Veď Pán je Duch, a kde Duch Pánov, tam sloboda. (2. Korinťanom 3,17)

Rakety nad Izraelom a Gazou

np-file-86491.jpeg

Súčasťou biblického kresťanského svetonázoru je nepochybne pozitívny postoj voči Izraelu. Biblia, ktorú kresťania získali od Židov, a to vrátane väčšiny textov Novej zmluvy (iba Lukášovo evanjelium a Skutky apoštolov napísal Grék), učí o tom, že krajinu Kanaán, rozlohou väčšiu ako dnešný Izrael a územia, ktoré si nárokujú palestínski Arabi, Boh prisľúbil a dal Abrahámovi a jeho potomkom Izákovi a Jákobovi, praotcom izraelského národa. Písmo nás tiež učí, že máme žehnať Izraelu a modliť sa za pokoj Jeruzalema, ktorý pred cca 3000 rokmi založil izraelský kráľ Dávid. Práve preto sú evanjelikálni kresťania priateľmi Štátu Izrael, ktorého vznik po druhej svetovej vojne bol naplnením tisícky rokov starých biblických proroctiev o rozptýlení Židov do celého sveta a ich opätovnom zhromaždení vo Svätej zemi.

V dobe nedávno minulej zažil Izrael eskaláciu konfliktu s teroristickými organizáciami Hamás a Palestínsky islamský džihád. Médiám dominovali správy viac či menej kritizujúce židovský štát za jeho masívne bombardovanie Gazy a zničenie niekoľkých výškových budov na území, ktorého sa Izrael vzdal v prospech palestínskych Arabov v roku 2005. Izraelské vojenské akcie boli označované za neprimerane tvrdé a médiá ukazovali zábery trosiek zničených gazanských budov. Verejná mienka bola opäť manipulovaná k odsúdeniu „agresora Izraela“, ktorý vraždí nevinné palestínske deti. Ako to však v dnešnej dobe propagandy a „fake news“ býva, pravda o nedávnych udalostiach na Blízkom východe je výrazne iná. O čo teda v tejto poslednej eskalácii násilia išlo?

Celé sa to začalo blížiacimi sa rozhodnutiami v súdnych sporoch, v ktorých židovské rodiny bojujú za navrátenie svojich domov vo východnom Jeruzaleme, ktoré boli v minulosti nezákonne obsadené Arabmi, keď bolo židovské obyvateľstvo vyháňané zo svojich domovov počas konfliktov krátko po vzniku Štátu Izrael. Arabská propaganda to celé interpretuje ako násilné vysídľovanie Palestínčanov z Jeruzalema, no nič nie je vzdialenejšie od pravdy. Táto situácia vyvolala nepokoje medzi jeruzalemskými Arabmi, proti ktorým museli zakročiť izraelské poriadkové sily. Na tieto zákroky zareagovalo hnutie Hamás raketovým ostreľovaním izraelských miest. Okrem juhu Izraela dopadali rakety aj na Jeruzalem a Tel Aviv, celkom bolo na Izrael vystrelených vyše 4 000 smrtiacich rakiet. Keby nebolo izraelskej sofistikovanej protivzdušnej obrany s príznačným názvom Železná kupola (Iron Dome), mestá židovského štátu by boli zdevastované a obete by sa rátali na stovky.

Izrael má už roky vo zvyku na každý raketový útok z Gazy reagovať bombardovaním odpaľovacích zariadení na rakety a vojenskej infraštruktúry Hamásu a Palestínskeho islamského džihádu. V tomto konflikte však vládcovia Gazy svoje útoky neustále stupňovali. Izrael začal cielene zabíjať ich vojenských veliteľov a ničiť infraštruktúru Hamásu. Izraelským obranným silám sa podaril veľmi inteligentný taktický manéver. Do médií vypustili správu, že sa začala pozemná ofenzíva izraelských tankov a pechoty do Gazy. Hamás reagoval prevelením podstatnej časti svojich vojenských jednotiek do siete podzemných tunelov pod Gazou, ktorými sa títo militanti nepozorovane presúvajú a v ktorých sa skrývajú. Akonáhle sa to stalo, Izraelci na tunely zaútočili špeciálnou muní-ciou proti podzemným cieľom a vojenské sily Hamásu sa im podarilo významne zdecimovať.

Izraelci tiež zničili niekoľko výškových obytných budov, ktoré boli zneužívané teroristami na riadenie raketovej paľby. Nešlo  o žiadne vojnové zločiny, ako to prezentovali Arabom naklonené médiá, ale starostlivo prevedené operácie, pri ktorých neboli takmer žiadne civilné obete. Izraelci totiž dlhodobo používajú taktiku tzv. klopania na strechu, a to vždy, keď chcú zničiť nejaký objekt, v ktorom by sa mohli nachádzať civilisti. Približne hodinu pred tým, ako daný objekt zrovnajú so zemou, zasiahnu jeho strechu projektilom bez ničivého efektu, zato so silným zvukovým efektom, ktorý nenechá nikoho na pochybách, že budova bude zbombardovaná. Médiá ukazovali dramatické zábery padajúcich gazanských mrakodrapov, no veľmi nespomínali skutočnosť, že tieto objekty boli v dobe útoku celkom prázdne.

Ako tomu bolo pravidlom aj počas minulých eskalácií konfliktu s Hamásom, táto teroristická organizácia bola ochotná pristúpiť na prímerie akonáhle sa vojensky vyčerpala. Niekoľko týždňov vládol pokoj, no teraz už opäť z Gazy lietajú balóny so zápalnými zariadeniami, ktorých cieľom je spáliť úrodu na izraelských poliach. Tento konflikt pokračuje a bude pokračovať aj naďalej. Preto je dôležité, aby sme sa naň pozerali očami faktov a boli schopní vnímať, že ide o konflikt dobra a zla. Tým zlom nie sú palestínski Arabi, ale teroristické organizácie zneužívajúce utrpenie vlastných ľudí na rozpútanie násilia s cieľom zničiť Štát Izrael, ktorého existenciu nikdy neuznali, štát, ktorý môže byť mierovým domovom tak pre Židov ako aj Arabov. Preto sa modlime za pokoj Jeruzalema a ochranu Božieho vyvoleného ľudu.



Súvisiace články

KS Milosť - Žiar nad Hronom|Logos 5 / 2007 | Viera Rajnohová |Predstavujeme
Církev víry v Ústí nad Labem|Logos 10 / 2016 | Martin Petr|Predstavujeme
Kresťanské spoločenstvo Žiar nad Hronom|Logos 6 / 2009 | Rastislav Bravčok |Predstavujeme
„Nad Tatrou sa blýska“ kontra „Kde domov můj“|Logos 1 / 2008 | Petr Fiřt|Kultúra
Historicky prvá výmena stredoškolských študentov medzi Slovenskom a Izraelom|Logos 5 / 2016 | Jaroslava Marcineková|Reportáž