Ale hľadajte najprv kráľovstvo Božie a Jeho spravodlivosť a všetko toto bude vám pridané. (Matúš 6,33)

V Brazílii zaútočili na prezidentského kandidáta

V Brazílii zaútočili na prezidentského kandidáta

V Brazílii prebieha predvolebná kampaň. Pred týždňom bol napadnutý pravicový a proizraelský kandidát Jair Messias Bolsonaro. Nešlo tu o paradajky ani vajíčka - útočník ho bodol kuchynským nožom do brucha. Išlo o pokus o vraždu, ktorý štyridsaťročný útočník odôvodňoval tým, že konal z "Božieho príkazu". Bolsonaro bol prevezený do židovskej nemocnice Alberta Einsteina v São Paule. Pravdepodobne zámerne pritom odmietol prestížnu nemocnicu, patriacu sýrskym a libanonským majiteľom.

Bolsonaro bol ihneď po prevoze do nemocnice operovaný a lekársky tím jeho stav vyhlásil za uspokojivý. Na videu z nemocničného lôžka poďakoval pracovníkom nemocnice a zopakoval heslo svojej kampane: "Brazília nadovšetko a Boh nad všetkými."

Jair Messias Bolsonaro (63), syn talianskych imigrantov, začal kariéru ako profesionálny vojak. Dosiahol hodnosti kapitána a koncom 80. rokov vstúpil do politiky. Počas svojho politického pôsobenia sa profiloval ako silne pravicový a kresťanský konzervatívny politik. Medzi jeho témy patria tzn. tradičné rodinné hodnoty, boj proti potratom a zväzkom rovnakého pohlavia, boj za obnovenie trestu smrti a sprísnenie trestného zákonníka.

 

"Brazílsky Trump"

Je preslávený postojom proti imigrácii, najmä z Blízkeho východu. Kontroverzné výroky mu vyniesli prezývku "Brazílsky Trump" (ktorá však medzi jeho priaznivcami nie je zďaleka vnímaná negatívne).

Bolsonaro silno podporuje Izrael. "Moje srdce je zelené, žlté (národné farby Brazílie), modré a biele (národné farby Izraela)," vyhlásil už v roku 2017 v Clube Hebraica, jednej z najväčších židovských inštitúcií v Brazílii.

Počas kampane vyhlásil, že má v úmysle presunúť brazílske veľvyslanectvo do Jeruzalema. Ako väčšina politikov z evanjelikálneho prostredia vyjadruje sympatie k súčasnej izraelskej politike premiéra Netanjahua.

Celý článok si môžete prečítať na ztis.cz

Zdroj: ztis.cz, 11.9.2018 (-rjw-)


Späť na správy