Napokon vyliaty bude na nás Duch z výšin, púšť sa zmení na ovocný sad a ovocný sad budú pokladať za les. (Iz 32,15)

One Way Fest

Dni plné hudby, pútavých prednášok, programu pre mladých, atrakcií pre deti a k tomu vynikajúci street food. Tak by sa dal v skratke definovať jedinečný one way fest, ktorý sa tento rok odohral rovno na troch miestach.

Základnou myšlienkou a hybnou silou festivalu je dobrá správa, ktorá je schopná zmeniť život človeka. Život s kresťanskými hodnotami sa môže zdať niekedy zložitejší, ale je trvácny a naplnený zmysluplnými aktivitami s obyčajnými ľuďmi, ktorí žijú neobyčajný život s Bohom. V rámci celého programu mohli návštevníci vidieť ľudí, ktorí sú živým dôkazom toho, že kresťanstvo je praktické v každej oblasti života. Dokonca viac, ako si dokážeš predstaviť.

Festival je už tradične rozdelený do troch línií a nebolo tomu inak ani tento rok.

ONE WAY KIDS je program pre rodiny s deťmi. Pre deti sú od doobedňajších hodín pripravené aktivity, tvorivé dielne, interaktívny program a skákacie hrady. Pre rodičov sú určené prednášky na témy súvisiace s výchovou detí, manželstvom, vedením rodiny, výchovou v období vzdoru či sebahodnoty detí. Ide o veľmi praktické a dôležité témy nielen pre kresťanské rodiny.

ONE WAY TALK je venovaný prednáškam na aktuálne témy. Vplyv sociálnych médií na vzťahy, depresia, strata zmyslu života, vyhorenie, prežitie nastávajúcej generácie v hodnotovo diverznom prostredí, cesta z drogovej závislosti a iné, vždy aktuálne témy. Cieľom je cez odborné prednášky, diskusie a príbehy odovzdať pohľady, skúsenosti, vedomosti od iných osobností – či už skúsených, vzdelaných alebo známych. Na podujatiach vystúpili napríklad: MUDr. MVDr. Jozef Škarda, Ph.D., PhD., youtuberka Lady Zika, kouč Denis Bulejka, infuencerka Andy Stech, manželia Mária a Adrián Bartalos.

ONE WAY FEST je vyvrcholením podujatia a prináša moderných kresťanských umelcov rôznorodých hudobných žánrov od rocku, popu, hip-hopu, ktoré aktuálne hýbu svetom nielen u mladých, ale aj vo svete dospelých. Kapely zaujmú svojou kvalitou, ako aj obsahom svojej tvorby. Vystúpili napríklad: Vierka Berkyová, Frendi, Tarzus, Timothy, Isaac Records, Geboorah, James Evans, Grace Peremot, Noemiracles a mnohí ďalší.

Prvý festival odštartoval koncom júna (17.–19.6.) v hlavnom meste Slovenska – Bratislave. Konal sa na Tyršovom nábreží, ktoré je medzi Bratislavčanmi veľmi obľúbeným miestom s výhľadom na dominanty hlavného mesta. Festival trval tri dni, pričom posledný deň bol vyvrcholením celého podujatia v podobe open-air bohoslužby a slávnostných krstov. Výnimočnou časťou bratislavského festivalu bol okrem skvelého programu rozsiahly streetfood, ktorý potešil všetkých milovníkov dobrého jedla.

Začiatok augusta (5.–7.8.) patril festivalu v Prahe. Išlo už o druhý ročník na známej Letenskej pláni. Pre návštevníkov bol opäť pripravený skvelý program. Medzi inými prijal pozvanie aj evanjelista a pastor Festus Nsoha nigérijského pôvodu, ktorý slúži v Českej republike už od roku 1993.

Posledný tohtoročný festival sa konal v Parku SNP v Banskej Bystrici 18.–21. augusta. Silnou stránkou bystrického festivalu bol bezpochyby hudobný program, ktorý tento rok zavítal aj na pódium One Way Talku. Priestor dostali menšie zoskupenia s vlastnou tvorbou, čím oživili čas medzi prednáškami. Za zmienku stojí aj detský program, v rámci ktorého deti zabávali naši skvelí maskoti.

Unikátnou časťou festivalov je práca evanjelizačného projektu The Harvest of Grace. Počas všetkých festivalových dní kázali evanjelium v uliciach miest, rozprávali sa s ľuďmi o Bohu a ochotne im slúžili. „Súčasťou evanjelizácií sú modlitby za uzdravenie a rôzne životné potreby. Veríme tomu, že Boh má plán pre život každého jedného človeka a je schopný zasiahnuť do akejkoľvek situácie,“ hovorí evanjelista Michal Belko.

Organizácia festivalov si vyžaduje mnoho úsilia. Organizačné tímy z rôznych zborov na festivaloch pracovali už od začiatku roka, aby pre účastníkov pripravili výnimočné udalosti, na ktorých sa môžu stretnúť so živým Bohom.

„Pre mňa je One Way Fest unikátnym spojením priateľov z rôznych zborov. Svedectvá ľudí, ktorí naplno slúžia, sú mi vzorom do života a aj vďaka nim vidím, že to má zmysel. Najkrajším zadosťučinením je určite pohľad na ľudí, ktorí sa na festivale obrátili a ďalší rok ich už vidíme, ako si naplno užívajú festival už ako naši bratia a sestry,“ hovorí Tatiana, ktorá stála pri zrode festivalu.

„Rôznorodá práca s množstvom inšpiratívnych osobností a tímom plným nasadenia priniesla na jedno z najkrajších miest Bratislavy nevšedný event, ktorý ukázal každému návštevníkovi, že Milosť je schopná zorganizovať náročné, ale hlavne kvalitné podujatia takmer kdekoľvek. Evanjeliom sme touto cestou zasiahli stovky ľudí zo sveta, ktorí budú môcť o nás v budúcnosti rozmýšľať ako o moderných ľuďoch so zanietením, odhodlanosťou a nadšením pre Boha.“ Peter Heneš

Prečo organizujeme festival One Way Fest? Najmä preto, že dobrú správu vo forme evanjelia by mal počuť každý. Každý sa môže rozhodnúť, ako chce svoj život žiť. Množstvo ľudí hľadá správny smer, odpovede na najzákladnejšie otázky života, naprí­klad, pomoc v ťažkých situáciách, chorobách, ale aj zdanlivo dokonalý život človeka môže niesť prázdne miesto, ktoré človek nevie zaplniť. V rámci festivalu môžu ľudia počuť rôzne príbehy a prednášky, ktoré by sa im určite nespájali s kresťanským štýlom života. Opak je však pravdou a život s Bohom je praktickejší, ako by si mnohí mysleli. Človek môže byť úspešný, mať skvelú rodinu a mať vzťah Bohom. Dokonalé tri v jednom.

-Tím festivalu-



Súvisiace články

One Way Fest|Logos 8 / 2020 | Bianka Belovecová|Reportáž
Kresťanská konferencia v Banskej Bystrici|Logos 12 / 2022 | Daniel Šobr |Zo života cirkvi
Žatva pokračuje!|Logos 12 / 2022 | Michal Belko|Zo života cirkvi
The Harvest of Grace – mission is possible!|Logos 1 / 2021 | Michal Belko|Predstavujeme
Útěk před Islámským státem|Logos 9 / 2015 | Redakcia |Zo sveta