Napokon vyliaty bude na nás Duch z výšin, púšť sa zmení na ovocný sad a ovocný sad budú pokladať za les. (Iz 32,15)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

Vydanie 17.9.2018

Tento komentár si môžete vypočuť na stránkach milost.tv a YouTube.

Milí poslucháči, vítam vás pri ďalšom pokračovaní relácie, v ktorej komentujem vybrané udalosti, ktoré sa odohrávajú okolo nás, a na ktoré sa snažím pozerať očami kresťana. Dnes je 17. septembra 2018, moje meno je Daniel Šobr, a pozývam vás vypočuť si krátke komentáre nasledujúcich udalostí: Médiá plnia správy o vyčíňaní hurikánov na pobreží USA aj na Ďalekom východe. Píše sa tiež o tom, že kresťania v Číne vo zvýšenej miere trpia prenasledovaním zo strany komunistického režimu. Americké kresťanské médiá informujú o tom, že proti prezidentovi Trumpovi povstáva aktívna a organizovaná duchovná opozícia.

Ničivá sila hurikánov

Nešťastie, ktoré postihlo východné pobrežie USA sa volá poetickým menom Florence a ide o hurikán, ktorého pustošiaca sila si okrem značných materiálnych škôd vyžiadala tiež najmenej 15 ľudských životov. Na opačnom konci planéty vystrájal príbuzný Florence, tajfún Mangkhut, ktorý zasiahol Filipíny, vyvolal masívne zosuvy pôdy a priniesol smrť najmenej 25 ľuďom. Tieto zlé správy sú opätovným mementom, ktoré svedčí o slabosti ľudskej civilizácie tvárou v tvár besniacim živlom planéty a zároveň opakovaným upozornením na pominuteľnosť ľudského života. Moderná civilizácia takéto pripomienky potrebuje. Obidve nešťastné udalosti sú príležitosťou pre kresťanov k modlitbám a praktickej pomoci ľuďom, ktorých tieto pohromy zastihli. Treba sa modliť, treba pomáhať, treba kázať. Zasiahnuté oblasti nepotrebujú iba materiálnu obnovu, ale tiež a predovšetkým duchovnú obnovu, ktorú zvykneme nazývať prebudenie. Verím, že to kresťania v USA, na Filipínach aj inde vo svete využijú.

Prenasledovanie kresťanov v Číne

V Číne vo veľkom ničia kríže, pália Biblie, zatvárajú kostoly a modlitebne a nútia veriacich, aby sa písomne zriekli svojej viery. Čínsky komunistický režim zosilnil v posledných mesiacoch svoj boj proti kresťanom. Rôzne kresťanské cirkvi totiž vníma ako nebezpečnú ideologickú konkurenciu a po občanoch požaduje väčšie prejavy lojality voči ateistickej komunistickej strane.

Mnohí medzinárodní experti na danú problematiku upozorňujú, že súčasné prenasledovanie kresťanov v Číne je najhoršie od roku 1982, kedy bola veriacim v Číne ústavou garantovaná náboženská sloboda. Tieto perzekúcie pravdepodobne súvisia so snahami súčasného čínskeho prezidenta Si Ťin-phinga upevniť si svoju mocenskú pozíciu v krajine.

Podľa platných čínskych zákonov sa môžu kresťania pridať iba k niekoľkým oficiálne schváleným cirkvám. V Číne však už niekoľko desaťročí prebieha spontánne prebudenie a vznikajú tam domáce a podzemné protestantské charizmatické zbory. Ich rast je taký intenzívny, že v súčasnosti sa počet čínskych protestantov odhaduje na 38 miliónov a odborníci predpovedajú, že v priebehu niekoľkých desaťročí by mohla mať Čína najväčšiu kresťanskú komunitu na svete.

Skutočnosť, že cirkev napriek prenasledovaniu rastie, je veľmi povzbudzujúca. Rovnako to platilo aj v prípade prvej kresťanskej cirkvi prenasledovanej úradmi Rímskej ríše. Modlime sa za našich čínskych súrodencov v Kristovi a buďme povzbudení silou ich viery a odhodlania pokračovať v nasledovaní Pána napriek prenasledovaniu.

Duchovný odpor proti Trumpovi

Prezident USA Donald Trump je už rok a pol vo svojom úrade. Bez preháňania ho môžeme označiť za jednu z najkontroverznejších postáv súčasnej svetovej politiky. Pripúšťam, že na jeho osobnosti je

mnohé čo kritizovať, no zároveň musím trvať na tom, že Spojené štáty v niekoľkých posledných desaťročiach nemali prezidenta, ktorý by bol tak veľmi naklonený voči evanjelikálnym kresťanom a presadzoval ich politiku a hodnoty.

Na prezidenta Trumpa útočia dve skupiny ľudí. Prvou sú liberáli a ľavičiari z Demokratickej strany spolu s niekoľkými protitrumpovsky naladenými Republikánmi, ktorých reprezentoval aj nedávno zosnulý senátor McCain. Druhou skupinou sú satanisti, ktorým vadí práve Trumpove presadzovanie kresťanskej agendy a predovšetkým osoba viceprezidenta Penca. Mike Pence je stelesnením toho, ako by mal vyzerať kresťanský konzervatívny politik. Je človekom nekompromisného charakteru, ktorý sa nehanbí otvorene hovoriť o svojom obrátení a svojou povahou zároveň predstavuje vynikajúcu protiváhu temperamentnému prezidentovi.

V USA už mnohé roky existuje Satanova cirkev a nedávno ku nej pribudla ďalšia organizácia založená v roku 2012 s názvom The Satanic Temple, čo v preklade znamená Satanský chrám. Pred zvolením Donalda Trumpa za prezidenta mala táto organizácia asi 50 000 členov a podľa jej oficiálnych údajov získala v priebehu prvých 36 hodín po Trumpovom zvolení tisícky ďalších nových členov. Nikdy predtým vraj takýto nárast počtu členov v Satanskom chráme nezažili.

Podľa vlastných slov sa považujú za duchovné hnutie odporu voči prezidentovi a myšlienke, že sa má americký národ zjednotiť pod zástavou náboženskej viery. Sami sa považujú za ateistov a dokonca ani satana nepovažujú za osobnú silu – toto je ich najväčší rozdiel oproti Satanovej cirkvi. Satana považujú za symbol večného rebela proti Božej nadvláde. Hovorca a spoluzakladateľ Satanského chrámu Lucien Greaves povedal: „Stojíme v prvých líniách boja proti plazivej teokratickej nadvláde, stelesňovanej skutočnosťou, že človek ako Mike Pence môže zastávať taký vysoký štátny post.“

Satanský chrám spustil mnohé kampane zamerané na to, aby vytlačil kresťanský vplyv z politickej sféry. Svojich nepriateľov opisujú ako „evanjelikálnych nacionalistov“ alebo „teokratickú pravicu“. Snažia sa budovať satanistické monumenty, všade tam, kde stoja rôzne kresťanské symboly ako napríklad kríže alebo dosky s Desatorom. Pred budovou jedného štátneho úradu nechali odhaliť 2,5 metrovú sochu démonickej postavy Bafometa. Popri štátnych základných školách zakladajú Satanove kluby. Argumentujú tým, že keď na týchto školách môžu cirkvi medzi deťmi získavať veriacich v Krista, oni môžu robiť kampaň za Satana. Apelujú tak na náboženskú slobodu. Keď vraj školy dovolia kresťanské kluby, musia dovoliť aj tie satanistické.

Hoci je Satanský chrám skôr ako cirkvou hnutím ultraliberálnych politických aktivistov, existujú tiež satanisti, pre ktorých je satan osobou, ktorej slúžia a ktorej záujmy presadzujú. Istý bývalý satanista menom John Ramirez povedal americkej televíznej stanici CBN News, že kresťania by nemali podceňovať moc modlitieb. Modlitbou a prímluvami dokáže cirkev eliminovať duchovné útoky zo strany satanistov a efektívne mariť ich plány, medzi ktoré patria snahy o infiltrovanie a vnútorné rozkladanie kresťanských cirkví. Duchovný boj a modlitba sú vskutku účinnou zbraňou. Cirkev to potrebuje vedieť a potrebuje to aj praktizovať, a to nie len v Spojených štátoch, ale tiež u nás.

Dopočutia o týždeň pri komentovaní ďalších udalostí.

Tento komentár si môžete vypočuť na stránkach milost.tv a YouTube.


Späť na správy