Napokon vyliaty bude na nás Duch z výšin, púšť sa zmení na ovocný sad a ovocný sad budú pokladať za les. (Iz 32,15)

Frendi story

FRENDI STORY

logos-08-09-2019-frendi-mrakodrap.jpg

Boh stvoril človeka s potenciálom tvoriť, no v živote sa stretneme aj s opozíciou, ktorá chce tento potenciál zastaviť. Toto je krátky príbeh o tom, ako vznikla skupina Frendi a čo nás postretlo za posledných päť rokov.

Bola to práve myšlienka vlastnej hudobnej tvorby, ktorá bola dôvodom pre vznik nášho spočiatku iba jednorazového štúdiového projektu. K prvej snahe o spoluprácu došlo už v auguste 2012, kedy sme sa po viacročnej skúsenosti v mládežníckej skupine Escape stretli za účelom nahrať náš prvý vlastný song. Za jednu sobotu vznikla pieseň Srdce moje Ti spieva, ktorá vyšla napokon aj na našom prvom albume. Pamätám si túto jednu sobotnú skúsenosť ako rannú eufóriu, no kým sa zotmelo, už bola príchuť dňa trochu trpkejšia. Jednoducho som zistil, že nie je ľahké spraviť to podľa svojich predstáv a následne prezentovať to ostatným. Nasledujúce dva roky som zažil určitý blok a víťazili vo mne skôr obavy z toho, čo si ostatní o našej hudbe pomyslia a pieseň teda zapadla prachom. Dá sa povedať, že som v hudbe prechádzal určitou krízou, kedy som mal chuť všetky sny a túžby súvisiace s ňou zahodiť za hlavu. Práve v tomto období bloku a skepsy prišlo ku mne slovo od jedného zahraničného služobníka, ktoré znelo zjednodušene asi takto: „Mal by si začať tvoriť vlastnú hudbu!“ Verím, že za týmto slovom bola sila, pretože som zažil okamžité oslobodenie od všetkých svojich negatívnych pocitov trvajúcich už značné obdobie a začal som konať prakticky ihneď a vo viere.

logos-08-09-2019-ondrej-straka-spev-akusticka-gitara.jpg

Oslovil som chalanov opäť. Cieľ bol jasný: „Poďme sa stretnúť na týždeň, vytvorme a nahrajme všetko čo najkvalitnejšie, ako sa dá v rámci našich možností a skúseností či neskúseností nehľadiac na to, koľko songov sa z toho podarí. Jednoducho urobme to tak, ako to vieme.“ Všetci súhlasili.

V auguste 2014 sme sa zatvorili na šesť dní do budovy banskobystrického zboru a od rána do neskorých nocí sme sa zaoberali iba tvorbou vlastných piesní. Naše chlapské myslenie vtedy mierne vyvažovala aspoň jedna dáma Magda Mináriková, ktorá hrala na klávesoch. Naivnú predstavu o tom, že za šesť dní vytvoríme a nahráme celý album, vystriedala trochu tvrdšia realita. Podarilo sa nám piesne aspoň vystavať v podobe demo nahrávok, ktoré sme po pár mesačnom odležaní začali nahrávať po viacerých 2-dňovkách, keďže popri práci, rodinách a službe sme sa na dlhšie stretnúť nevedeli. Zistili sme, že našu neskúsenosť nevieme nijako obísť a jediné, čo nám zostalo, je popasovať sa s ňou a premeniť ju snaživou prácou na skúsenosť. Keďže nás v kapele obmedzovala aj vzdialenosť, posledné mesiace pred vydaním albumu sme trávili dlhé večery do neskorých nocí komunikovaním online. Každý sedel doma pred počítačom a pracoval na tom svojom, vytvoril aranžmán, poslal ostatným, tí si to vypočuli a komentovali. To je zrejme ten moment, kedy sme si zamilovať kávu doslova museli.

matus-mayer-basgitara.jpgPrvý album s názvom Vstúpiť hlbšie vyšiel v júni 2015, vtedy ešte pod názvom Ondrej Straka & FRIENDS. Jeho ústredná pieseň s rovnakým názvom Vstúpiť hlbšie nesie vyjadrenie túžby „v láske prvej žiť a kráčať zas“, ktorá je zrejme celoživotnou výzvou pre mnohých kresťanov. S nadšením sme ho začali predávať na regionálnych konferenciách v Košiciach a v Ostrave. Veľmi nás potešila reakcia ľudí z našich zborov, ktorí nás kúpou našich CD podporili napriek tomu, že bol pre nich náš projekt neznámy. I keď bolo pravdou, že album bol štýlovo pestrejší, pieseň Každý deň, ktorou sme sa prezentovali ešte pred jeho vydaním na Rádiu 7, ale taktiež pieseň Funky Teste, zrejme spôsobili u niektorých dojem, že „to sú tí, čo hrajú furt iba ten funk“.

Avšak hitom tohto albumu sa podľa vyjadrení mnohých stala ľahká dance pieseň Blízko nás, ktorá si nakoniec vyslúžila dlho očakávaný, dúfajme, že nie posledný videoklip. V súvislosti s ňou nás neskôr potešilo aj to, že Slovenský zväz ľadového hokeja použil úryvok tohto songu ako neoficiálnu hymnu 2017 IIHF Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji hráčov do 18 rokov v Poprade.

Pár mesiacov po vydaní nášho prvého albumu sme sa rozhodli opäť tvoriť. Jednou z prvých vytvorených piesní na druhom albume bola pieseň Mám rád život, s ktorou sme sa zúčastnili v októbri 2016 finálového večera známej slovenskej súťaže Košický zlatý poklad. Pieseň si musela „na chvíľku“ oddýchnuť v šuplíku, kým niektorí z nás „zrekonštruovali obydlia a porodili deti“.

Kým sa tak stalo, stihli sme ešte jeden zaujímavý moment. Bol ním pre nás apríl 2017, kedy sme úplne spontánne vytvorili satirickú pieseň Skutok sa nestal spolu s animovaným videoklipom, ktorá sa stala opäť hymnou, no tentokrát hymnou Veľkých protikorupčných pochodov študentov, ktorí sa rozhodli bojovať proti korupcii v najvyšších politických kruhoch našej krajiny. Bolo pre nás príjemným prekvapením, keď sa zmienka o tejto skladbe objavila aj v článku NY Times, ktorý pojednával o týchto pochodoch. The Deed Did Not Happen (Skutok sa nestal) znel názov v angličtine.

logos-08-09-2019-jaroslav-sulek-elektricka-gitara.jpg

Keďže naša už spomínaná klávesáčka z prvého albumu sa vydala na dráhu profi mamy, počas tohto obdobia pribudol do kapely aj nový člen Matej Zapletal, ktorý svojou brilantnou hrou na klávesy parádne zapadol.

Napokon v novembri 2017 vyšiel náš druhý dlhšie očakávaný album Snívaj, kedy sa nám podarila aj zmena názvu z Ondrej Straka & FRIENDS na skrátenú verziu, za ktorú vďačíme asi nášmu pastorovi Jardovi Křížovi. FRENDI, nikto síce nevie, v akom jazyku to je, ale všetci zrejme chápu.

logos-08-09-2019-matej-zapletal-klavesy.jpg

Aj keď bol tento album opäť žánrovo rozmanitý, znovu sme vzbudili dojem, že naším hlavným štýlom je funk, keďže sa niesli v tomto štýle až štyri piesne. Tešíme sa, že sme mohli na album prizvať aj Vierku Berkyovú, víťazku súťaže Slovensko hľadá Superstar 2007, ktorá naspievala pieseň Si všetkým a taktiež Danku Trokšiarovú s piesňou Len Ty sám, ktorá lyricky zachytáva jej veľmi silný príbeh o tom, ako spoznala Boha ako svojho Otca.

Momentálne pracujeme na treťom albume, ktorý dúfame, že bude možné počuť čoskoro. Je našou úprimnou túžbou, aby hudba, ktorú robíme, niesla aj naďalej odkaz, ktorý nechodí len po povrchu, ale povzbudzuje k životu a nádeji a zamýšľa sa nad vecami hlbšími, ako napr. večnosť, život po živote a podobne a najmä, aby bola počúvateľná pre tých, ktorí spasenie ešte nenašli. To, čo nám vdýchlo novú nádej, že táto práca nie je bezvýznamná, je aj to, že naše piesne hrajú niektoré slovenské rádia a teda ich odkaz tým pádom môže počuť viac ľudí.

logos-08-09-2019-jozo-zahradnicek-bicie.jpg

Ohliadnuc sa späť si spomínam na všetky tie začiatky a boje s tým, či vôbec budeme tvoriť. Veľmi by sme chceli povzbudiť každého hudobníka v našich kruhoch, ktorý má tento potenciál v sebe, aby sa nebál ho rozvinúť. V kresťanskom prostredí existujú veľké hudobné vzory, ktoré sú inšpiráciou pre mnohých, avšak niekedy dochádza aj k opačnému efektu v tom, že potenciál, ktorý je v ľuďoch, nie je uvoľnený, pretože sa boja znieť inak ako tento mainstream. Táto myšlienka zväzovala kedysi aj mňa, chcel som predsa znieť tak ako iné skvelé kapely. To, čo sme však pochopili za posledných päť rokov, je to, že napr. Hillsong je Hillsong a bude znieť ako Hillsong a Frendi sú Frendi a znejú ako Frendi. Nebojme sa byť sami sebou a znieť tak, ako nám prináleží.

Ďakujeme všetkým Vám, ktorí nás podporujete počúvaním a propagovaním našej hudby.

www.frendi.sk



Súvisiace články

Karavan story|Logos 7 / 2016 | Martina Šafaříková|Zo života cirkvi
Kresťanské konferencie|Logos 10 / 2018 | Redakcia |Zo života cirkvi
Kampaň Dr. Jesus|Logos 9 / 2019 | Michal Belko|Zo života cirkvi
Mládežnícky tábor|Logos 8 / 2017 | Alžbeta Palkoci|Zo života cirkvi
Mládežnícky tábor – Vršatské podhradie|Logos 7 / 2016 | Alžbeta Palkoci|Zo života cirkvi