Ale ovocie Ducha je: láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, nežnosť, dobrotivosť, vernosť, krotkosť, zdržanlivosť. Proti takýmto nie je zákon. (Galaťanom 5,22-23)

Útok na iránsku vojenskú prehliadku

Útok na iránsku vojenskú prehliadku

Skupina útočníkov zaútočila v sobotu 22. septembra na vojenskú prehliadku v juhoiránskom meste Ahvaz. Z neďalekého parku spustili streľbu z automatických zbraní do pochodujúcich vojakov a prizerajúcich civilistov. Na mieste zostalo 25 mŕtvych (do večera sa počet úmrtí vyšplhal na 29) a 60 zranených. K útoku sa prihlásili dve skupiny, ISIS a protivládna arabská skupina "Národný odpor Ahvazu". Zo strany vysokých vojenských dôstojníkov i politikov zaznievajú napriek tomu obvinenia voči Izraelu a USA.

Prehliadka v Ahvaze bola jednou z mnohých akcií. Začala čoskoro dopoludnia. Po hlavnej ulici defilovali príslušníci rôznych armádnych jednotiek, vrátane elitných Revolučných gárd a veteránov z iránsko-irackej vojny. Ďalší uniformovaní policajti a vojaci udržiavali poriadok. Na udalosť sa prišli pozrieť stovky civilistov, samozrejme vrátane detí.

Okolo 9:00 začala štvorica uniformovaných mužov paľbu. Strieľali na sprievod i prizerajúcich. Podľa iránskych zdrojov útok trval približne desať minút. Asi mierili hlavne na príslušníkov Revolučných gárd (tí tvoria skoro polovicu mŕtvych), ale nevyhýbali sa ani civilistom. Medzi mŕtvymi bolo podľa správ niekoľko žien, minimálne jedno dieťa bolo ťažko zranené.

 

Desaťminútová streľba a nejasnosti

Predovšetkým nie je jasné, čo sa stalo s útočníkmi, ani akým spôsobom boli zneškodnení. Miestny guvernér vyhlásil, že dvaja z nich boli uväznení. To dementovali štátne médiá, podľa ktorých boli všetci štyria páchatelia na mieste zastrelení. Ich identita buď nie je známa, alebo ju vyšetrovatelia nezverejňujú.

 

Obvinenia USA a Izraela

Počas soboty obvinil hovorca iránskej armády z útoku Izrael a USA. Pre štátnu agentúru IRNA vydal vyhlásenie, že útočníci "neboli z ISIS ani inej skupiny bojujúcej proti islamskému systému (porozumej iránskemu štátu), ale majú väzby na Ameriku a Mosad."

Prezident Rúhání v nedeľu dopoludnia, teda niekoľko hodín po zverejnení oboch prihlásení, obvinil USA, že sú "násilníkom, ktorý sa snaží vyvolať v Islamskej republike neistotu, ale nepodarí sa mu to."

Okrem klasických oficiálnych výrokov, ako že Irán na útok v Ahvaz "nikdy nezabudne" a že odpoveď bude " zdrvujúca", uviedol tiež: "Reakcia Iránu príde v rámci práva a našich národných záujmov. USA budú ľutovať svoju agresivitu."

Zdroj: ztis.cz, 23.9.2018 (-rjw-)

Foto: Ilustračná fotografia


Späť na správy