Ježiš mu riekol: Ja som cesta i pravda i život. Nik neprichádza k Otcovi, ak len nie skrze mňa. (Ján 14,6)

USA opustili Radu OSN pre ľudské práva

USA opustili Radu OSN pre ľudské práva

Nikki Haleyová, vyslankyňa USA pri OSN a štátny tajomník Mike Pompeo v utorok 19. júna spoločne oznámili, že Spojené štáty opúšťajú Radu OSN pre ľudské práva, a to pre jej zaujatosť voči Izraelu. "Rada pre ľudské práva pri OSN je už príliš dlho ochrankyňou tých, ktorí ľudské práva porušujú," vyhlásila Nikki Haleyová v utorok večer na spoločnej tlačovej konferencii so štátnym tajomníkom USA Mikeom Pompeom. "Spojené štáty oficiálne vystupujú z Rady pre ľudské práva. Tento krok neznamená odstúpenie od záväzkov k ochrane ľudských práv. Odchádzame práve preto, že tieto záväzky nám nedovoľujú byť naďalej súčasťou pokryteckej a samoúčelnej organizácie, ktorá sa ľudským právam vysmieva, "odôvodnila bezprecedentný krok USA Haleyová.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Spojeným štátom poďakoval za "odvážne rozhodnutie voči pokrytectvu a klamstvám takzvanej Rady OSN pre ľudské práva". Veľvyslanec USA v Izraeli David Friedman na svojom twitterovom profile napísal, že "Amerika povedie aj naďalej svet v pokroku v oblasti ľudských práv bez záťaže tejto skorumpovanej organizácie".

Dve židovské ľudskoprávne organizácie, Human Rights First a Inštitút Jacoba Blausteina pre pokrok ľudských práv odoslali Pompeovi spoločne list, v ktorom krok USA kritizujú.

Utorkom 19. júna 2018 možno skončila doba, kedy sa ľudskoprávna agenda aspoň oficiálne dohovárala na spoločnej globálnej báze. Ak sa táto trhlina v dohľadnej dobe nescelí, je možné (hoci nie nutné), že vznikne niekoľko rôznych koncepcií ľudských práv a interpretácií Charty základných ľudských práv a slobôd.

Zdroj: ztis.cz, 20.6.2018 (-rjw-), krátené


Späť na správy