Lebo vie Hospodin o ceste spravodlivých, ale cesta bezbožných vedie do záhuby. (Žalm 1,6)

Útok v Izraeli nie je hrdinský, ale vražda

Útok v Izraeli nie je hrdinský, ale vražda

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu poukázal na spojitosť medzi útokom v Jeruzaleme a podobnými minuloročnými útokmi v Európe.

Izraelská polícia zatiaľ nezverejnila nové podrobnosti o identite útočníka, potvrdila len, že žil vo Východnom Jeruzaleme. Netanjahu ho označil za podporovateľa IS. Dodal, že izraelské bezpečnostné zložky dnes krátko po útoku uzavreli palestínske predmestie východného Jeruzalema Džabal Mukabir, odkiaľ útočník pochádzal.
Táto palestínska štvrť susedí so židovskou štvrťou Armon ha-Naciv (známou aj ako Talpijot Mizrach - Východný Talpijot), kde sa útok stal. Podľa izraelských médií polícia zadržala aj viacero členov rodiny páchateľa útoku.Netanjahu v spoločnosti ministra obrany Avigdora Liebermana navštívil miesto činu. Následne sa uskutočnilo zasadnutie bezpečnostného vládneho kabinetu.
Izraelský denník Jediot achronot na svojej webovej stránke zverejnil videozáznam útoku, ktorý pripravil o život najmenej štyroch mladých Izraelčanov. Ďalších najmenej 13 ľudí bolo pri útoku zranených. Stav viacerých z nich je kritický.

Zo záznamu vyplýva, že vodič kamiónu vo veľkej rýchlosti zámerne zišiel z cesty a narazil do skupiny ľudí - vojakov -, práve vystupujúcich z autobusu. Následne sa auto na priľahlej ceste niekoľkokrát otočilo okolo svojej osi a potom ešte raz zacúvalo na miesto, kde po prvom nájazde zostali ležať mŕtvi a zranení. Páchateľa zastrelili na mieste činu.

Podľa denníka Times of Israel mladí vojaci boli v Jeruzaleme na zájazde, ktorý bol súčasťou iniciatívy zameranej na poznávanie významných historických miest.
Záchranári, ktorí zasahovali na mieste, sa pre izraelské médiá vyjadrili, že útok bol najbrutálnejší spomedzi všetkých podobných, aké doteraz v Jeruzaleme zažili. Pod nákladným autom zostalo totiž uväznených viacero zranených, ktorých potom museli vyslobodzovať. Turistická sprievodkyňa Lea Schrieberová, ktorá bola svedkom udalosti, popísala, že počula krik zranených a videla nákladné auto, ako cúva a znova naráža do skupiny už zranených ľudí.
Palestínske hnutie Hamas sa o útoku vyjadrilo pochvalne, neprihlásilo sa však k zodpovednosti za tento čin. Hovorca Hamasu označil dnešný útok za "hrdinský" a povzbudzoval aj iných Palestínčanov, aby konali podobne a "vystupňovali svoj odpor" voči Izraelu.
Jeruzalemský starosta Nir Barkat vyzval spoluobčanov na opatrnosť, ale apeloval na nich, aby sa útokom nenechali odradiť od svojho obvyklému spôsobu života. Útok bezprostredne odsúdil americký veľvyslanec v Izraeli, ako aj osobitný koordinátor pre mierový proces na Blízkom východe Nickolay Mladenov, ktorý na svojom konte na sociálnej sieti Twitter napísal, že takýto útok nemožno ničím ospravedlniť, ani zdôvodniť.

Zdroj: delet.sk, 9.1.2017, Doron Keshet

 


Späť na správy