Veď Pán je Duch, a kde Duch Pánov, tam sloboda. (2. Korinťanom 3,17)

Teenage Camp move!

logos-2021-02-teen-tabor-1.jpg

Dynamika, zmena, pohyb, šport, zdravá strava, fitness – to všetko sa skrýva za mottom tohtoročného campu „MOVE! – v zdravom tele zdravý duch“.

Naplno sme to rozbehli hneď v nedeľu večer, keď sme hovorili o tom, ako sa môžeme pohnúť správnym smerom, zmeniť zlozvyky na „dobrozvyky“ a pred teenagerov sme postavili „CHALLENGE“ – celotáborovú výzvu – a nie hocijakú! Počas celého tábora mohli zbierať body v kategórii HYBAJ! a zapojiť sa do pohybových aktivít, alebo HELP! a pomôcť pri praktických veciach. Nečakaný záujem bol o kategóriu NEŤUK – dobrovoľné zrieknutie sa mobilu na určitý čas (samozrejme, odstupňované počtom bodov). Súčasťou výzvy bola aj kategória ČIMO (rozumej – ČÍtaj a MOdli sa) – čítať Bibliu podľa denného rozpisu s kľúčovým veršom, ktorý sa teenageri mohli naučiť naspamäť a získať tak dôležité (a ako sa nakoniec ukázalo aj rozhodujúce) body do záverečného vyhodnotenia.

Programom nás previedli naši maskoti – športovec Laci a gymnastka Nadežda a hneď prvé ráno chalani strávili s fitness koučom Vilom, autorom projektu Featness – ukázal, ako cvičiť s váhou vlastného tela, dal dobré rady, čo jesť a nejesť (že v podstate môžeme všetko, ale s mierou...), aj s appkami na rátanie kalórií a tak...

Popoludní už frčal prvý GAME TIME – tentokrát individuálne disciplíny – na základe ich výsledkov sa teenageri rozdelili do tímov, ktoré mali v názvoch „hecujúce“ známe športové pokriky typu „My to dáme!“, „Poďme, chlapci, poďme do toho“…

Ako by ešte mohol vyzerať camp nabitý pohybom a športom? Napríklad splav Hrona na raftoch – skvelý zážitok, ktorý sme si fakt užili, popoludnie športových workshopov vrátane turistiky, čas pre chalanov na tému „bodybuilding“, ranná rozcvička vždy s profesionálom, prednáška fyzioterapeuta o relaxácii, kryoterapii a tejpingu, alebo športové výzvy typu „plank“ – môžete si vygúgliť, čo to je...

A čo téma „V zdravom tele zdravý duch?“ – napríklad aj večer s pastorom Milanom Helexom o cirkvi ako tele Kristovom, kde nám ukázal, ako môžeme byť jeho súčasťou už v mladom veku, aj zábavný večerný kvíz „Záhady tela“.

Dievčatá si v rámci starostlivosti o telo vyrobili každá vlastnú vôňu alebo vyskúšali masku z prírodnej kozmetiky... a keď sme pri vyrábačkách – každý si mohol vyrobiť odznak vo vlastnom dizajne, dievčatá šperky, alebo bola možnosť zúčastniť sa tradične obľúbeného gastro-workshopu tentokrát s prípravou zdravých delikates. Workshopy – popoludnie, kedy si každý mohol vybrať – rôzne druhy športu, ale aj spev, bongovačku a perkusie, tanec, parkour, table top (rozumej – stolové spoločenské hry...).

Ešte nejaká zábava? Jasné – nočná hra, kde sa súťažilo o kľúč k trezoru so súdkom kofoly, nesúťažné večerné hry s animátormi, zorbingové gule, trampolína, bazén na plávanie alebo jazierko na osvieženie, veľa futbalu, basketbal, frisbee či bedminton. Poludňajšie hry – súťaže v tímoch: prvý game-time súťažili tínedžeri v originálnych individuálnych disciplínach (napr. UBONGO, reaktor, echolokácia, ruky-nohy...), potom pripravili animátori super-dynamickú taktickú hru „boj o vlajku“, ktorá tínedžerov fakt rozhýbala. „Letiská“ bol názov záverečnej hry – úlohou tímov bolo získať letenky, dostaviť sa včas na check-in, kde im správnosť letenky skontrolovali načítaním QR-kódu, potom aj odletieť (rozumej odbehnúť) do rôznych krajín alebo kontinentov a splniť v nich veľa zábavných úloh.

Top bodom programu bol čas s mediálne známymi osobnosťami – fitness coach a influencerka v oblasti zdravej výživy Andy Štěchová neváhala podeliť sa s nami o svoj pohľad na to, ako možno byť úspešným človekom na sociálnych sieťach a zároveň si zachovať svoju tvár, slúžiť Bohu a hovoriť ľuďom evanjelium, ako mať správny pohľad na seba samého – debatku na túto tému (ako prijať seba samú) mala separátne s dievčatami ešte ďalšie dopoludnie.

K tínedžerskému táboru už tradične patria aj rozhovory o chodení a vzťahoch – tentoraz sme si na túto tému dali „Večer pod lampou“ s otázkami „na telo“ pre viacerých vedúcich.

Ako prekvapenie na piatkové dopoludnie sme si nechali čas s Adriánom a Mary Bartalosovcami (poznáte z televízie) – my sme ich mohli spoznať ako ľudí, ktorí zažili jasnú zmenu vo svojom živote a fungujú v pokoji a Božej milosti aj vo svete showbiznisu – Mary ako herečka (teraz sa na plný úväzok venuje malému Noelovi), Adi ako šéf pohybového štúdia MOVEMENT, kde si môžete užiť pohyb v rôznych kreatívnych podobách.

Po nabitých dňoch sme sa niektoré večery stretli na zhromkách s chválami, ktoré nás tiež „rozpohybovali“ – ale dôležitejšie bolo to, čo sme pri tom prežili vo svojom vnútri.

Stredajší večer sme strávili pri ohni a opekačke, ktorej súčasťou boli aj skutočné príbehy zo života – fakt otvorené, úprimné svedectvá vedúcich o tom, ako zažili zmenu – nechali stopu v nejednom srdci a možno budú pre tínedžerov inšpiráciou v ďalšom živote…

Najkľúčovejším bol štvrtkový večer s názvom „Srdce v ohni“ – čas, keď sme mohli prijať povzbudenie, „čeknúť sa!“ a rozhodnúť sa pre zmenu vo svojom živote.

Okrem dobrých zážitkov si tínedžeri odniesli ceny za umiestnenie tímov, individuálne boli odmenení najlepší v CHALLENGE – celotáborovej výzve. Vďaka viacerým firmám, ktoré nás sponzorsky podporili svojimi výrobkami bol výber cien pestrý - športové fľaše a šejkre, veselé ponožky, kozmetika.... A naše poďakovanie patrí aj mnohým ochotným bratom a sestrám, ktorí osobne alebo prostredníctvom svojich firiem pomohli pri organizácii, doprave alebo nám doplnili jedálniček vo forme druhej večere...

See you in 2022!

Fotografie z detského tábora nájdete v našej fotogalérii.



Súvisiace články

FLY! Teenage Camp 2019|Logos 7 / 2019 | Milan Zemančík|Zo života cirkvi
TIME Teenage Camp 2018|Logos 8 / 2018 | Alžbeta Palkoci|Zo života cirkvi
Teenage Moviecamp|Logos 8 / 2017 | Milan Zemančík|Zo života cirkvi
Criss – Cross|Logos 8 / 2020 | Milan Zemančík|Zo života cirkvi
„Big City Life – No limits“|Logos 12 / 2022 | Milan Zemančík|Zo života cirkvi