Lebo odmena za hriech je smrť, ale Božím darom milosti je večný život v Kristovi Ježišovi, Pánovi našom. (Rimanom 6,23)

Mládežnícky tábor 2018

Zámer bol jasný – užiť si druhý prázdninový týždeň, naštartovať sa pred letom, priblížiť sa k Bohu a stráviť čas s tými správnymi ľuďmi. A účel bol splnený!

logos-08-2018-mladeznicky-tabor-1.jpg

Tentoraz na novom mieste – v nedotknutej oravskej prírode pri malom meste Párnica v rekordne vysokom počte.

Už tradične sme počas tábora privítali troch stálych hostí, pastorov Milana Dupana, Martina Mazúcha a seniorpastora Jaroslava Kříža. Vždy prinesú aktuálne slovo, ktoré rezonuje ešte dlhú dobu... A, samozrejme, nechýbal ani organizátor pastor Mario Ovčar, medzi mladými známy svojimi konfrontačnými posolstvami, ktoré však prinášajú riešenia a odpovede na otázky.

Centrálnou témou tábora bola otázka ozajstného spasenia s „kľúčovými“ slovami: viera-milosť-pokánie. Každý z nás mal priestor na dôkladnú kontrolu svojho srdca, postojov a životného štýlu, lebo veľmi ľahko sa dá padnúť do dvoch extrémov: hypermilosť alebo zákonníctvo. Cestou von je viera v Božiu existenciu, úplné prijatie Božieho názoru na vec a následné konanie podľa Slova. A dostali sme aj to, čo potrebuje asi každý mládežník – intenzívne povzbudenie do evanjelizácie a služby v zbore.

Ako prvý k nám hovoril Martin Mazúch o siedmich problémoch ľudskej duše, ktoré môžu brániť požehnaniu. Ide o pýchu, zlé ambície vychádzajúce z pýchy, neporozumenie Božieho pohľadu na vec, zlé porozumenie, dobré porozumenie končiace zlým rozhodnutím, neodpustenie a precenenie sa.

Návšteva seniorpastora opäť priniesla myšlienky, o ktorých mnohí diskutovali dlho do noci... Reč bola o srdci človeka, múdrosti získanej z využitých možností, nadobudnutých schopností, prežitých skúseností a z vycibrenej intuície. Myslím, že nasledovná myšlienka o múdrosti sa vyníma v poznámkach viacerých z nás: „Múdre srdce je zdravé; múdrosť je schopnosť srdca posúvať sa ďalej.“ Ako vždy, aj teraz sme sa tešili na vysvetlenie aktuálneho svetového diania v kontexte Biblie a na pohľad do budúcnosti.

logos-08-2018-mladeznicky-tabor-2.jpg

Milan Dupan ako každý rok hovoril úplne prakticky a konkrétne, tentoraz o duchovnom sebavedomí, víťazstve a o krokoch, ako ho získať. Pastor v nás boril duchovnú „spavosť“ a pasivitu, pretože Bohu naozaj záleží na tom, aby sa cez naše životy mohla prejaviť Jeho sláva. Prehra v žiadnom prípade nie je alternatíva, ktorú Boh pre nás pripravil!

Vedúci košickej mládeže Ondrej Palkoci nás namotivoval k životu plnému zázrakov a Božej interakcie.  „Život s Bohom je dobrodružstvo!“ – tak znela pointa tohto slova – nejeden kresťan túži po sile, stabilite, víťazstve a využívaní potenciálu, ale jediný spôsob, ako sa k tomu dostať, je cez intenzívny vzťah s Bohom. Pritom si treba sledovať  postoje, pýtať si od Boha múdrosť a úplne sa zbaviť kompromisov.

Ale, samozrejme, nepresedeli sme celý týždeň len počúvaním (hodnotných a skvelých myšlienok), ale mali sme aj nejakú tú akciu. V prostredí nekonečne strmých oravských kopcov nechýbala túra, ktorá sa razom premenila na adrenalínový zážitok alias šmýkanie sa dolu kopcom po zadku, lebo na Orave sa snáď aj kravy „prekoprcnú“.

Vybiť nahromadenú energiu sme si mohli aj na dvojdňových volejbalových a futbalových turnajoch, ktoré majú každý rok veľký úspech, tiež počas vtipných interiérových tímových hier. Nechýbala obľúbená Escape Room a tento rok aj novinka prevzatá z teenagerského tábora – Laser Room.

Takže mládežnícky tábor jednou vetou: „Relax, vzťahy, akcia, silné myšlienky, Boží dotyk, priestor na sebareflexiu a nové riešenia” – a čo viac by sme si mohli želať...

Fotografie z tábora si môžete pozrieť vo fotogalérii.



Súvisiace články

Mládežnícky tábor|Logos 8 / 2015 | Alžbeta Zemančíková|Reportáž
Mládežnícky tábor|Logos 8 / 2017 | Alžbeta Palkoci|Zo života cirkvi
Mládežnícky tábor – Párnica|Logos 7 / 2019 | Alžbeta Palkoci|Zo života cirkvi
Mládežnícky tábor Donovaly 2010|Logos 9 / 2010 | Lusi Gertliová |Aktuálne
Mládežnícky tábor – Vršatské podhradie|Logos 7 / 2016 | Alžbeta Palkoci|Zo života cirkvi