Napokon vyliaty bude na nás Duch z výšin, púšť sa zmení na ovocný sad a ovocný sad budú pokladať za les. (Iz 32,15)

Zo Západného múru spadol stokilový kameň

Zo Západného múru spadol stokilový kameň

V pondelok 23. júla vypadol zo Západného múru v Jeruzaleme stokilový kameň a dopadol blízko modliacej sa ženy. Správa obletela svet. Skutočnosť, že sa to stalo v oblasti zmiešaného oddelenia, ktorý je veľkou politickou témou v Izraeli i diaspóre, dala podnet k náboženským špekuláciám.

Oporná stena niekdajšieho herodovského chrámu, zničeného roku 70 n.l. rímskou armádou, je považovaná za najposvätnejšie miesto judaizmu. K udalosti došlo deň po pôste 9. avu, pripomínajúci zbúranie Chrámu. Jeruzalemský starosta Nir Barkat ešte ten deň vyhlásil za zázrak, že 79-ročná modliaca sa žena vyviazla bez zranení.

Arabská stanica, napojená na hnutie Hamas, mala ešte v ten istý deň o príčine jasno: stalo sa tak "v dôsledku pokračujúcich izraelských vykopávok".

 

Ochrana Západného múru

Prvým krokom bolo odstránenie kameňa za pomoci žeriavu a odvoz na podrobné preskúmanie. Zároveň Pamiatkový úrad vykonáva obhliadku ďalších častí Západného múru, pretože podobných puklín je v stene niekoľko. Archeológovia, prírodovedci a technici zatiaľ nemajú o príčine jasno, navyše tu mohlo ísť o súhru viacerých faktorov. Podozrenie padá na rastliny, vtáky, zrazenú vlhkosť aj dávnu technickú závadu.

Celý článok si môžete prečítať na ztis.cz

Zdroj: ztis.cz, 26.7.2018 (-rjw-)


Späť na správy