Ale hľadajte najprv kráľovstvo Božie a Jeho spravodlivosť a všetko toto bude vám pridané. (Matúš 6,33)

Útok plynom v Sýrii je zlyhaním svetových organizácií

Útok plynom v Sýrii je zlyhaním svetových organizácií

„Medzinárodné organizácie a mechanizmy vytvorené po holokauste, aby bránili zločinom proti ľudskosti, zlyhávajú. Udalosti v meste Dúmá sú dôsledkom ľahostajnosti sveta, ktorý umožňuje, aby sa diali ďalej.“ To je len niekoľko slov z prejavu Avnera Šaleva, riaditeľa jeruzalemského pamätníka holokaustu Jad Vašem. Šéf najväčšej organizácie starajúcej sa o uchovanie pamiatky a historický výskum nacistickej genocídy Židov tak reagoval na ďalšie masové vraždenie civilistov počas bojov v Sýrii. Veľmi pravdepodobne bol pri ňom použitý bojový plyn.

K útoku na mesto Dúmá ovládané rebelmi (z tzn. Islamskej armády), došlo v sobotu 7. apríla. Bolo pri ňom zabitých niekoľko desiatok osôb, vrátane detí, stovky ďalších utrpeli zranenia. Podľa svedkov boli v príbytkoch nájdené celé rodiny, zadusené zatiaľ neznámym jedovatým plynom. Informovali o tom sýrski protivládni aktivisti Sýrskej civilnej obrany, tzn. Biele prilby.

Prezident USA Donald Trump označil útok za „odporný“ a sľúbil, že Spojené štáty dôrazne zareagujú. Nasledoval útok na sýrsku vojenskú základňu, z ktorého Rusko a Sýria obvinili Izrael. USA a Francúzsko účasť na tejto akcii oficiálne popreli.

V pondelok 9. apríla izraelská ministerka zahraničných vecí Cipi Chotovelyová obvinila sýrsku vládu zo zločinov proti ľudskosti.

Celý článok si môžete prečítať na ztis.cz

Zdroj: ztis.cz, 10.4.2018 (-rjw-)


Späť na správy