Hospodin je môj pastier, nebudem mať nedostatku. (Žalm 23,1)

USA chcú otvoriť ambasádu v Jeruzaleme už v máji

USA chcú otvoriť ambasádu v Jeruzaleme už v máji

Veľvyslanectvo Spojených štátov amerických sa podľa piatkového vyhlásenia amerického ministerstva zahraničia presťahuje z Tel Avivu do Jeruzalema už tento rok v máji. „V máji plánujú Spojené štáty otvoriť ambasádu v Jeruzaleme. Otvorenie pripadne na 70. výročie Izraela,“ stálo vo vyhlásení ministerstva. Americké veľvyslanectvo sa bude z počiatku nachádzať v jeruzalemskej štvrti Arnona, kde bol doteraz zriadený konzulát a prítomný na nej bude len veľvyslanec David Friedmann a malý tím pracovníkov. Miesto pre budúce stále veľvyslanectvo sa podľa ministerstva ešte len musí nájsť.

Rozhodnutie privítal premiér Izraela Benjamin Netanjahu, aj minister dopravy Jisrael Katz. „Neexistuje na svete lepší darček. Správne a spravodlivé rozhodnutie. Vďaka, priateľ,“ napísal vo svojom tweete.

Palestínsky hlavný mierový vyjednávač a generálny tajomník výkonnej rady Organizácie pre oslobodenie Palestíny Saíb Irikát rozhodnutie USA kritizoval. Irikát povedal, že plán presťahovať americkú ambasádu ukazuje, že Washington chce „porušiť medzinárodné právo, zničiť dvojštátne riešenie a provokovať city palestínskeho ľudu, rovnako tak ako všetkých Arabov, moslimov a kresťanov po celom svete“.

Podľa piatkových informácií Trumpova administratíva tiež zvažuje návrh amerického židovského miliardára Sheldona Adelsona, ktorý sa ponúkol, že časť nákladov spojených s presťahovaním veľvyslanectva Spojeným štátom zaplatí. Podľa ministerstva zahraničnia teraz jeho právnici skúmajú, či je možné prijať dar od súkromnej osoby, ktorý by pokryl časť alebo celé financovanie presunu novej ambasády.

Zdroj: ztis.cz, 24.2.2018 (-jg-)


Späť na správy