Napokon vyliaty bude na nás Duch z výšin, púšť sa zmení na ovocný sad a ovocný sad budú pokladať za les. (Iz 32,15)

USA presunuli veľvyslanectvo do Jeruzalema

USA presunuli veľvyslanectvo do Jeruzalema

V pondelok 14. mája 2018 bolo tomu podľa gregoriánskeho kalendára 70 rokov odo dňa, kedy bol slávnostne v Zemi Izrael vyhlásený novodobý štát Izrael. Symbolicky v deň narodenín židovského štátu bola slávnostne presunutá ambasáda USA z Tel Avivu (na obrázku), kde sídlila doteraz, do hlavného mesta Jeruzalema.

Otvorenie nového veľvyslanectva sa zúčastnili najvyšší predstavitelia Izraela a tiež rad významných amerických činiteľov, medzi nimi rad kongresmanov, minister financií Steven Mnuchin a dcéra prezidenta USA Ivanka a jej manžel Jared Kushner. Slávnosti bol prítomný tiež podporovateľ americkej Republikánskej strany a izraelskej strany Likud, miliardár Sheldon Adelson.

Hlavný prejav predniesol predseda vlády Izraela Benjamin Netanjahu. Prezident USA Donald Trump pozdravil Izraelčanov v prednatočenom prejave. "Izrael je suverénny národ a ako taký má právo určiť si svoje hlavné mesto. Napriek tomu sme niekoľko rokov nedokázali uznať to, čo je na prvý pohľad úplne zrejmé. Skutočnosť, že hlavným mestom Izraela je Jeruzalem," povedal prezident.

 

Palestínski Arabi škodia

Okrúhle výročie založenia Izraela a slávnostné otvorenie veľvyslanectva USA v Jeruzaleme sa pokúsili mediálne prehlušiť palestínski Arabi. Z Pásma Gazy, kde vládne Hnutie islamského odporu (Hamas), aj napriek varovaniu izraelských predstaviteľov zaútočili na hraničný plot a pokúsili sa preniknúť na územie Izraela. Pri obrane štátnej hranice a následných úderoch proti teroristickým centrám izraelské sily zlikvidovali niekoľko desiatok útočníkov, viac než tisíc ich bolo zranených.

Nepokoje prebehli tiež na arabských autonómnych územiach v Judsku a Samárii, najmä v sídle arabskej autonómnej Palestínskej správy, v Ramalláhu.

Palestínski Arabi na základe podnecovania svojich vodcov už od marca 2018 protestujú za "návrat" na územia, kde sa od roku 1948 rozkladá štát Izrael.

Zdroj: eretz.cz, 14.5.2018

Foto: americké veľvyslanectvo v Tel Avive


Späť na správy