A toto je svedectvo, že Boh nám dal večný život, a tento život je v Jeho Synovi. (1. Ján 5,11)

Záchranný plán pre Galilejské jazero

Záchranný plán pre Galilejské jazero

Izraelská vláda schválila záchranný plán pre Galilejské jazero. Začne doň privádzať odsolenú vodu zo Stredozemného mora. Ministerstvo vodných a energetických zdrojov o tejto možnosti uvažovalo už niekoľko rokov, ale považovalo to za krajnú možnosť. Po piatich rokoch sucha však hladina podzemnej vody klesla natoľko, že sa niekdajšia najväčšia vodná zásobáreň nemôže sama vrátiť do pôvodného stavu. Galilejské jazero je od staroveku najväčším zdrojom pitnej vody v oblasti. Ešte pred 10 rokmi poskytovalo 400 miliónov kubických metrov sladkej vody ročne. Dnes musí byť odber obmedzený na 30-40 miliónov ročne, teda na menej ako desatinu. Príčinou sú klimatické zmeny, prejavujúce sa na celom Blízkom východe katastrofickým suchom.

Mení sa aj kvalita samotnej vody. Tá je v dôsledku vyparovania slanšia a menej vhodná pre niektoré druhy tunajších rastlín a živočíchov. Ďalší problém spôsobuje veľké množstvo rias, kvôli ktorým Galilejské jazero v lete "kvitne". Vodohospodári preto vlani z jazera vybagrovali 17 000 ton soli. Narušenie ekosystému však hrozí aj naďalej.

Teraz sa hladina Galilejského jazera dlhodobo nachádza 213,46 metrov pod hladinou Stredozemného mora, teda nebezpečne blízko tzn. "Čiernej línie" (214,87m), na ktorú klesla v roku 2001.

 

Nádej nielen pre Izrael

Postupom rokov Izrael vyvinul technológie pre odsoľovanie vody zo Stredozemného mora a vybudoval päť odsoľovacích jednotiek, ktoré teraz zásobujú pitnou vodou 80% izraelských domácností. Teraz budú vybudované ďalšie dve na účel zásobovania Galilejského jazera. Časť vody bude z 28 kilometrov vzdialeného pobrežia vedená priamo do jazera. Pre obnovu systému však bolo doporučené zásobovať vodou aj jeho zdroje, teda horný Jordán a jeho prítoky. Znamená to tiež nádej pre Mŕtve more, ktorého hladina teraz klesá o 1,1 metra ročne.

Celý článok si môžete prečítať na zis.cz

Zdroj: ztis.cz, 15.6.2018 (-rjw-)


Späť na správy