom nie je iná sexuálna orientácia, ale totálna duchovno morálna dezorientácia predovšetkým mladej generácie. Je to výzva pre tých, čo poznajú Pravdu, poznajú Krista a Bibliu. Kážme tejto generácii evanjelium, potrebuje to viac ako ktorákoľvek predtým. 

P.S. Klobúk dole pred účastníkmi pochodu Hrdí za rodinu. Médiá ich líčia ako bigotných radikálov, ale sú to statoční ľudia, nebojaci sa plávať proti prúdu a kormidlovať proti vetru liberálnych ideológií.

Tento komentár si môžete vypočuť na stránkach milost.tv a YouTube.


Späť na správy