Hospodin je môj pastier, nebudem mať nedostatku. (Žalm 23,1)

Zmení EÚ politiku k Izraelu a Palestínskej samospráve?

Zmení EÚ politiku k Izraelu a Palestínskej samospráve?

Ministri zahraničných vecí Európskej únie budú začiatkom roku 2020 diskutovať o tom, či by 28-členný blok mal upraviť svoju politiku týkajúcu sa Izraela a Palestínskej samosprávy, informovala The Associated Press.

"Ak chceme dvojštátne riešenie, musíme pomôcť a povzbudiť obe strany, aby začali seriózne a dôveryhodné vyjednávanie, a to sa teraz nedeje", povedal nový šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell novinárom po rozhovoroch s ministrami.

Jeho vyjadrenie prišlo deň potom, čo izraelský Channel 13 News oznámil, že luxemburský minister zahraničia Jean Asselborn sa snaží, aby v reakcii na nedávne oznámenie amerického ministra zahraničia Mika Pompea, že USA nevnímajú izraelské komunity v Judsku a Samárii ako nezákonné, uznali všetky členské štáty EÚ "Palestínu".

EÚ dlhodobo zastáva názor, že akákoľvek mierová dohoda medzi Izraelom a Palestínskou samosprávou by mala byť založená na myšlienke dvoch štátov. Tento blok (väčšina štátov) je tiež proti izraelskej výstavbe v Judsku a Samárii.

Predstavitelia Palestínskej samosprávy tlačia na jednotlivé štáty, aby oficiálne uznali "Palestínu", a to krokom, ktorý by obišiel priame mierové rozhovory s Izraelom.

Kým niekoľko európskych krajín v posledných rokoch "Palestínu" uznalo, tieto kroky boli symbolické a mali malý, ak vôbec nejaký skutočný diplomatický vplyv.

Zdroj: israel.cz, 10.12.2019 (Elad Benari, Arutz Sheva – Israel National News)


Späť na správy