Ježiš mu riekol: Ja som cesta i pravda i život. Nik neprichádza k Otcovi, ak len nie skrze mňa. (Ján 14,6)

FENG ŠUEJ

master-ws079.jpgIste ste sa už mnohí stretli s pojmom Feng Šuej, ktorý naberá na zaujímavosti hlavne u ľudí, ktorí stavajú dom alebo rekonštruujú svoj byt. Veď všetci chcú mať svoje „hniezdočko lásky“ zútulnené čo najkrajším spôsobom. Stačí sa pozastaviť pri novinovom stánku a nahliadnuť do niektorého z časopisov zaoberajúcich sa bývaním, a nemusíte toto slovíčko dlho hľadať, natrafíte naň celkom iste.

Čo sa skrýva pod pojmom Feng šuej?

Samotné čínske slová Feng šuej znamenajú „vietor a voda“. Slovné spojenie však symbolizuje „vietor vanúci na vrchol hory“ a „vodu stúpajúcu na horský hrebeň“.

Pôvod Feng šuej nachádzame v starej čínskej astronómii, v taoistickej kozmológii, filozofii a v čínskom texte I-TING. Tu treba hľadať vznik základnej myšlienky Feng šuej, podľa ktorej údajne správne usporiadanie predmetov na šťastných miestach prispieva k nastoleniu harmonického stavu rovnováhy. Rovnováhy medzi tajomnými nebeskými silami a medzi ľuďmi a predmetmi na zemi. Dosiahnutie vyváženého stavu má údajne prinášať šťastie užívateľom tohto umenia. Nevieme presne kedy a kto učenie Feng šuej založil. Prevláda však názor, že vzniklo v dobe vynálezcu kompasu, ktorý bol vraj vynájdený Žltým cisárom, ktorý žil asi 2700 rokov pred Kristom.

Cieľom tejto náuky o harmónii priestoru je aktivovať pozitívnu životnú energiu „chi“ a potláčať negatívnu energiu „sha“. Pod pojmom „chi“ je predstavovaná sila, ktorá „umožňuje život“ - je súčasne príčinou aj následkom a napomáha zdraviu, úspechu, dobrému pocitu. Energia „sha“ je označovaná za neviditeľné šípy s negatívnym účinkom na ľudský život.

Čo vám Feng šuej doporučí?

Ľudia sa stále častejšie zamýšľajú nad tým, ako čo najlepšie zharmonizovať svoj život. Majú záujem o zlepšenie svojho bytu, zdravia alebo vzťahov so svojím okolím. Ako jedno z riešení je v spoločnosti propagované už spomínané dávne čínske „umenie“ harmonického usporiadania priestoru Feng šuej.

Stretnete sa s ním pri návšteve architekta, interiérového štúdia či pri čítaní časopisu. Napríklad v Hong Kongu si takmer každý stavebník už tradične najíma konzulanta - odborníka na Feng šuej. Centrá tohto umenia sú však dnes po celom svete, napr. v Londýne alebo v New Yorku. Vzdelávajú sa tam ako architekti tak aj ľudia, ktorí majú záujem o harmonický život ušitý „na mieru“. Podľa princípov Feng šuej vznikli napr. budovy ako slávna Shanghai Bank od architekta Fostera v Hong Kongu alebo moderná dostavba Louvru v Paríži.

Feng šuej učí, že energia samotná sa dostáva do miestnosti dverami a oknami, nábytok, rastliny a vnútorné dvere ju v byte usmerňujú. V ideálnom prípade cirkuluje ľahko a bez prekážok z miestnosti do miestnosti ako tok. Dlhé, rovné chodby urýchľujú tok energie, čím dochádza k nahromadeniu energia „sha“, ktorá na človeka vplýva negatívne. Tomu možno zabrániť presným rozmiestnením rastlín, svetelných zdrojov alebo zmenou orientácie podlahovej krytiny. Aj kúty domu, hrany striech a ostré predmety vytvárajú energia „sha“, podobne ako ostré rohy šikmých plôch a stolov. V byte možno napríklad otupiť kúty stien veľkými rastlinami.

Učenie Feng šuej kladie až priveľký dôraz na použitie farieb v jednotlivých miestnostiach. Za nevhodný je označený hranatý typ nábytku, naopak preferované sú oblé tvary a línie alebo aspoň skosené a osemuholníkové rohy nábytku. Vo Feng šuej sa doporučuje používať veľa zrkadlových plôch, prekombinované typy osvetlenia, výlučne teplé materiály (drevo, tehličky, atď.), naopak nerezové či chrómové prvky sú zámerne potláčané. Svoje popredné miesto tu majú aj dekoračné predmety, hlavne sviečky rôznych tvarov a farieb, ktoré sa dopĺňajú s umiestnením krbu v interiéri.

Len v krátkosti ďalšie „praktické rady“ odporúčané Feng šuej

V interiéri sa za najdôležitejšie pokladá, aby v geometrickom strede miestnosti (stred je označený ako energetické centrum) nebolo nič umiestnené ani zavesené. Na nábytkové predmety ako postele, stoličky a miesta, kde sa človek dlhšie zdržuje, by podľa Feng šuej nemal smerovať žiadny hrot nábytku. Všeobecne doporučuje zjemniť všetky hrany nábytku, a to zrezaním rohov do oblúka alebo osemuholníka. Čo sa týka podláh, či je to už koberec, parkety alebo dlaždice, kladie sa dôraz na smer uloženia. Napr. - Feng šuej učenie uvádza, že v úzkej chodbe pozdĺžne položené dosky na podlahe ešte viac zrýchlia tok energie a preto v tomto prípade odporúča použiť priečne uloženie podlahoviny.

Spálňa - Okrem toho, že by mala byť čo najďalej od hlavného vchodu, prípadne dennej zóny (obývačka, kuchyňa), Feng šuej uvádza, aby nehraničila z kúpeľňou a WC. Ide najmä o stenu, kde je umiestnené čelo postele. Taktiež by v tejto stene nemali byť žiadne potrubia či elektrické vedenie, mala by to byť uzavretá stena, od ktorej je dobrý výhľad na dvere, príp. celú miestnosť. Keď posteľ stojí pod šikmou strechou v podkroví, môže to pôsobiť na človeka tiesnivo. Údajne zrkadlá v spáli sú častou príčinou problémov so spánkom. Feng šuej odporúča, ak máte v spálni zrkadlo, skúste ho na noc zakryť, aby ste zistili, či skutočne pôsobí rušivo.

Kuchyňa - Podľa učenia Feng šuej môže na pripravované jedlo pôsobiť svojím vyžarovaním viacero faktorov. Kuchár sa má vraj pri sporáku cítiť čo najlepšie a najbezpečnejšie, a potom budú - citujem: „vibrácie, ktoré vysiela do jedla naozaj podporné a posilňujúce“. Sporák a drez - teda oheň a voda - by nemali stáť bezprostredne pri sebe, preto Feng šuej odporúča dať medzi ne drevo alebo nejaký ozdobný predmet. Chladnička a práčka sú tiež označené za prvky vody, a z toho dôvodu by mali byť od varnej zóny nejakým spôsobom oddelené. Je ideálne, keď cesta od miesta, kde sa varí, k miestu na jedenie nie je dlhá, (aby nejaká energia z jedla nestihla počas nesenia vyprchať, alebo aby nám po ceste nevypadol tanier z ruky, to by totiž spôsobilo veľa negatívnej energie „sha“).

Kúpeľňa a WC - Ak sa toaleta a kúpeľňa nachádzajú v bezprostrednej blízkosti vchodu, vstupujúca pozitívna energia „chi“ sa cez odpadový kanál okamžite vytráca. Feng šuej doporučuje, aby tieto miestnosti boli čo najďalej od vchodu, vtedy bude z bytu unikať výlučne opotrebovaná „shi“.

Odkladacie priestory - množstvo ľudí má sklon na jednej strane udržiavať byt v čistom a upratanom stave, no na druhej strane často horlivo prepchávať pivnice a povaly. Podľa učenia Feng šuej by plocha komôr a skríň mala byť k celkovej ploche domu minimálna. To má človeka nútiť k okamžitému zbavovaniu sa všetkého nepotrebného, podobne ako pri očiste tela, kde sa údajne organizmus zbavuje nepotrebnej záťaže. Feng šuej označuje starý nábytok za nositeľa minulosti, zvyčajne veľmi pohnutej ba až negatívnej. Tá je údajne zakotvená v neviditeľnej pamäti dreva a ovplyvňuje miestnosť svojimi vibráciami. Preto pôsobia niektoré starožitné predmety ťaživo a negatívne. Aby sa nábytok oslobodil od energie minulosti, ale aj pri bežnom upratovaní, Feng šuej odporúča čistenie octovou alebo citrónovou vodou. Na harmonizáciu nábytku a celého bytu je podľa Feng šuej učenia vhodný éterický ružová olej, ktorý údajne svojím jemným vlnením mimoriadne pozitívne ovplyvňuje kvalitu energie v priestore.

Ak sa chystáte kúpiť stavebný pozemok, má aj pre vás Feng šuej zopár rád:

Na stavbu domu je podľa Feng šuej najlepší kúštik zeme, ktorý zodpovedá princípu kresla. Keď sa usadíte do pohodlného kresla, poskytujú vám jeho operadlá ochranu od chrbta a zboku, takže sa človek cíti bezpečne. Pohľad dopredu je naproti tomu otvorený a voľný. Ideálny je údajne pozemok, ktorý je zo zadnej strany a z bokov clonený a chránený - napr. pahorkom, vyvýšeninou alebo jednoducho skupinou stromov. Smerom dopredu sa žiada krásny výhľad. Pokiaľ ide o optimálnu polohu pozemku vzhľadom k svetovým stranám, mali by sme byť chránení od severu - chrbát, menej z východu - ľavá strana a západu - pravá strana. Výhľad by mal smerovať na juh.

Pri výbere pozemku Feng šuej odporúča preskúmať aj minulosť pozemku, stav pôdy, nielen z praktických dôvodov, napr. či nie je znečistená alebo zamorená, vykopať všetky nevhodné predmety (staré železo, handry, kosti, pne po starých stromoch atď.), ale ja z hľadiska duchovného či predchádzajúci majitelia nezbankrotovali, či tam niekto neochorel ťažkou chorobou a pod. Negatívna energia podľa Feng šuej môže často dlho zotrvávať na mieste zlej udalosti, tu odporúča konať „procedúry“ čistenia energetických polí.

Frekventované cestné komunikácie označuje Feng šuej za zberače energie, pri ktorých prúdi energia ako rieka a strháva energiu aj z priľahlých oblastí. Preto doporučuje, aby mal stavebný pozemok od nich odstup.

Taktiež Feng šuej upozorňuje na susedov - ich pozemky a domy, ktoré na človeka môžu mať tiež negatívny vplyv, hlavne ak máte nepríjemného suseda, to vám nepomôže ani to najharmonickejšie prostredie, aby ste sa lepšie cítili. Stojí preto za zmienku zistiť si dopredu informácie aj o susedoch a osobne ich spoznať. Iným riešením môže byť urýchlene nasadiť vysoký živý plot, ktorý má zabrániť prenikaniu negatívnej energie od susedov.

A nakoniec jedna veľmi praktická rada Feng šuej: Ak nemáte istotu vo výbere miesta na stavbu na pozemku, môžete smelo použiť domáce zvieratá - kde si sa noc ľahne krava alebo pes, môžete spokojne spávať aj vy. Pozor však na mačky, tie vyhľadávajú skôr negatívne zóny.

Okrem bývania, má však Feng šuej oveľa širší záber, ako je už v podnadpise spomenuté, ide o celkovú životnú filozofiu s dosiahnutím harmónie spojenú s hľadaním a čerpaním energie. Celkovo rozdeľuje osoby podľa charakteristických čŕt do piatich živlov: drevo, oheň, zem, kov, voda. A týmto zadelením je už potom človeku vo FS vopred predurčené, aká sa mu hodí farba, ktorá svetová strana a ročné obdobie je preňho vhodné, a taktiež aký nábytok a dekoračné predmety si má kúpiť, podobne ako je to v astrológii a horoskopoch!

Oplatí sa riadiť zásadami Feng šuej?

Za komunistickej éry, presiaknutej funkcionalizmom, páni architekti ani nemali príležitosť zamýšľať sa nad názormi podobnými Feng šuej a naše panelákové sídliská v ktorých poväčšine

žijeme, boli navrhované pred pár desiatkami rokov, by asi ťažko spĺňali požiadavky správneho natočenia budov, umiestnenia miestností a pod. podľa učenia Feng šuej by sme na tom s energiou „chi“ boli biedne, pretože by nás opustila už pri vstupe do bytu, keďže byty boli navrhované väčšinou s dlhými nepraktickými úzkymi chodbami. A ak máme nanešťastie toaletu v blízkosti vstupu do bytu, tak to už je naozajstný problém. Už nám zostáva iba jediné - rýchlo vyhľadať telefónne číslo najbližšieho Feng šuej odborníka a pripraviť si pár stotisíc korún na rekonštrukciu bytu.

„Cestou k úspešným vzťahom je vytvorenie harmonického prostredia.“ (Sarah Bertlettová). Pridŕžajúc sa tohto citátu, sú na tom ešte horšie niektoré farebné odtiene, najlepšie by bolo, aby niektoré asi radšej neexistovali, aby nám svojou prítomnosťou neuberali energiu. Fakt, že niekto nemá rád ružovú farbu asi vôbec nehrá rolu. Ak máte manželské problémy, stačí natrieť spálňu na ružovo a všetko je vyriešené. Pocitová únava z napätia vo vzťahu a obnovený harmonický stav plný lásky sa musí dostaviť. Ak by vám to vo vašej spálni ani tak nefungovalo, asi vám pán „odborník“ po zmeraní energií poradí, aby ste popremiestňovali značnú časť nábytku a pootáčali tak, aby hrany nábytku na vás nemierili, prípadne bude asi lepšie použiť ostrý pílový list a pekne všetky hrany zrezať do predpísaného osemuholníka. Samozrejme, správna orientácia postele podľa svetových strán, to sa nemôže obísť - aj keby ste mali vliezať od nej cez čelo postele. Dôležité je, že na vás bude vplývať cez noc energia „chi“ a ráno vstanete svieži, oddýchnutí - ako rybička.

S kvapkou zjednodušenia si to takto asi mnohí vyznávači Feng šuej umenia predstavujú. Ale či im to tak skutočne funguje, je ťažko povedať. Zase ste sa v noci nevyspali? Niečo vám tam šuchotalo? Na chybe bude asi komoda po „prababke“, ktorá vysiela negatívne vibrácie. ktovie koľko negatívnej energie mikročipová pamäť v dreve obsahuje, neviem, či budú mať v hypermarkete dosť citrónov na to, aby ste komodu „oslobodili“ od jej minulosti. Alebo so štipkou dôvtipu stačí komodu naimpregnovať prípravkom proti drevokazným škodcom a je po problémoch, červotoč je preč a s ním aj spomínané vibrácie.

Je aj iná cesta..?

Existujú však aj iné, tisíckami rokov dokázané a skúsenosťami podložené tvrdenia, ktoré učia o správnych zásadách bývania a zariaďovania našich obydlí. Už za čias kráľa Šalamúna (a ešte aj skôr) ľudia bývali v palácoch vystavených na takej úrovni a s takou presnosťou, že aj dnes by mala moderná technika čo robiť, kým by opracovali a na seba nastavali toľké kamenné kvádre, ako bol postavený napr. Herodesov chrám.

img-0624.jpgVšetky technické vedy a výtvarné umenia nám pri čítaní Biblie poukazujú na svoj jasný pôvod od Boha Stvoriteľa, ktorý úžasnou múdrosťou stvoril celý okolitý svet, prírodu aj človeka, ktorému daroval tie isté talenty. Pretože sme stvorení na Boží obraz, vieme aj v dnešnom modernom svete pokračovať a rozvíjať jednotlivé odvetvia, zaoberajúce sa prostredím, v ktorom žijeme. Patria sem rôzne študijné smery architektúry, dizajnu a výtvarných vied. Oko architekta je roky „cibrené“, kým si vypestuje cit pre priestorové a proporcionálne videnie, cit pre kompozíciu a detail, jednotlivé vlastnosti materiálov a citlivosť pre hru svetla a tieňov.

Bolo by veľmi obšírne zaoberať sa podrobne všetkými zásadami správneho navrhovania a zariaďovania všetkých obytných budov a miestností, preto v skratke spomeniem iba niektoré základné vlastnosti priestoru. V priestore napr. môžeme vhodným členením, veľkosťou a štruktúrou prvkov dosiahnuť symetrickú alebo asymetrickú, dynamickú alebo statickú - monumentálnu kompozíciu. Veľkú rolu v priestore zohrávajú tiež optické vlastnosti, ktoré vieme ovplyvniť rôznou sýtosťou farebných odtieňov, taktiež hustotou štruktúry materiálu a správnym typom intenzity a farby osvetlenia. Napr., ak máme obývačku dlhú a úzku, použitím tmavšej a sýtej farby na zadnú stenu si ju opticky priblížime, čím sa nám priestor aj rozšíri. A platí to aj opačne, ak máme obývačku príliš širokú a málo dlhú, keď nanesieme na zadnú stenu svetlejšiu farbu ako na bočné steny, opticky si priestor predĺžime. Ten istý efekt sa dá ešte umocniť aj výberom správnej veľkosti a smeru položenia podlahovej krytiny. Vo všeobecnosti čo sa týka veľkosti priestoru, ak máte napr. malú kúpeľňu, položením dlažby veľkého rozmeru sa vám priestor opticky ešte viac zmenší. Vtedy je vhodnejšie použiť obklady a dlažby menších rozmerov. a opačne, ak je vaša kuchyňa jedným veľkým ihriskom, tam je najvhodnejšie použiť členenie s väčším rastrom, ktorého sa netreba v tomto prípade vôbec obávať.

Čo sa týka samotného interiéru, je nepísanou zásadou deliť priestor na dennú (miestnosti, kde sa zdržujeme a vykonávame väčšinu činností cez deň) a nočnú zónu (miestnosti, ktoré sú používané na spánok a oddych), tak aby jednotlivé miestnosti nenarušovali navzájom celkovú funkčnosť priestorov. Účel jednotlivých miestností v byte predurčuje aj ich správnu polohu podľa svetových strán. Iba v krátkosti: obývacia miestnosť je vhodná, aby bola otočená na západ alebo na juh, pretože aby sme sa vo svojom kresle cítili pohodlne, je žiaduce, keď tam máme dostatok svetla a slnečných lúčov. Je dobre, keď je spálňa orientovaná východne alebo západne, na spánok je totiž vhodnejšia chladnejšia miestnosť bytu, taktiež pracovňa a kuchyňa sa doporučuje aby bola umiestnená na sever. Pre prácu je vhodná nižšia teplota v miestnosti. Teplotu v jednotlivých miestnostiach vieme evokovať aj použitím teplých alebo studených farebných odtieňov.

Je veľa aspektov s ktorými sa architekti a dizajnéri musia na papieri vysporiadať, aby v interiéri nebola podriadená funkcia estetike a naopak, ale aby z návrhu vyrástol pekný výsledok - kvalitný pekne zariadený byt, dom alebo záhrada podľa typologických a ergonomických noriem.

Za pekný dom sa dá označiť dom, ktorý je nielen na pohľad pekný, ale aj praktický, spĺňa účel, je vyvážený - všetko je na ňom - ako povieme , na svojom mieste. Toto všetko nám poukazuje na to, že pri zariaďovaní interiérov nejde o náhodné usporiadanie, podľa pocitov alebo „výpočtov“ energetických zón a prúdenia energií, ale ako výsledok uvedomelého procesu tvorby.

Čo je však limitujúcim faktorom pre to, aby bola v našich domovoch aj dobrá atmosféra a pokojné a harmonické vzťahy? To je vec, ktorú nám interiérové štúdiá vo svojom „menu“ neponúkajú, a ktorú hľadáme všetci. Kráľ Dávid bol jednou z osôb, ktoré už v tej dobe poznali recept na pokojný spánok, zdravie, životnú silu a dokonalú ochranu. V knihe Žalmov píše: „Ten, kto býva v skrýši Najvyššieho, bude nocovať v tôni Všemohúceho. Poviem Hospodinovi: Moje útočište a môj hrad, môj boh na ktorého sa nadejem. Lebo on ťa vytrhne z osídla lovca, zo zhubnej nákazy morovej. (...) Pretože hovoríš: Ty si, Hospodine, moje útočište, a že si Najvyššieho učinil svojím príbytkom, neprihodí sa ti nič zlého, ani sa nijaký úder nepriblíži tvojmu stánu.“ (Žalm 91:1-3, 9-10) (Stánom je myslený v dnešnom ponímaní byt alebo dom.)

Učenie Feng šuej môžeme zaradiť k okultným metódam vychádzajúcim z pozadia východných náboženstiev.

Je možné označiť ho za podvod páchaný na ľudských životoch, ktorý neostane bez odozvy. Pretože každý kontakt s nečistými okultnými praktikami, ktoré sa vo Feng šuej používajú, ako sú meranie energií pomocou prútikov, rôzne formy veštenia používané radcami Feng šuej, „očistné kúry“, meranie meridiánov na čele, čakre a pod., poznačí ľudský život a donesie do neho viac problémov, nepožehnania a prekliatia ako pozitívnych vecí.

Práve preto, aby boli naše domácnosti pod Božou ochranou a prebývala v nich láska, radosť , pokoj a spravodlivosť (Rim 4:17), nám Boh prikázal očisťovať svoje domovy a vyhádzať nečisté okultné predmety, ako sú napr. sochy a obrazy svätých, ikony, knihy zaoberajúce sa okultizmom, veštením (snáre), horoskopy, znamenia, fetiše, talizmany a rôzne etno predmety. Taktiež, keď si pozrieme večer v televízii prorokovanie „madam“ veštice, zaiste to naše domovy a následne rodinu, osobné životy nepožehná, ba práve naopak, aj televízor v dnešnej dobe „sála“ na nás rôzne škodlivé exhaláty. Pokiaľ majú ľudia svoje domácnosti zaplnené podobnými predmetmi, ani hľadanie harmónie cez Feng šuej im nepomôže doma vytvoriť atmosféru plnú lásky a pohody. Ale naopak, Biblia nám odporúča v Žalme 133:1: „Hľa, aké dobré a milé je to, keď bratia prebývajú jednomyseľne spolu!“ a v ev. Matúša 18:20: „Lebo kde sú dvaja alebo traja zhromaždení v mojom mene, tam som i ja v ich strede.“

p1010003-1.jpgHmota samotná so svojou energiou (ak by však nejakú mala - to by znamenalo, že by sa nám stôl mohol sám od seba prechádzať po byte, to si vieme predstaviť akurát pri starých práčkach značky Tatramat, ktoré počas pracieho cyklu pretancovali kúpeľňu v rytme odzemku, ale ináč sa o energii u predmetov hovoriť nedá) ani faktom, či je hranatá alebo oblá, nevie nijako zmeniť náš životný pocit. Je to jednoduché, buď sa nám niečo páči alebo nie, a v tom prípade si to nekúpime. Ale aby zariadenie bytu a prostredie okolo nás určovalo náš osud? To by sme boli na tejto zemi veľmi bezmocné stvorenia. Vďaka patrí Bohu, že to tak nie je.

Je veľa umelcov, návrhárov, architektov - svetové špičky, ktorí vymysleli unikátne vynálezy, ale osoba, ktorú okrem iných vecí (vzkriesenia a spasenia) ešte na tomto svete nikto neprekonal a ani neprekoná, je a navždy zostane. Tou osobou je Ježiš Kristus Nazaretský, pretože keď vystupoval do nebies, povedal: „Idem vám prihotoviť príbytky“. To, aké budú, aké bude samotné Zlaté mesto - Nebeský Jeruzalem, si je len ťažko predstaviť. Vieme len to, že mesto bude mať v pôdoryse tvar štvoruholníka, ale to, či bude mať ulice a domy usporiadané v tvare trojuholníka alebo dvanásťuholníka, na ktorú svetovú stranu budú domy otočené už vôbec nebude hrať rolu, pretože Sláva Hospodinova bude žiariť silnejšie ako slnko (Zjavenia Jána 21:23) a už nebude dňa a noci, ani ročných období. Všetko stvorenstvo, aj kvalita bývania, vojde do svojej plnosti. Máme sa na čo tešiť, drahí čitatelia, pretože je to v Biblii opísané takto: „Čoho oko nevidelo a ucho nepočulo a čo na srdce človeka nevstúpilo, čo všetko Boh prihotovil tým, ktorí ho milujú.“ (1 Kor 2:9). Preto dúfam, že si to nenecháte ujsť, a že tam budete aj vy.

Použitá literatúra:

DIAMOND, K.: Feng Šuej pro skeptiky. 1. vyd. Bratislava: 2006. 179. s. ISBN 80-89227-29-5
SPEAR, W.: Feng Šuej, Dizajn života očami starovekého učenia. 1. vyd. Bratislava: 1997. 202 s. ISBN 80-7118-375-X
TOO, L.: Feng Šuej, 168 spôsobov ako očistiť svoj domov. 1. vyd. Bratislava: 2005. 160 s. ISBN 80-551-0883-8
WARNECKE, E.: Feng Šuej v partnerstve a láske. 1. vyd. Bratislava: 2000. 127 s. ISBN 80-7118-816-6

ČÍNSKY SÚD BOJUJE S KURUPCIOU POMOCOU FENG ŠUEJ

Predstavitelia juhočínskeho súdu spustili neľútostný boj proti korupcii vo vlastných radoch. Zvolili si však prinajmenšom veľmi neštandardný spôsob: požiadali o pomoc hongkongského majstra Feng šuej, starobylého čínskeho učenia o udržaní vesmírnej harmónie a rovnováhy.

V marci boli traja sudcovia vyššieho ľudového súdu v meste Šen -čen v južnej provincii Kuang-tung obžalovaní za bratie úplatkov. Vedenie uverilo znalcovi Feng šuej, ktorý ich ubezpečil, že úplatkársky škandál je výsledkom pôsobenia škodlivých energií v budove. Obratný majster spoľahlivo identifikoval tri hlavné zdroje negatívnych vplyvov. Východná strana súdnej budovy totiž stojí priamo oproti nepriaznivo vyžarujúcemu továrenskému komínu a navyše má schodisko s nešťastným počtom schodov. Západná strana zase obsahovala príliš veľa ženskej energie jin.

Na kantonskom súde sa preto uskutočnili príslušné rekonštrukčné práce: východný aj západný vstup do objektu bol zrenovovaný v súlade s princípmi viac ako 3000-ročnej ezoterickej filozofie. Jeden z vchodov bol vybavený dvojicou kamenných levov, ktorí ho chránia pred neblahými vplyvmi.

Voči neobvyklej metóde protikorupčného boja sa však zdvihla vlna kritiky z nadriadených štátnych orgánov aj z radov inteligencie. „Spoliehať sa na feng šuej v zápase proti korupcii je to isté, ako tvrdiť, že ju zapríčinili duchovia, a nie samotný systém,“ domnieva sa profesor práva Fan Čung-sin, ktorý považuje postup vedenia súdu za absurdný.