A toto je svedectvo, že Boh nám dal večný život, a tento život je v Jeho Synovi. (1. Ján 5,11)

New Creation Church – Singapur

logos-2013-07-08-singapur-1.jpg

V predchádzajúcom vydaní Logosu si naši čitatelia mohli prečítať niekoľko stručných informácií o mestskom štáte Singapur a takisto mohli byť krátkou reportážou prenesení do jedného z troch megazborov v tomto rozlohou či počtom obyvateľov nemalom štáte, City Harvest Church pastora Kong Hee.
Na nasledujúcich riadkoch sa s vami redakcia Logosu podelí o druhú reportáž, ktorá je výsledkom návštevy ďalšieho megazboru v tomto veľmi atraktívnom a nezvyčajnom štáte. Pôjde o New Creation Church (Cirkev Nového Stvorenia, pozn. redakcie) pastora Josepha Princeho (47).

Pri plánovaní pracovnej cesty do Singapuru bola práve návšteva tohto zboru jednou z tých, ktoré som považoval ako „must see“ Singapuru a vďaka Bohu sa to aj podarilo. Službu Josepha Princeho poznám už niekoľko rokov, nakoľko jeho televízna služba je po USA a cez satelitné vysielanie po celom svete veľmi známa a jeho pravidelný program Destined to Reign (Určený kraľovať) patrí medzi najsledovanejšie kresťanské televízne programy súčasnosti. Pastor Joseph Prince na obrazovke pôsobí veľmi moderne a zároveň štýlovo, káže veľmi pútavo a jeho interaktívny prejav vťahuje poslucháča do podstaty odkazu. Jeho výsledky v Singapure ho radia medzi velikánov súčasnosti, ktorí veľkým dielom prispievajú k budovaniu a rastu Božieho kráľovstva nielen v Ázii, ale aj po celom svete (cirkev 10% svojich celkových príjmov dáva na misionársku prácu).

Týždenná návštevnosť všetkých bohoslužieb presahuje momentálne už 30 000 ľudí.

Cirkev New Creation Church začala písať svoju históriu v roku 1983, kedy sa začalo stretávať asi 25 ľudí pracujúcich v Singapure vrátane Josepha Princeho. Ten sa stal senior pastorom v roku 1990, keď mala cirkev asi 150 ľudí. V roku 1997 pastor Prince prijal od Boha poslanie radikálneho kázania o milosti mocnejšie a hlasnejšie ako kedykoľvek predtým. Aj vďaka poslušnosti tomuto volaniu ho mnohí nazývajú kazateľom milosti alebo kazateľom kážucim evanjelium milosti. V roku 2004 sa prvýkrát týždenná návštevnosť cirkvi dostala cez hranicu 10 000. V roku 2007 Joseph rozbehol medzinárodnú televíznu službu program Destined to Reign. V roku 2012 sa cirkev presťahovala do špičkovej modernej budovy The Star s kapacitou 5 000 miest (v minulom čísle sme spomínali, že miestna legislatíva nepovoľuje stretávanie a budovanie priestorov na stretávanie s kapacitou väčšou ako 7 000 miest) a týždenná návštevnosť všetkých bohoslužieb presahuje momentálne už 30 000 ľudí. Bohoslužby prebiehajú na štyroch rozdielnych miestach v troch jazykoch. Anglické bohoslužby prebiehajú v budove Star (štyri bohoslužby počas nedele), v Marina Bay Sands hotel (jedno z najlukratívnejších a turisticky najatraktívnejších miest mesta, ktoré patrí k poznávacím bodom Singapuru) a GV Marina. Zaujímavosťou je, že iba prvé dve bohoslužby o 8.30 a 11.30 v Star sú v priamom prenose a ostatné síce majú živé chvály a modlitby pred a po kázni, ale kázeň je prehraním živej bohoslužby v danom dni (v prípade bohoslužieb v Star) alebo živým prenosom (v prípade Marina Bay Sands a GV Marina).

logos-2013-07-08-singapur-2.jpgJa som sa dostal na bohoslužbu, ktorá začínala o 14.30 asi okolo 15.00 a už hrala posledná chvála. Prekvapilo ma neuveriteľne prepracované, farebné, impozantné a rozsiahle pódium. Počas chvál sa interaktívne plátna menili na rôzne farby či obrazy a tri obrovské obrazovky zachytávali zaujímavé momenty. Po chválach nasledovala štandardne zbierka a potom sa slova ujal hosť dňa – pastor zboru Hillsong Austrália, Brian Houston. Na jednej strane som bol rád, keďže služba Briana Houstona je takisto veľmi vplyvná, no na druhej trochu smutný, lebo som si uvedomil, že neuvidím kázať pastora Josepha Princeho. Z pódia som nemohol spustiť zrak, niečo také prepracované som ešte nevidel. Tá farebnosť a mohutnosť obrazoviek ma nechávali v úžase. Sedel som úplne hore, Brian Houston bol premietaný na troch obrazovkách; krajné ukazovali celú postavu a stredná iba Briana od hlavy po pás. Asi po piatich minútach som si uvedomil, že Brian Houston sa po pódiu vôbec neprechádza. Ako som hľadal, tak som hľadal – Briana som nevidel. Pochopil som, že ide buď o živý prenos z Austrálie alebo reprodukciu niečoho, čo bolo nedávno nahraté. Trochu ma to rozptyľovalo, ale aj tak som sa dokázal sústrediť na odkaz, ktorý tento úspešný kresťanský pastor a vedúci priniesol zo Sydney do Singapuru. Odkaz sa volal Slávne Ruiny a poukazoval na verš zo Zachariáša 11,3. Kázeň, ktorá netrvala viac ako 30 minút, bola plná zjavení, príbehov a povzbudení o tom, ako Boh buduje človeka a pracuje na ňom, nech je v akomkoľvek stave. Po reprodukovanej kázni na pódium prišiel jeden z pastorov, dal výzvu na spasenie a neskôr požehnal kongregácii a za zvukov chvál sa po dvoch hodinách bohoslužba skončila. Túto moju neobyčajnú skúsenosť som hneď komunikoval s miestnymi uvádzačmi, ktorí mi vysvetlili, že iba prvé dve bohoslužby sú živé kázne pastora Princeho a druhé (tie poobedné) sú reprodukciou tých dopoludňajších. Keď o obdobnom modeli bohoslužieb rozprával počas jednej zo svojich návštev Dr. Bill Moore (viacerým čitateľom známy kazateľ z Texasu, ktorý už niekoľko rokov navštevuje naše zbory v Čechách i na Slovensku), nevedel som si to predstaviť a skôr som sa na to pozeral ako na experiment, ktorý môže prísť zrejme len z Ameriky... Teraz som videl, ako to funguje v praxi a že to pri obrovských zboroch má opodstatnenie.

V roku 2012 sa cirkev presťahovala do špičkovej modernej budovy The Star s kapacitou 5 000 miest.

Po bohoslužbe som sa začal prechádzať po komplexe. V budove bolo niekoľko desiatok eskalátorov, ktoré mali viac ako 50 metrov, hlavné auditórium bolo prístupné od tretieho až do siedmeho podlažia a na každom kroku desiatky diakonov, ktorí pomáhali usmerňovať prichádzajúcich ľudí a tak zabezpečovať usádzanie. Na každom z týchto poschodí bolo možné zakúpenie kníh či DVD a CD prevažne produktov pastora Princeho. Prvé dve poschodia boli pokryté množstvom obchodov a reštaurácii, ale tieto už boli oddelené veľmi praktickým spôsobom od priestorov cirkvi. Hala pôsobila veľmi čisto, svetlo a moderne. Posledná nedeľná bohoslužba začínala čoskoro, a tak som si povedal, že pôjdem ešte na chvály, keďže som tie prvé takmer celé vynechal. Bohoslužba o 17,30, ako je zvykom vo všetkých cirkvách, ktoré som mal možnosť navštíviť v USA, na Blízkom východe či tu v Ázii, začínala presne načas, ani o minútku neskôr. Chvály, ktoré trvali asi 30-40 minút, boli dynamické, pestré a mnohožánrové. Za zmienku stojí skutočnosť, že každá jedna chvála na začiatku obsahovala informáciu o piesni, autorovi, vydavateľstve a pod. Auditórium bolo plné asi tak z dvoch tretín a keďže doobeda kázal vzácny hosť a začínali v školách prázdniny a u pracujúcich dovolenky, prišla mi naplnenosť ako veľmi sympatická. Chválil som tentokrát v spodnej časti sály a z vybavenia miestnosti, grafiky, pódia, interaktívnosti chváličov s publikom či kazateľa s ľuďmi, som bol neustále unesený. Skutočne technologicky a organizačne táto cirkev potvrdzovala (technologický náskok cirkvi v Singapure je zrejmý a dovolím si tvrdiť, že predbehli v tejto oblasti nielen Európu, ale aj USA), prečo zažíva za posledné roky taký dramatický rast a je stále pripravená na viac.

Pastor Prince káže veľmi živo a pútavo (hoci som ho nezažil naživo, Josephove podcasty patria medzi moje obľúbené). Kladne sa na službu Josepha Princeho pozerá nielen Brian Houston, ale i Reinhard Bonnke (ktorý hosťoval v tejto cirkvi necelý mesiac po našej návšteve), Joel Osteen či Creflo Dollar. Známi muzikanti ako Darlene Zschech či Israel Houghton viackrát vyhlásili, že niektoré z ich chvál boli inšpirované práve kázaním Josepha Princeho.

Prince učí, že ničím nezaslúžená priazeň Božia prichádza jedine prostredníctvom Kristovho kríža a že Ježiš je dôvod, prečo každý veriaci môže s dôverou očakávať vo svojom živote od Boha dobré veci. Zdôrazňuje, že vďaka krížu sa už Boh na ľudí nehnevá. Svojim kritikom viackrát odkázal, že neznižuje dôležitosť Božích zákonov a nekáže o „lacnej“ milosti, naopak, hovorí, že je 100% proti hriechu a 100% za svätosť. Tvrdí, že keď sa človek zamiluje do Ježiša, láska k hriechu opadáva a ako povedal apoštol Pavel v Rimanoch 6.14, hriech nebude mať vládu nad nami, lebo nie sme pod zákonom, ale pod milosťou.

Boh si naozaj používa ľudí, ako On uzná za vhodné. Len málokto by totiž povedal, že televízna služba Josepha Princeho patrí k najväčším a najsledovanejším v USA aj preto, lebo Joseph nie je z USA (jeho otec bol Ind a mama Číňanka) a v mladosti trpel zajakávaním. Milióny ľudí v 150 krajinách sveta teraz týždenne sledujú jeho televízny program a tvrdia, že ich životy sú zmenené.

Redakcia Logosu praje cirkvi New Creation Church pokračovanie v napredovaní a raste, ktoré cirkev zažila v ostatných rokoch a v zjavení a pomazaní, ktoré prúdi cez senior pastora Josepha Princeho.



Súvisiace články

City Harvest Church v Singapure|Logos 6 / 2013 | Radovan Kapusta |Reportáž
King’s Revival Church International |Logos 12 / 2012 | Radovan Kapusta |Reportáž
Reportáž z Yoido Full Gospel Church|Logos 1 / 2012 | |Reportáž
Po roku opäť v HILLSONG New York City|Logos 10 / 2011 | Radovan Kapusta |Reportáž
Po roku opäť v zbore HILLSONG New York City|Logos 10 / 2012 | Radovan Kapusta |Reportáž