Hospodin je môj pastier, nebudem mať nedostatku. (Žalm 23,1)

Prečo chodiť na bohoslužby aj s malým dieťatkom

logos-01-2016-dieta.jpg

Narodilo sa ti dieťatko a rozmýšľaš, či chodiť na bohoslužby, alebo nie? Predsa, ešte je malé, zhromažďuje sa tam veľké množstvo ľudí a tie bacily a vírusy... Aj ty vidíš len samé „proti“?

Ak áno, tak v tomto článku stručne načrtnem niekoľko dôvodov, prečo neprestať podporovať bohoslužby svojou prítomnosťou v sprievode tvojho nového prírastku. 

- Pokiaľ si na materskej alebo rodičovskej dovolenke už nejaký ten mesiac, vieš, že všetko sa točí len okolo bábätka. Veľmi ľahko môžeš skĺznuť do pasce „plienok“, teda rozmýšľaní a rozprávaní len o tvojom pokladíku. Medzi mamičkami je tento trend veľmi silný, stačí chvíľu počúvať bežnú konverzáciu na ihrisku. Ak budeš udržiavať vzťahy a priateľstvá v cirkvi, okrem rozplývaní sa nad drobcovým úsmevom môžeš prísť na iné myšlienky a, napríklad, aj sa posilniť vo svojom vzťahu s Bohom. V cirkvi sa môžeme navzájom povzbudzovať alebo napomínať a tvoj život bude napredovať aj po duchovnej stránke.

- Na zhromaždenie je potrebné sa upraviť a čo naj­vhodnejšie sa obliecť. Takto sa vymaníš z domácej „teplákovej kultúry“ a budeš mať dôvod aspoň dva či tri razy do týždňa sa učesať a pekne obliecť. Lebo na ihrisku sa predsa nebudeš prechádzať v lodičkách. Takto môžeš nosiť aj kúsky, ktoré doma bežne nenosíš.

- Často počujem, že je potrebné počkať, kým dieťa trochu vyrastie, a potom ho rodičia zoberú do zhromaždenia. No kedy bude dieťa dostatočne veľké na to, aby mohlo byť v kolektíve detí v besiedke? Od troch rokov, keď pôjde aj do škôlky? Alebo skôr, či neskôr? A čo budeš robiť dovtedy? Necháš ho u starých rodičov a pôjdeš do cirkvi bez neho? Alebo (čo je možno pravdepodobnejšie) prestaneš chodiť a kázeň si vypočuješ len online. Časom sa ti čas zhromaždenia začne prekrývať s uspávaním dieťatka alebo budeš mať doma iné povinnosti a prestaneš sledovať aj záznamy. Pravdaže, to sa neodohrá za jeden týždeň. Ale keď raz prestaneš chodiť do zhromaždenia, bude veľmi ťažké zmeniť svoje návyky a do svojho nabitého denného rozvrhu začleniť aj hľadanie Božieho kráľovstva. Preto pravidelné navštevovanie cirkvi je jeden zo spôsobov, ako sa uchrániť pred odpadnutím od Boha (seba aj tvojich detí).

- Dieťa, ktoré odmalička navštevuje besiedku, si tam ľahšie nájde priateľov. Tí sa potom navzájom (keď sa obrátia k Bohu) v tínedžerskom veku môžu  povzbudzovať v hľadaní Boha a je vyššia pravdepodobnosť, že si nájdu svoje miesto v cirkvi a zapoja sa do služby.

- Ak pravidelne batoľa trávi čas v besiedke spolu s inými deťmi, zvykne si na kolektív. Potom aj jeho nástup do jaslí/škôlky by mohol byť jednoduchší. 

- V besiedke sa deťom buduje imunita. Ešte kým si s ním doma na rodičovskej dovolenke, môže mať za sebou rôzne soplíky, kašeľ a podobne. Keď už budeš pracovať, oceníš menší počet „OČR-iek a PN-iek“. Čisto teoreticky ;).

- Na zhromaždení ťa tvoje dieťa vidí, ako chváliš a uctievaš Boha, na modlitbách zase ako sa modlíš. Ako rodič si pre neho vo všetkom vzorom. Keď chceš, aby to v budúcnosti robilo aj tvoje dieťa, je vyššia pravdepodobnosť, ak ťa pri tom bude vidieť a bude to pokladať za prirodzené.

Zoznam týchto dôvodov určite nie je vyčerpávajúci, ale mal by ťa aspoň prinútiť zamyslieť sa, či ti stojí za to zostať doma s dieťatkom a bohoslužby sledovať len online, alebo prísť a zvýšiť úroveň bohoslužieb prítomnosťou celej tvojej rodiny.



Súvisiace články

Prečo prenasledovanie|Logos 9 / 2009 | Jaroslav Kříž |Téma
Zaostrené na vedu|Logos 3 / 2009 | Drahoslav Vajda |Veda a viera
Mami, prečo?|Logos 2 / 2007 | Veronika Kováčová |Veda a viera
Prečo jazyky?|Logos 6 / 2010 | E. Hagin Kenneth |Vyučovanie
Prečo Kristus|Logos 10 / 2017 | Jaroslav Kříž |Téma