Lebo kráľovstvo Božie nie je v reči, ale v moci. (1. Korinťanom 4,20)

Mládežnícky tábor

logos-07-08-mladez-01.jpg

Do malebného Osrblia, kde sa nádhera strieda s krásou, sa jedného letného dňa dohrnulo veľa mladých ľudí a kufrov. Skvelý týždeň štartuje, mládežnícky tábor sa začína!

Hneď prvý večer to „odpálil“ hosť Martin Mazúch, pastor z Olomouca. Hovoril o milosti – síce dlho, ale trefne a ako vždy – vtipne. Utorok patril evanjelizácii v Brezne, ktorú organizoval mladý člen Harvest tímu, Jonáš Janek, a my mladí sme ju podporili svojou účasťou. Na akcii v centre mesta zazneli svedectvá a evanjelium, doplnené piesňami kapely FRENDI.

Naša táborová stálica, senior pastor Jaroslav Kříž, opäť udrel klinec po hlavičke. Otvoril problém, ktorý bráni (nielen) mladým prelomiť v mnohých oblastiach – Infantilita. Áno, boli sme konfrontovaní s touto nepríjemnou skutočnosťou, ale zároveň dal senior pastor návod, ako na to. Medzi pár znakov infantilného človeka patrí napríklad zúrivosť, urážlivosť, pomstychtivosť alebo neodpustenie... A ten návod? Infantilita sa dá úspešne poraziť sebadisciplínou, vyslobodením sa zo závislostí, snívaním veľkých Božích snov, ktoré smerujú do veľkého života a nasledovaním vzorov.

logos-07-08-mladez-03.jpg

Sme mladí, akční a radi sa bavíme – preto na tábore nesmela chýbať nejaká zábavná zložka! Animačný tím za veľkej pomoci niektorých teenagerov z predošlého tábora zorganizovali športovo-strategickú hru, ktorá preverila našu tímovosť, taktizovanie aj kondičku. Pre športovcov aj fanúšikov boli nasledujúce dni nachystané turnaje vo futbale a volejbale. Trochu napätia a akcie priniesla obľúbená táborová aktivita – Escape Room, ktorú tradične pripravil Adam Valent s tímom z Liptovského Mikuláša.

Ďalší večer mal slovo pastor košického a mikulášskeho zboru, vedúci tábora, Mario Ovčar. Téma veľmi dobre známa, ale stále aktuálna a potrebná – Vzťah s Bohom. Na tomto mnoho ľudí padá a klesá, alebo naopak, víťazí a rastie. Pastor porovnával dve známe biblické postavy – Dávida a Saula. Obaja zažili silný Boží dotyk, rozdiel bol v tom, čo sa dialo neskôr. Saul sa kvôli neposlušnosti od Boha vzdialil, ale Dávid mal každodenný, naplánovaný a kvalitný čas, ktorý trávil v Božej prítomnosti. Vzťah s Bohom nie je o spontánnosti, ale o silnom rozhodnutí, ktoré prerastá do návyku. A návyk potom určuje životný štýl. To rozhodnutie nerob zajtra. Urob ho už DNES! Nasledujúce zhromaždenie sa takisto nieslo v duchu zásadného rozhodnutia, vyplývajúceho z poverenia, ktoré nám dal Ježiš, keď išiel do neba. Hádate správne, ide o kázanie evanjelia a činenie učeníkov. Pastor nás povzbudzoval do smelosti a túžby odovzdať tú skvelú správu ďalej.

Jeden z najsilnejších odkazov, ktorý rezonuje aj po tábore, bol o generačnom požehnaní a dedičstve. Hoci trendy vo svete razia silný individualizmus a potláčajú rodinný princíp, v Biblii vidíme, že Boh jednoznačne rozmýšľa generačne. Božia vôľa je, aby sa duchovné dedičstvo prenášalo z generácie na generáciu a aby sa moc kumulovala. To, čo bolo stropom v požehnaní v predošlých generáciách, je podlahou, na ktorej začíname my. A je skvelé vedieť, že mnohé boje sú prebojované a my nemusíme ísť úplne od nuly. Problém nastáva, keď sa dedičstvo a požehnanie nepodarí odovzdať. Kľúčom k zachovaniu a rozmnoženiu dedičstva je učenícky postoj, srdce služobníka, poučiteľnosť, úcta k služobníkom a vernosť.

Finálny táborový večer mal slovo pastor z Nitry, Milan Dupan, náš ďalší táborový klasik, ktorý priniesol svieže slovo o pomazaní a Duchu Svätom. Práve osoba Ducha Svätého ukazuje nové dimenzie a pomáha premáhať okolnosti, na ktoré by sme vlastnou silou nestačili. A nebolo to len tak, ozaj sme zažili niečo výnimočné, nový level neba na zemi.

Tak, leto sme skvelo odštartovali... A môže byť lepší štart ako s týmito ľuďmi?



Súvisiace články

Mládežnícky tábor|Logos 8 / 2015 | Alžbeta Zemančíková|Reportáž
Mládežnícky tábor – Párnica|Logos 7 / 2019 | Alžbeta Palkoci|Zo života cirkvi
Mládežnícky tábor Donovaly 2010|Logos 9 / 2010 | Lusi Gertliová |Aktuálne
Mládežnícky tábor 2018|Logos 8 / 2018 | Alžbeta Palkoci|Zo života cirkvi
Mládežnícky tábor – Vršatské podhradie|Logos 7 / 2016 | Alžbeta Palkoci|Zo života cirkvi