Lebo kráľovstvo Božie nie je v reči, ale v moci. (1. Korinťanom 4,20)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

Vydanie 30.7.2018 

Tento komentár si môžete vypočuť na stránkach milost.tv a YouTube.

Jeden z talianskych biskupov vyhlásil, že ak by to pomohlo zachrániť migrantov, zmenil by všetky talianske kostoly na mešity

Minulý pondelok vyšla v talianskych médiách správa, že bývalý biskup mesta Caserta, Raffaele Nogaro, je ochotný riskovať koniec kresťanstva v Taliansku a dominanciu islamu, aby zachránil migrantov. Tento duchovný prehlásil: „Ak by to pomohlo zachrániť životy úbohých a nešťastných mužov a žien, ako morálny a veriaci človek by som bol ochotný zmeniť všetky kostoly na mešity, lebo Kristus neprišiel na svet stavať kostoly, ale pomáhať ľuďom bez ohľadu na rasu, náboženstvo alebo národnosť.“ 

Toto vyhlásenie, hoci vyzerá veľmi ľudsky a citlivo, je teologicky problematické a ťažko obhájiteľné, a to predovšetkým z hľadiska evanjelikálnej biblickej teológie. Povedzme si prečo. 

Po prvé: Biskup Nogaro má pravdu, že Pán Ježiš neprišiel na svet stavať kostoly, ale nehovorí o tom, že prišiel založiť cirkev pozostávajúcu z jeho učeníkov, z tých, ktorí v Neho uverili a prijali ho ako svojho Záchrancu, ako jedinú cestu k nebeskému Otcovi. Kostoly a modlitebne nie sú dôležité, ale sú miestom, kde je (alebo malo by byť) kázané evanjelium, vyučované Božie slovo a zvestovaná cesta spasenia. Zmenením kostolov na mešity by sme v podstate kapitulovali pred islamom a dali mu priestor rozšíriť sa a zakoreniť v našej krajine. Ak by sme považovali učenie islamu z hľadiska spásy ľudskej duše za rovnocenné s učením Ježiša Krista, v podstate by sme Krista zapreli a prestali veriť tomu, čo hovoril a konal. 

Po druhé: Áno, Kristus prišiel na svet pomáhať ľuďom, bez ohľadu na rasu, náboženstvo alebo národnosť. To je pravda, kresťanstvo nie je nacionalistické ani rasistické. Je však teologicky výlučné. Biskup Nogaro vo svojom tvrdení opäť pozabudol povedať, ako konkrétne Kristus pomáha potrebným dušiam. Je to predovšetkým tak, že zomiera na kríži ako Vykupiteľ ľudstva z dôsledkov jeho hriechov, a táto obeť umožňuje tým, ktorí v Neho uveria zmieriť sa s Bohom a mať odpustené hriechy. Snažiť sa pomáhať ľuďom tak, že opustíme toto posolstvo je všetko, len nie kresťanská služba.  

A po tretie: Hlavným cieľom kresťanskej misie a pomoci potrebným je vždy evanjelizácia, lebo tá je pomocou najdôležitejšou. Existujú mnohé kresťanské organizácie, ktorých pracovníci s nasadením života pomáhajú Afričanom v ich domovine. Takúto prácu je správne podporovať, ale umožniť týmto ľuďom presťahovanie do Európy, rezignovať na bezpečnostné riziká a obetovať vlastnú kultúru a vieru je bláznovstvom bez štipky zdravého rozumu a zmyslu pre realitu. 

Viceprezident USA Mike Pence prehovoril o prenasledovaní kresťanov v Severnej Kórei. Stalo sa tak minulý štvrtok na stretnutí predstaviteľov Ministerstva zahraničia, ktorí sa zaoberajú otázkami náboženskej slobody. 

Hoci v poslednej dobe dochádza k zvýšenej komunikácii medzi USA a severokórejským režimom s cieľom vyriešiť pálčivú otázku denuklearizácie Kórejského polostrova, otázka prenasledovania kresťanov v Severnej Kórei je stále otvoreným a veľmi pálčivým problémom. 

Podľa Mikea Pencea sa prenasledovaniu kresťanov v Severnej Kórei nič na tomto svete nevyrovná, je nemilosrdné, systematické a často fatálne. V KĽDR predstavuje obyčajné vlastnenie výtlačku Písma hrdelný zločin. Kresťania bývajú pravidelne popravovaní a ich rodinní príslušníci posielaní do koncentračných táborov. 

Viceprezident USA zdôraznil, že náboženská sloboda je slobodou, ktorá je v Amerike na prvom mieste a je základom všetkých ostatných slobôd. Ak ľuďom odopierajú právo slobodne praktizovať svoju vieru, zo skúsenosti vieme, že sú v ohrození aj ostatné slobody –  sloboda slova, tlače, zhromažďovania ako aj samotné demokratické inštitúcie.  

Jednou z najpozitívnejších charakteristík Spojených štátov amerických je skutočnosť, že počas celej svojej existencie táto krajina obraňovala náboženskú slobodu doma aj vo svete. Mike Pence otvorene hovoril tiež o tom, že jedným z ďalších vážnych problémov je nárast antisemitizmu v Európe, kde opäť dochádza k útokom na Židov, dokonca aj na ľudí, ktorí prežili holokaust a dnes sú už v pokročilom veku. 

Tieto problémy sú oveľa vážnejšie, ako to, aká je výška ciel za rôzne komodity a aké čísla vykazuje obchodná  bilancia medzi USA a inými krajinami. Vďaka Bohu, že Amerika má takého viceprezidenta, akým je Mike Pence. 

V Izraeli schválili nový základný zákon krajiny, definujúci Izrael ako „národný štát Židov“. V dobe, keď sa v Európe pojem národný štát stáva prežitkom a západné štáty, alebo ich metropoly, čoraz viac pripomínajú zmes rôznych národov, ide o niečo pozoruhodné. Je to prvýkrát od založenia Izraela pred 70 rokmi, čo došlo k právnemu ustanoveniu statusu Izraela ako národnej domoviny židovského ľudu. 

Zaujímavé je, že Izrael nemá ústavu. Jej funkciu plní niekoľko tzv. „základných zákonov“, medzi ktoré odteraz patrí aj tento. Má 11 článkov, v ktorých hovorí o tom, že Izrael je historickým domovom židovského národa, definuje jeho štátne symboly, za hlavné mesto krajiny považuje Jeruzalem a hebrejský jazyk určuje ako oficiálny jazyk krajiny. Arabčina bude mať aj naďalej zvláštne postavenie v štátnych inštitúciách. 

Štát definovaný ako národné spoločenstvo je pre Izrael strategicky dôležitou vecou. Akútne ohrozenie krajiny, nachádzajúcej sa v nepriateľskom prostredí okolitých arabských štátov si vyžaduje stav, kedy je  jednoznačná národná identita jeho obyvateľov životnou nevyhnutnosťou. Z hľadiska historických udalostí, ktorým Židia v dejinách opakovane čelili je to viac ako pochopiteľné. 

Izrael je veľa rokov jedinou funkčnou demokraciou na Blízkom východe. Prežil vďaka tomu, že sa dokáže účinne brániť všadeprítomným hrozbám a medzi nástroje účinnej obrany patrí aj tento zákon.  

Udiali sa dva javy, ktoré môžu byť zaujímavé aj z eschatologického pohľadu, teda z hľadiska teológie posledných čias. Týmito javmi myslím najdlhšie úplné zatmenia Mesiaca v tomto storočí a apokalyptické požiare v Grécku, ktoré si vyžiadali už viac ako 100 obetí na životoch. 

Keby aj tieto udalosti nemali prorocko-eschatologický význam, minimálne nám pripomínajú, že existujú sily, ktoré nás prevyšujú a že život človeka je veľmi krehký a pominuteľný. Práve preto je náš záujem o stav našej nesmrteľnej duše a o jej večný osud niečím veľmi dôležitým. 

A na záver mi, prosím, dovoľte jednu úsmevnú správičku. Ako informovala televízia FOX NEWS, americkí psychiatri zaznamenali nárast ochorenia s diagnostickým názvom „Trump Anxiety Disorder“, ktorý by sme mohli voľne preložiť ako „Úzkostná porucha spôsobená obavami z Donalda Trumpa“. Že týmto stavom trpia predovšetkým liberálne zameraní americkí ateisti asi nikoho neprekvapí, aj keď je hlavným symptómom tohto ochorenia strach z toho, že náš svet speje k svojmu koncu.

Dopočutia o týždeň.

Tento komentár si môžete vypočuť na stránkach milost.tv a YouTube.


Späť na správy