Ale tým, čo Ho prijali, dal moc stať sa deťmi Božími, tým, čo veria v Jeho meno... (Ján 1,12)

Zomrel bývalý generálny tajomník OSN Kofi Annan

Zomrel bývalý generálny tajomník OSN Kofi Annan

18. augusta zomrel vo Švajčiarsku siedmy generálny tajomník OSN a nositeľ Nobelovej ceny za mier, Kofi Atta Annan. Tento diplomat z Ghany slúžil v rokoch 1992 - 1996 ako zástupca generálneho tajomníka pre mierové sily OSN. V tejto pozícii bol svedkom vojen, ktorých priebeh dlhodobo poškodil povesť OSN, ako strety v bývalej Juhoslávii alebo záverečná časť občianskej vojny v Rwande, ale aj výšiny a pády blízkovýchodného mierového procesu. Po opustení vysokého postu v OSN pokračoval v aktivitách na medzinárodnom poli.

Deväť rokov, kedy bol Kofi Annan v úrade generálneho sekretára (1997-2006), boli roky miznúcich vyhliadok na pokojné vyriešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu. Jeho postoj vtedy nebol rozhodne považovaný za proizraelský, nedal sa však označiť ani za propalestínsky. Annan si voči obom stranám udržiaval svoj povestný kultivovaný odstup.

Keď na prelome tisícročí prepukla intifáda al-Aksá, boli výroky Kofiho Annana vnímané ako jednostranná kritika Izraela. V roku 2002, keď Izrael počas vlny samovražedných útokov poslal do miest na Západnom brehu opäť vojakov, navrhoval Annan dokonca intervenciu mierových síl OSN na Západnom brehu. Nezískal pre ňu ale podporu. Rovnako kritické boli jeho postoje počas druhej vojny v Libanone (leto 2006).

Kofi Annan bol stúpencom dvojštátneho riešenia blízkovýchodného konfliktu. Zároveň bol jedným z tých, ktorí pevne veril, že izraelsko-palestínsky konflikt je riešiteľný, a to výlučne politickými prostriedkami. Keď v roku 2006 opúšťal funkciu generálneho tajomníka, bol už mierový proces v troskách.

 

Bojovník proti antisemitizmu

V čase úradu sa netešil prílišnej obľube izraelskej pravice. Reakcie na jeho smrť sa preto môžu zdať prekvapivé. Premiér Netanjahu o Annanovi povedal: "Budeme si ho pripomínať ako človeka, ktorý bol veľmi aktívny na medzinárodnej scéne a ktorý bojoval proti antisemitizmu a popieraniu holokaustu."

 

Mierový proces

Kofi Annan bol kritický voči silovým riešeniam izraelských "jastrabov", voči výstavbe osád a ďalším konkrétnym javom izraelskej politiky, nepopieral avšak právo izraelského štátu na existenciu ako Izraela. Naopak, pri návšteve Jeruzalema odmietol rezolúciu OSN z roku 1975, že "sionizmus je forma rasizmu a rasovej diskriminácie".

Celý článok si môžete prečítať na ztis.cz

Zdroj: ztis.cz, 20.8.2018 (-rjw-)


Späť na správy