Veď Pán je Duch, a kde Duch Pánov, tam sloboda. (2. Korinťanom 3,17)

Váš boj je aj naším bojom

Reportáž z konferencie Nadácie spojencov Izraela

logos-07-vas-boj-je-aj-nasim-bojom.jpg

Pred desiatimi rokmi v roku 2004 prijal prvýkrát v Jeruzaleme Sándora Németha, senior pastora Zboru viery, vtedajší minister turizmu Binjamin Elon. Počas stretnutia rokovali nielen o prebiehajúcich a plánovaných poznávacích a pútnických zájazdoch do Izraela, ale aj o tom, ako by bolo možné aktívne reprezentovať ochranu spoločných žido-kresťanských hodnôt a získať k tomu aj podporu národných politických lídrov. Z tohto stretnutia vzniklo počas desaťročia vplyvné globálne hnutie s názvom Israel Allies Foundation (Nadácia spojencov Izraela), ktorého európskym centrom sa stala susedná Budapešť. V roku 2013 usporiadala organizácia konferenciu vo Washingtone, ktorej sa zúčastnili aj koaliční a opoziční poslanci zo Slovenska. Nasledujúce, tentokrát európske stretnutie nadácie, sa uskutočnilo 14. – 16. júna v Budapešti za účasti predsedu Svetového židovského kongresu Ronalda S. Laudera a ministra izraelského turizmu Uzi Landaua. Landau počas svojho prejavu zdôrazňoval, že priateľstvo kresťanov, Európanov a Izraelčanov spočíva v spoločných biblických hodnotách: úcta k ľudským právam, ochrane náboženskej slobody a slobody prejavu. Tieto hodnoty však v krajinách, ktoré obkolesujú Izrael, chýbajú. Laudau ďalej poznamenal, že tam, kde sa posilní islamizmus, príde namiesto poriadku chaos, následne tieto štáty zachvátia teroristické organizácie. Podľa izraelského politika v tejto situácii prežívajú najväčšie utrpenie menšiny, no najmä kresťania. Izrael je jediná krajina na Blízkom východe, kde v minulých rokoch rástol počet kresťanov, pretože je krajinou slobody, rovnosti a demokracie. Minister ďalej povedal: „Štát Izrael je hrdý na to, že Izrael ochraňuje práva menšín, že v ňom každý môže žiť podľa svojho svedomia a praktizovať slobodne svoju vieru.“ Uzi Landau zdôraznil: „Pre západnú civilizáciu je Izrael jediným stabilným spojencom na Blízkom východe.“

Druhým významným hosťom podujatia bol už spomínaný Ronald S. Lauder. Lauder je vlastníkom konzorcia, ktoré má v portfóliu okrem iných médií aj českú televíziu Nova a slovenskú Markízu. Pred tým, ako sa stal členom Svetového židovského kongresu pracoval v rodinnom podniku svetovej kozmetickej značky Estee Lauder založenej jeho rodičmi, no bol aj americkým veľvyslancom v Rakúsku a pracoval aj pre Pentagon. Lauder vo svojom prejave zdôraznil: „Váš boj je aj naším bojom,“ tak, ako kresťania podporujú štát Izrael a židovský národ, aj židia podporia kresťanov. „Nikdy nemôžeme tolerovať hrozby stíhajúce kresťanov, ako ani antisemitizmus, vzhľadom na to, že medzi nimi nie je rozdiel,“ zdôrazňoval. „Musíme ukázať svetu, že židia a kresťania spolu ochránia Izrael, arabských kresťanov a že sa navzájom podporujú,“ povedal Lauder. „Židov s kresťanmi spája omnoho viac ako s inými národmi na zemi, keďže čítajú tú istú Bibliu a chcú žiť v pokoji so svojimi susedmi vo svete plnom nepriateľstva, preto je potrebné, aby sa navzájom práve teraz podporovali, keďže sa vo svete čoraz viac posilňuje diskriminácia a nenávisť.“ Lauder následne hovoril o Božom sľube, v ktorom dal zem Izraela potomkom Abraháma a že Jeruzalem je večné a hlavné mesto židovského národa. „Srdce židovstva bije v Jeruzaleme.“ Nakoniec predseda Svetového židovského kongresu poďakoval zúčastneným za to, že podporujú Izrael a prisľúbil, že s rovnakým odhodlaním bude bojovať proti terorizovaniu kresťanov ako bojuje proti antisemitizmu.

Ďalším hosťom, ktorý mal v budapeštianskej hale Viery prejav, bol bývalý predseda českého senátu Přemysl Sobotka. Sobotka bol jedným z prezidentských kandidátov pravicovej strany ODS vo voľbách v roku 2013. Politik v Budapešti poukázal na krátkozrakosť európskej politiky a jej tragické následky, keď v roku 1938 pripojili sudetské územie Československa k nemeckej ríši. Sobotka upozornil zákonodarcov na ilúziu, že vonkajším zásahom je možné dosiahnuť na Blízkom východe dlhotrvajúci pokoj (v roku 1938 totiž Mníchovská dohoda prinútila Československo vzdať sa sudetského územia v naivnej nádeji, že tým uspokoja Hitlerove mocenské túžby a následne zabezpečia v Európe mier).

Na podujatí taktiež vystúpil Lucio Malan, taliansky senátor, člen pravicovej strany založenej Berlusconim a aj Joel Woordewind, holandský parlamentný poslanec.

Na záver počas galavečere podpísali zúčastnení politickí lídri spoločnú deklaráciu, v ktorej zdôraznili, že podporujú zámer židovského národa žiť v pokoji a bezpečí na území Izraela a v hlavnom meste Jeruzaleme. Ďalej vyhlásili, že vo svojich krajinách odsudzujú hlasy antisemitizmu, ktoré sa snažia sfalšovať a prepísať históriu. V deklarácii odsúdili hnutie BDS – bojkot, zmrazenie kapitálu a sankcie (boycott, divestment and sanctions), ktoré sa snaží negatívne diskriminovať štát Izrael. Za Slovensko deklaráciu podpísal poslanec za stranu Smer, Anton Martvoň.



Súvisiace články

Boj o ikony|Logos 11 / 2011 | Árpád Kulcsár|Z histórie
Čo je fašizmus?|Logos 1 / 2022 | Martin Vincurský|Zamyslenie
Viera je poslušnosť|Logos 5 / 2015 | Daniel Šobr |Zamyslenie
Boj proti slabým|Logos 1 / 2015 | Katalin Szekeres|Z histórie
Ako je to so Svätým Duchom|Logos 12 / 2018 | Jaroslav Kříž |Vyučovanie