Napokon vyliaty bude na nás Duch z výšin, púšť sa zmení na ovocný sad a ovocný sad budú pokladať za les. (Iz 32,15)

„Big City Life – No limits“

Veľké mesto – priestor s nekonečnými možnosťami: miesto, kde sa môžeme zabaviť, niečo naučiť, stretnúť sa so zaujímavými ľuďmi a zažiť niečo príjemné, ale aj priestor s temnými zákutiami, špinavými predmestiami a čudnými indivíduami… Takúto paralelu s naším životom sme predložili pred našich teenagerov – s výzvou, že každý z nás sa môže rozhodnúť, čo si vyberie. Aj s myšlienkou, že smerujeme do dokonalého, večného mesta, ktoré pre nás pripravil Boh.

Ako zažiť BIG CITY LIFE v penzióne Bystrina na Táľoch? No predsa niečo môžeme z mesta preniesť rovno sem – napríklad hneď v pondelok ráno ukázal profi grafik teenagerom, ako sa robí graffiti a sami si to mohli vyskúšať. O živote v podsvetí nám prišiel porozprávať bývalý vyhadzovač z nočných klubov, ktorý dnes hovorí o tom, ako Boh zmenil jeho život. Naučil nás aj pár „chmatov“ v rámci sebaobrany, a keďže v meste je veľa nebezpečenstva, chlapci si reálne s pájkovačkou vyrobili funkčný alarm.

A aké by bolo mesto bez STREET FASHION? Výber z e-shopu s originálnymi kúskami oblečenia priamo na mieste, možnosť vyskúšať si ich a urobiť foto v mega-fotorámiku, debatka o udržateľnej móde, malé darčeky k tomu, profesionálna kaderníčka so širokou paletou trendových vlasových doplnkov a k tomu pár slov o zdravých vlasoch, možnosť vyrobiť si vlastný šperk…

A už keď máte mestského života dosť, je čas „vypadnúť z mesta“ (názov našej prechádzky v prírode), po ktorej na teenagerov čakal skutočný STREET FOOD ako prekvapenie: hot-dogy, wafle, popcorn, cukrová vata, pestré drinky a pre vedúcich aj špeciálne pripravená káva, tiež od profesionálov. V rámci dobrého jedla, samozrejme, ďalší deň aj opekačka – tradične so životnými príbehmi niektorých vedúcich.

Z mesta – akoby priamo z evanjelizačnej akcie medzi nás zavítala aj časť Harvest tímu so známym RAM-om a niektorí z teenagerov si vyskúšali, ako je to povedať niečo zo svojho života priamo z plošiny auta do mikrofónu… A nebolo to „akože“ – ich odvážne a úprimné vyznania nás skutočne dostali a povzbudili.

AMOUR bol názov večera, ktorý sme venovali vzťahom medzi chlapcami a dievčatami – tohto roku mimoriadne vydarená talkshow so single i zadanými vedúcimi, s otázkami na telo a úprimnými odpoveďami. Iný večer sme si zasúťažili v kvízovej hre Dobre vedieť – tentokrát na tému METROPOLY. Asi najviac sme sa nasmiali počas večera so scénkami, ktoré nám ukázali realitu života influencerov – zistili sme, ako to vlastne chodí na sociálnych sieťach a mohli sme sa zamyslieť nad tým, že skutočný život je o niečom inom, ako budovaní svojho image a o popularite.

Animátori nám pripravili majstrovské digitálne dielo – exkluzívne pre teenange camp naprogramované živé mesto, ktoré „zaľudňovali“ jednotlivé tímy podľa toho, koľko bodov získali v hrách, zároveň pri obrazovke s joystickom v ruke teenageri vo voľných chvíľach hľadali v tomto meste skryté predmety a nápisy.

Skutočný adrenalín priniesla najmä záverečná hra v piatok, keď boli pravidlá nastavené tak, že posledný „game time“ mohol všetko zvrátiť. K tomu originálne disciplíny, pri ktorých bola dôležitá dokonalá tímová spolupráca. Inak si tímy zasúťažili na stanovištiach pre jednotlivcov, iný deň v hre, ktorá bola založená na boji skupiny mafiánov a developerov (ako vo veľkom meste býva…). Pre súťaživé typy sme pripravili aj CHALLENGE – výzvu, kde sa teenageri mohli dobrovoľne zapojiť do praktickej pomoci na tábore, získať body aj za naučené biblické verše, či skúsiť MOVE CHALLENGE alebo výzvu, kde vopred nevedeli, o čo ide…

Nezabudli sme ani na tradičné popoludnie workshopov, kde si každý mohol vybrať podľa svojej chuti – šport (americký futbal, volejbal, frisbee, futbal, bedminton), hru na gitare, perkusie, spev alebo tanec, gastro aktivity, spoločenské hry alebo kreatívny workshop „urob si, čo chceš“.

Zažili sme skutočne veľa zábavy, športu a súťaží, ale nechali sme si čas aj na vážne veci. Lebo teenageri sa potrebujú porozprávať o všetkom, čo je v živote dôležité – na to sme mali čas na oddielových stíšeniach. Niekoľko večerov sme sa stretli na chválach a pri Slove – okrem úvodného slova „NO LIMITS“ sme si povedali aj niečo o pevných základoch, na ktorých stojí náš život a vo štvrtok večer nás Michal Belko povzbudil k tomu, aby sme si „checkli“ svoj vzťah k Bohu, urobili nové rozhodnutia a zmenili to, čo vidíme ako potrebné. Tieto večery sú pre nás nezabudnuteľné – radostná atmosféra na chválach so skvelou hudobnou skupinou, povzbudzujúce slovo, autentické reakcie na duchovné výzvy, práca Ducha Svätého medzi nami…

Ďakujeme celému realizačnému tímu, vedúcim, animátorom, technickej podpore, sponzorom a spolupracujúcim firmám. Každý rok vidíme, že tento týždeň stojí skutočne za to!



Súvisiace články

HILLSONG NewYork City|Logos 10 / 2010 | Radovan Kapusta |Aktuálne
City Harvest Church v Singapure|Logos 6 / 2013 | Radovan Kapusta |Reportáž
TIME Teenage Camp 2018|Logos 8 / 2018 | Alžbeta Palkoci|Zo života cirkvi
Po roku opäť v HILLSONG New York City|Logos 10 / 2011 | Radovan Kapusta |Reportáž
Po roku opäť v zbore HILLSONG New York City|Logos 10 / 2012 | Radovan Kapusta |Reportáž