A toto je svedectvo, že Boh nám dal večný život, a tento život je v Jeho Synovi. (1. Ján 5,11)

Pastor Enoch Adeboye na Slovensku

Rok 2022 je od začiatku sprevádzaný veľkými požehnaniami pre naše zbory. Potvrdzuje to aj konferencia Festival života v Bratislave, ktorý bol 24. apríla 2022 s pastorom Enochom Adeboyem z Nigérie a jeho manželkou.

Zaplnená športová hala Elán v Bratislave zažila silnú Božiu prítomnosť, uzdravenia a prielomy v životoch ľudí. O atmosféru chvál a uctievania sa postarala bratislavská gospelová kapela Rockstanders, a taktiež sme mohli zažiť originálny gospel v podaní našich afrických hostí. Počas celej konferencie bola zdôrazňovaná moc Kristovho vzkriesenia, a to, čo bolo pre nás touto mocou vydobyté.

Pastor Enoch Adeboye je bývalý profesor matematiky na Univerzite v Lagose, je ženatý viac ako 45 rokov s manželkou Foluke Adeboye, s ktorou majú troch synov a jednu dcéru. Od roku 1981 vedie The Redeemed Christian Church of God (RCCG – Božia vykúpená cirkev). Každý mesiac navštívia budovu cirkvi milióny veriacich. V roku 1999 zorganizoval zhromaždenie v Lekki, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 12 miliónov ľudí. Pastor Adeboye vedie sieť spriaznených zborov v 186-tich národoch sveta. Je autorom viac ako 60-tich kníh. Jeho kniha Open Heavens (Otvoriť nebesia) – sa tlačí každý rok v náklade 1 milión kusov. Pastor Adeboye je významná osobnosť, ktorá radí prezidentom, je uznávaný v náboženských aj svetských kruhoch, o čom svedčia mnohé vyznamenania a ocenenia. V roku 2009 bol zaradený medzi 50-tich najvplyvnejších ľudí sveta. Bol ocenený čestným doktorátom z mnohých univerzít v USA, Kanade a Nigérii a predsedal tiež Globálnemu summitu OSN pre Blízky východ.

Už od rána bolo pri prípravách na konferenciu v hale Elán cítiť Božiu prítomnosť, čo ešte posilnila skorá ranná návšteva pastora Enocha s jeho tímom. Vo veľkej pokore a skromnosti prišiel do haly, kde pred rozostavaným pódiom urobili spolu s jeho tímom a našimi pastormi kruh a pomodlili sa, požehnali miesto a celú konferenciu. Aj vďaka tomu akcia začala načas a Boží dotyk sa pomaly šíril naplnenou halou Elán.

V Nigérii sú zvyknutí na dlhšie zhromaždenia. Niekedy zhromaždenie trvá aj 8 – 9 hodín, pričom sa striedajú chvály a modlitby a všetci zhromaždení sú vtiahnutí do bohoslužby. Aj preto mala konferencia v Bratislave trochu iný priebeh, ako sme obvykle zvyknutí. Na začiatku sa pastor Mario Ovčar a evanjelista Michal Belko pomodlili za vyliatie Svätého Ducha a prebudenie v Európe. Prehlasovali prielom evanjelia do národov Európy a obrovskú žatvu duší. Prosili o vypudenie robotníkov do žatvy v Európe a nech viac ľudí získa pomazanie na Božiu prácu. Božími darmi pre cirkev sú ľudia a ich služba, ktorá má rozhodujúci vplyv na rast a budovanie cirkvi.

Po niekoľkých chválach pokračovali modlitby senior pastora Jaroslava Kříža a ukrajinského pastora Andrija Poliščuka za mier v Európe. Pastor Peter Kuba povzbudzoval ľudí, aby odovzdali svoj život Ježišovi Kristovi. Tiež zdôraznil, že Boh je živý v každej dobe a tí, ktorí prijali Ježiša do srdca, pôjdu do neba a to je našou nádejou.

Následne zhromaždenie povzbudil ku zbierke pastor Adrián Šesták, ktorý hovoril o tom, že Boh nás vie požehnať viac, ako očakávame a vie ešte viac rozšíriť Božiu prácu. Podložil to veršami z 2. Kronickej knihy, 31. kapitoly, 10. verša: „A Azariáš, najvyšší kňaz z domu Cádokovho, mu odpovedal a riekol: Odkedy začali donášať obeť pozdvihnutia do domu Hospodinovho, vše sme jedli a nasýtili sme sa, a ešte zostáva hojne, lebo Hospodin požehnal svoj ľud, a čo zostalo, je táto hromada.“

Po zbierke sa prihovoril senior pastor Jaroslav Kríž v témach týkajúcich sa tejto doby, ktorá je veľmi špecifická aj v tom, že počas posledných rokov bola snaha znížiť vplyv cirkvi a kresťanov na spoločnosť. Veríme, že my sme ako cirkev toto zvláštne obdobie ustáli, za čo dal vďaku Bohu. O tom, že sme stáli na strane Boha, svedčia noví ľudia v zboroch, rast cirkvi a stále noví a noví ľudia, ktorí sa krstia. Hovoril aj o tom, že sa nemáme nechať vťahovať do aktuálnych konfliktov ohľadom vojny na Ukrajine a máme sa pozerať na Ježiša a Božiu slávu, večný a nemenný život, bez tieňa zmeny.

V hlavnej časti konferencie nás najskôr povzbudila manželka pastora Enocha, Folu Adeboye. Vyzdvihla moc Ježišovho vzkriesenia, bez ktorého by bola márna naša viera (1Kor 15,17: „No, ak Kristus nevstal z mŕtvych, tak je márna i naša kázeň, a márna je i vaša viera.“) Vyzvala prítomných, aby vzdali vďaku Bohu za vzkriesenie a tiež za to, čo všetko v Ježišovi máme. Viedla prítomných k modlitbe za to, aby lásku, ktorá bola vyliata do našich sŕdc skrze Svätého Ducha, sme vedeli odovzdať ďalej do okolia a do celého sveta, a aby si nás Boh použil ako svoj nástroj prebudenia. („A taká nádej nezahanbuje, lebo láska Božia je vyliata v našich srdciach skrze Svätého Ducha, ktorý nám je daný.“ Rim 5,5) Modlila sa tiež za prebudenie v Európe skrze moc vzkriesenia, nech príde Božie svetlo do celej Európy. Prehlásila mocné slová prebudenia a Ježišovej vlády v mene Ježiš, nech sa prejavuje moc a pomazanie evanjelia. Nech prebudenie začne teraz. (Rim 8,11)

Po službe Folu Adeboye pokračoval Dele Olowu (pastor a kontinentálny dozorca RCCG v Amsterdame). Predstavil hostí a pastorov z Nigérie a poďakoval sa aj organizátorom Festivalu života za prácu, ktorou sme mohli oslavovať Boha a jeho dielo. Následne s veľkou úctou a rešpektom predstavil službu pastora Enocha Adeboyeho. Hovoril o tom, ako Enocha povolal Boh do služby a ako k nemu prehovoril, aby sa stal apoštolom a prorokom pre celý svet. Povedal, že Enoch je služobník, pri ktorom sa menia ľudské životy a aj história národa sa zmení.

Ako hlavný rečník vystúpil pastor Enoch Adeboye, ktorý vyzval, aby ľud uctieval Pána pánov a žehnal Jeho sväté meno. Pastor Enoch poprosil ľudí, aby sa každý pomodlil túto modlitbu: „Otče, ak dnes večer požehnáš iba jednu osobu, nech som to ja. Ďakujem Ti, Pane, v mocnom mene Ježiš.“ Pokračoval požehnaním a modlitbou za prebudenie v Európe. Svoju kázeň začal Božím slovom z Listu Efezanom: „A tomu, ktorý môže učiniť nad všetko, nesmierne viac než prosíme alebo rozumieme, podľa moci, ktorá pôsobí v nás, tomu sláva v cirkvi v Kristu Ježišovi po všetky pokolenia veku vekov.“ (Ef 3,20–21) Ak sa udeje zázrak, je to vždy na základe viery daného človeka. Ježiš sa ťa opýta, či v to veríš, a ak odpovieš: „ Áno,“ Boh ti odpovie: „Nech sa stane podľa tvojej viery.“

Do života kresťana patrí tiež Božia moc. Čo je to moc? Táto moc nám umožňuje robiť zložité veci jednoduchým spôsobom. Božia moc mení bežné veci na mimoriadne veci. Je to moc, ktorá nemožné veci robí možnými.

Pastor Enoch hovoril tiež o prebudení v Európe v najbližších rokoch. Tisíce prídu k Ježišovi skrze moc Svätého Ducha. Pripomenul aj to, že to prebudenie začína v nás a prichádza od Boha. Položil aj otázku, či vieme, ako sa správne modliť. „A tak aj Duch prichádza na pomoc našej slabosti. Lebo my nevieme, za čo sa máme modliť, ako náleží, ale sám Duch prihovára sa za nás vzdychaním nevysloviteľným.“ (Rimanom 8,26) Modlitba skrze Svätého Ducha je pre nás kľúčová, lebo sa modlíme priamo k Bohu. Keď Svätý Duch zostúpi, ľudia budú zachránení a oslobodení a bude potrebné zväčšiť kapacitu zborov. Všetky sily, ktoré zadržiavali prebudenie v Európe, budú zastavené a Boh naširoko otvorí dvere. V závere vyzval ľudí na modlitbu spasenia, na čo reagovali stovky ľudí, ktoré boli dotknuté Bohom a odovzdali mu svoje životy.

Pastor Enoch zdôrazňoval, aby každý žiadal do svojho života zázrak a prielom v oblasti, v ktorej to potrebuje. Viacero ľudí vydalo po konferencii svedectvo, že Boh s nimi jednal. Pani Alžbeta nám písala, že po konferencii dostala uistenie ohľadom smerovania v podnikaní, ktoré výrazne zvýši jej príjem, a hneď sa jej v tomto smere otvorila možnosť na spoluprácu. Počas konferencie prebiehalo živé vysielanie, ktoré má vyše 14 000 zhliadnutí. Prenos sledovali ľudia z rôznych kútov sveta, napríklad aj z Austrálie.

Je zjavné, že pastor Enoch pozná Boha

Pastor Enoch okrem služby na konferencii súhlasil aj so stretnutím s našimi pastormi. Hovoril o tom, že nič nezmôžeme sami, ale prebudenie dáva Boh, ktorého treba chváliť a prosiť o prebudenie. Naše životy nemajú zmysel na zemi, ak neslúžime Bohu. Ďalej pokračoval s tým, že jeho vôľu máme uprednostniť pred všetkým, čo chceme my alebo svet. Vyzýval tiež k jednote nás ako Božích detí. Spomínal aj výchovu deti, ktorej porozumieme vtedy, ak vidíme ako Otec jedná s nami. Boh nás miluje, ale na druhej strane v Mojžišovom zákone stanovil hranice – červené čiary, ktoré po ich prekročení úmerne vedomosti určia trest. Hovoril o tom, že ak deťom nie sú dané hranice správania, tak z nich nevyrastú správni ľudia. Ak dodržíme biblické princípy vo výchove, budú z detí úspešní ľudia.

Ako sa vyjadril aj náš senior pastor, je isté, že Enoch pozná Boha a reprezentuje ho, čoho dôkazom bola aj táto silná konferencia života, ktorá priniesla veľa požehnania pre Slovensko a Česko.



Súvisiace články

Protireformácia na Slovensku|Logos 9 / 2007 | Soňa Žabková|Z histórie
Ian McCormack opäť na Slovensku|Logos 12 / 2009 | Alena Filipková |Reportáž
Kresťanstvo v USA a na Slovensku|Logos 4 / 2008 | Radovan Kapusta |Reportáž
Dr. Christian Harfouche na Slovensku|Logos 10 / 2010 | Daniel Šobr |Téma
Ian McCORMACK na Slovensku|Logos 8 / 2008 | Daniel Šobr |Zo života cirkvi