Ježiš mu riekol: Ja som cesta i pravda i život. Nik neprichádza k Otcovi, ak len nie skrze mňa. (Ján 14,6)

USA opúšťajú UNESCO

USA opúšťajú UNESCO

Stálu reprezentáciu USA v organizácii Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) v Paríži nahradí od budúceho roka len ich pozorovateľská misia. Svoje stiahnutie sa z organizácie oznámili USA vo štvrtok 12. októbra s tým, že medzi dôvodmi uviedli finančné požiadavky, potrebu reformy a protiizraelské zameranie organizácie.

Heather Nauertová z amerického ministerstva zahraničia vo vyhlásení oznámila, že rozhodnutie "nebolo ľahké a odráža rastúce problémy USA s nedoplatkami na UNESCO, nutnosť zásadnej reformy organizácie a jej protiizraelské zaujatie". Stiahnutie z organizácie má nadobudnúť platnosť k 31. decembru 2018. Šéfka UNESCO Irina Boková vyjadrila nad odchodom Spojených štátov, ktorý podľa nej pre organizáciu znamená "stratu multilateralizmu", "hlbokú ľútosť".

Americké nedoplatky UNESCO dnes dosahujú výšku 500 miliónov amerických dolárov. USA pozastavili svoje príspevky organizácii roku 2011, kedy získala v organizácii plné členstvo Palestína. UNESCO navyše v súčasnosti volí svojho generálneho riaditeľa, ktorý by nahradil Bokovú. Medzi dvoch najsilnejších kandidátov patrí Audrey Azoulayová z Francúzska a Hamad bin Abdulaziz al-Kawari z Kataru.

V minulých mesiacoch UNESCO potešilo Palestínčanov, keď vyhlásilo Staré mesto v Hebrone na Západnom brehu za svetovú pamiatku v ohrození a jaskyňu Machpela a Ráchelinu hrobku za palestínske historické miesta. Organizácia tiež podporila niekoľko rezolúcií, ktoré popierajú židovské väzby k Jeruzalemu.

Zdroj: ztis.cz, 12.10.2017 (-jg-)

Foto: sídlo organizácie UNESCO v Paríži


Späť na správy