Lebo kráľovstvo Božie nie je v reči, ale v moci. (1. Korinťanom 4,20)

USA uznali Golanské výšiny za súčasť Izraela

USA uznali Golanské výšiny za súčasť Izraela

Prezident USA Donald Trump 25. marca 2019 podpísal dekrét, ktorým Spojené štáty americké uznávajú Golanské výšiny za súčasť štátu Izrael. Ohromujúci diplomatický úspech Izraela prichádza 52 rokov po tom, kedy strategickú oblasť získal v Šesťdňovej vojne.

Prezident Trump svoj krok avizoval už skôr, kedy vyhlásil, že "nadišiel čas", aby Spojené štáty "plne uznali" zvrchovanosť Izraela nad Golanskýmy výšinami. Slávnostné podpísanie dekrétu vykonal prezident USA v Bielom dome za prítomnosti predsedu izraelskej vlády Benjamina Netanjahua.

"Nerozbitné spojenectvo medzi Spojenými štátmi a Izraelom ešte nikdy nebolo tak pevné ako za mojej vlády," vyhlásil prezident Trump. Zjavne nadšený premiér Netanjahu ihneď prisvedčil slovami: "Som veľmi vďačný, že si ma pozval a stretol sa so mnou v Bielom dome. Som Ti vďačný. Izrael má roky skvelý vzťah so Spojenými štátmi, ale nikdy nemal lepšieho priateľa, než Teba." Donald Trump súčasne vyhlásil, že Izrael má "absolútne právo" na sebaobranu a akákoľvek budúca dohoda o mieri na Blízkom východe musí toto právo obsahovať.

Po oficiálnom uznaní Jeruzalema za hlavné mesto Izraela, rozhodnutie o presťahovaní veľvyslanectva do Jeruzalema a vypovedanie jadrovej dohody s Iránom, je uznanie anexie Golanských výšin ďalším bezprecedentným vyjadrením podpory Izraelu zo strany súčasného amerického prezidenta.

Jedná sa aj osobný úspech premiéra Netanjahua, ktorý je Trumpovým osobným priateľom a podporoval ho - napriek kritike časti izraelskej aj americkej židovskej verejnosti a v rozpore s tradíciou izraelskej politiky - počas prezidentskej kampane.

Sýria, ktorej súčasťou Golanské výšiny kedysi boli a ktorá si ich stále nárokuje, krok USA rozhorčene odsúdila.

Zdroj: eretz.cz, 25.3.2019


Späť na správy