Ale ovocie Ducha je: láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, nežnosť, dobrotivosť, vernosť, krotkosť, zdržanlivosť. Proti takýmto nie je zákon. (Galaťanom 5,22-23)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

Vydanie 17.8.2018

Tento komentár si môžete vypočuť na stránkach milost.tv a YouTube.

Známy americký megazbor Saddleback Church vedený pastorom Rickom Warrenom dosiahol významný míľnik 50 tisíc krstov. Na poli budovania zborov v krajinách západného civilizačného okruhu ide o veľký úspech, potvrdzujúci službu pastora Warrena, autora jedného z najúspešnejších kresťanských bestsellerov Život s jasným cieľom, ktorý je knihou veľmi vhodnou pre hľadajúcich ľudí aj novoobrátených kresťanov. 

Na veľkej slávnosti, ktorú zbor Saddleback Church usporiadal pri príležitosti tohto významného úspechu, pastor Warren hovoril o svojom dojatí z toho, ako Boh napĺňa jeho víziu. Zmienil skutočnosť, že polovica amerických zborov má priemernú týždennú návštevnosť menšiu ako 75 ľudí. Keďže pochádza z tohto prostredia, dlho nevedel o tom, že vôbec existujú zbory, kde by sa stretávalo viac ako 200 ľudí. 

„Počas svojich študentských čias,“ hovorí Rick Warren, „som naozaj chcel žiť pre Ježiša. Raz som v istom kresťanskom časopise čítal článok, ktorý obsahoval zoznam amerických zborov, ktoré v danom roku pokrstili viac ako 100 ľudí. Bolo ich 68. Niečo také som si ani nedokázal predstaviť. V článku boli fotografie všetkých 68 pastorov spomenutých zborov. Vtedy som si pomyslel, že by som bol rád, keby som do jedného z týchto skvelých zborov mohol raz chodiť. Tento článok pre mňa bol takou silnou inšpiráciou, že som si ho prilepil na stenu hneď vedľa svojho plagátu skupiny Beatles.“ 

„O nejaký čas neskôr ma ešte viac ohromila skutočnosť, ktorú som si všimol v knihe Skutkov, ktorá hovorí o prvej kresťanskej cirkvi v Jeruzaleme. Píše sa tu, že Pán každý deň pridával k ich počtu tých, ktorí boli spasení. Premýšľajte nad tým, že sa to dialo každý deň! Znamená to, že táto prvá kresťanská cirkev krstila najmenej 365 nových členov ročne.“ 

„Tento verš z 2. kapitoly knihy Skutkov apoštolov sa v zbore Saddleback Church uskutočňuje už 38 rokov. Všetko sa to začalo na Veľkú noc roku 1980. Odvtedy sme pokrstili v priemere troch až štyroch ľudí každý jeden deň,“ povedal pastor Warren. 

V súčasnosti sa v nedeľu schádza na bohoslužbe cez 10 000 ľudí a ešte oveľa viac ľudí navštevuje biblické štúdium na domácich skupinách počas týždňa, je to až 40 000 ľudí. Zbor Saddleback sa pýši tým, že už v roku 1993 začal ako prvý zbor na svete využívať internet ako nástroj evanjelizácie. Neskoršie sa tento zbor stal prvým miestnym zborom, ktorý počas 2000 ročnej kresťanskej histórie doslova poslúchol „veľké poslanie“ Pána Ježiša Krista, keďže viac ako 25 000 členov zhromaždenia nastúpilo do lietadiel, aby prinieslo evanjelium do každej oficiálne uznanej krajiny sveta. Celkom kázali v takmer 200 krajinách. 

V rámci svojho programu s názvom „Celebrate Recovery“ vyškolil zbor viac ako 100 000 vedúcich v inovatívnom prístupe k pomoci ľuďom, ktorí trpia rôznymi formami závislostí alebo zlozvykov. Tento terapeutický program úspešne ukončili milióny ľudí, mnohí z nich vo väzniciach. 

Keď sa Ricka Warrena pýtali, prečo považuje vodný krst za dôležitý, povedal: „Mám na to dva dôvody. Poprvé, Ježiš nám prikázal krstiť a, podruhé, sám nám v tom šiel príkladom. Keď sa človek pokrstí, hovorí tým: Idem do toho! Som súčasťou Božej rodiny! Keď chce niekto nasledovať Krista nie je dôvod s krstom otáľať.“ 

Zbor Saddleback isto predstavuje pozoruhodný fenomén, a to nie len v Spojených štátoch amerických. Ide o trvale rastúci zbor, ktorý významne zasahuje do života mesta a komunity, v ktorej pôsobí. Počas posledných desaťročí sme boli svedkami prebudení, ktoré boli veľmi dynamické a zasiahli celý svet. Príkladom sú prebudenia v Toronte či Pensacole, ktoré nepochybne zmenili cirkev a zapísali sa do dejín prebudeneckého letnično-charizmatického kresťanstva. Tieto zbory však nijako výrazne nenarástli, veľké prebudenecké zhromaždenia v nich tvorili predovšetkým návštevníci z celého sveta, ktorí prúdili na miesto, kde sa Boh mimoriadne prejavoval a roznášali tento oheň prebudenia ďalej do svojich zborov. Boli to výnimočné momenty, no dá sa povedať, že tieto prebudenia mali svoj začiatok a mali tiež svoj koniec. Zbor pastora Warrena nikdy takéto prebudenie nezakúsil, systematickým a verným kázaním evanjelia spojeným s múdrou starostlivosťou o novoobrátených ľudí však dokázal veľmi veľa a je živým dôkazom o tom, že Božie kráľovstvo je ako semeno zasadené do pôdy, ktoré stále rastie, ani nevieme ako. 

Milí poslucháči, naša relácia sa v tomto dovolenkovom období na dva týždne odmlčí a ja sa s vami teším na opätovné stretnutie nad pozoruhodnými udalosťami v prvom septembrovom týždni. Dopočutia.

Tento komentár si môžete vypočuť na stránkach milost.tv a YouTube.


Späť na správy