Ale tým, čo Ho prijali, dal moc stať sa deťmi Božími, tým, čo veria v Jeho meno... (Ján 1,12)

Pohár sa presťahoval do Bratislavy

Posledná sobota v januári, ako sa stáva dobrým zvykom, patrila aj tohto roku všetkým tým, ktorí majú radi futbal, rivalitu, ale aj možnosť stretnúť sa a stráviť príjemné chvíle mimo domova.

O putovný pohár bojovalo tohto roku rekordných 14 mužstiev. Nebyť odhlásenia mužstva Galanty deň pred turnajom či vlaňajšieho víťaza Žiaru nad Hronom osem hodín pred začiatkom turnaja, mohla byť účasť ešte vyššia.

Hostiteľom turnaja bol opäť Martin, ktorý poskytol na turnaj dve najväčšie haly svojho druhu v meste – halu na Podháji a halu SOUS.

Vzorná dochvíľnosť každého z mužstiev v sobotu ráno naznačila, že nás čaká veľmi príjemný deň. Turnaj spolu s organizátormi otvoril aj pastor usporiadateľských zborov (Martina a Bratislavy) Adrián Šesták. Povedal, že treba bojovať a snažiť sa zvíťaziť, ale aj upozornil, že víťazstvo zabezpečené neférovým spôsobom nemôže potešiť. Po jeho krátkej, ale dôležitej modlitbe sa turnaj mohol začať.

Zápasy sa hrali v štyroch skupinách a v spomínaných dvoch telocvičniach. Po zápasoch v skupine nasledovali vyraďovacie boje o postup do hornej skupiny, hrajúcej o prvú osmičku a druhej skupiny, upravujúce poradie na ostatných miestach. V športovej hale sa podávalo aj 145 obedov, ktoré nám pomohol zabezpečiť jeden zo sponzorov podujatia.

Turnaj navštívila aj lokálna televízia Turiec, ktorá urobila s organizátormi rozhovor, kde sa rozoberal systém turnaja, zúčastnené mužstvá, ale aj dôvod turnaja. Tu vznikol priestor poukázať na skutočnosť, že náš brat/syn Jaroslav, už nie je s nami, ale máme hlboké presvedčenie, že prebýva s Ježišom v nebi a tento turnaj je jeden zo spôsobov, ako spojiť príjemné s užitočným. Moderátorke sa odpovede veľmi páčili a sami sme zvedaví, do akej miery a či vôbec sa zverejnia v lokálnom spravodajstve TV Turiec. V rozhovore bolo spomenuté aj mužstvo Spišskej Novej Vsi a redaktorke navrhnutá téma na rozhovor – ako Ježiš mení ľudské životy na Spiši. Téma zaujala a nakrúcal sa rozhovor aj so zástupcom Spiša. Na margo Spišskej Novej Vsi musíme povedať, že toto mužstvo bolo maximálnym spestrením celého turnaja. Nielen ich technický, bojovný a organizovaný prejav na ihrisku, ale aj osobné rozhovory s týmito bratmi poukázali na to, že Ježiš medzi týmito ľuďmi robí veľké veci a radikálne mení životy tým, ktorí mu dávajú priestor. Ešte raz ďakujeme za vašu účasť.

Na turnaji nastalo viacero emotívnych momentov, ale spomenieme len dva.

Štvrťfinálový zápas medzi spomínanou SNV a Bratislavou

Mužstvo SNV patrilo už po úvodnom zápase v skupine so Žilinou k jasným favoritom turnaja (práve so Žilinou a Banskou Bystricou). Dve kompaktné štvorky, kvalitný brankár a tréner naznačovali, že Bratislavu čaká náročný súboj. Bratislava hrala takticky a celý zápas poctivo bránila všetkými hráčmi. Hoci dostala gól v prvom polčase, minútu pred koncom toho druhého vyrovnala. Hoci SNV bola jednoznačne lepšia, rozhodovali jedenástky. Rozhodnutie padlo až po viac ako 10. kopoch. Šťastnejšími v tomto napätom a pre divákov atraktívnom rozstrele boli Bratislavčania. Ich súperi sa radovali spolu s nimi, urobili si spoločnú fotku a dokonca sa dali do kruhu a vyše dvoch minút sa modlili a chváli Boha – fantastický moment, ktorý ukázal, že turnaj už nemá iba športový rozmer.

Prvá pomoc pri zapadnutom jazyku

Hral sa zápas o umiestnenie medzi Trenčínom a Liptovským Mikulášom, keď v druhej časti zápasu spadol na zem hráč LM. Padol tak nešťastne, že mu zapadol jazyk a nemohol dýchať. Po niekoľkých sekundách bol hráč obkolesený bratmi, ktorí sa mu snažili pomôcť. Vďaka Bohu, organizátori mali na túto akciu zabezpečenú aj lekársku pomoc (Monika Froľová), ktorá dvomi pre ňu jednoduchými pohybmi zabezpečila uvoľnenie dýchacích ciest a stabilizovanie bratovho stavu. Po CT prehliadke v martinskej nemocnici sa brat trochu otrasený vrátil na turnaj s menším otrasom mozgu. No videli sme, že nie vždy disponujeme všetci veľmi dôležitými zručnosťami, ktoré v niektorých momentoch môžu zachrániť ľudský život.

Turnaj ponúkal veľmi zaujímavé zápasy a momenty. V hľadisku sa ukázalo viacero bratov a sestier z Trenčína, Martina, Prievidze či blízkeho okolia. Turnaj napokon vyhrala absolútne prekvapujúco Bratislava, ktorá či už v semifinále s Banskou Bystricou (postúpila až na pokutové kopy), alebo vo finále so Žilinou hrala absolútne taktickým spôsobom. Zbytočne neotvárala hru a osobnou obranou eliminovala najlepších hráčov ako Banskej Bystrice tak i Žiliny. Finálový zápas skončil tesným víťazstvom 1:0, kedy mnohí hráči siahli na dno svojich síl a sedem statočných z BA (ani jeden nie je pôvodom z hlavného mesta) odolalo tlaku a kvalitám hráčov Žiliny.

V boji o tretie miesto uspel domáci tím Martina, ktorý disponoval nielen dvoma organizátormi, ale aj vyspelým a zrelým tímom (napokon aj najlepším hráčom turnaja). Porazil trochu zdecimovanú Banskú Bystricu, ktorá mala pred turnajom možno aj oprávnene tie najvyššie ambície, ale v semifinále v jedenástkovom rozstrele bola ich cesta za víťazstvom zastavená.

Aktívne medzi hráčmi sa predstavil aj pastor Martin Mazúch, ktorý bol nielen veľkým zabávačom a spríjemnením pre zúčastnených, ale v mužstve Olomouca bol aj najlepším kanonierom.

Turnaj mal veľmi dobrú gradáciu a myslíme, že bol veľmi vydarený. Po prvýkrát bola pred turnajom spustená internetová stránka, cez ktorú sa bolo možné prihlásiť. Na stránke boli všetky potrebné informácie, ktoré každé mužstvo potrebovalo vedieť – či už výška štartovného, čas začiatku, história turnaja, systém turnaja, ale aj rozdelenie mužstiev do skupín, ktoré vylosoval senior pastor Jardo Kříž.

Ako ďalšie plus turnaja bolo, že sme mali prvýkrát profesionálnych platených rozhodcov, čo nesporne odbremenilo organizátorov a posunulo kvalitu turnaja na vyššiu úroveň.

Pri odovzdávaní cien opäť zaujala SNV, keď sa poďakovala za možnosť byť na turnaji a zaželala každému zúčastnenému veľa úspechov a radosti pri budovaní Božieho kráľovstva.

Posledné slovo po odovzdávaní cien najlepším mužstvám, najlepšiemu brankárovi (Pavlovi Dunkovi - SNV), najlepšiemu hráčovi (Maťovi Kenderovi, Martin), strelcovi (Ondrejovi Šlichtíkovi, Žilina) patrili Jaroslavovi Kapustovi st., ktorý sa poďakoval zúčastneným i divákom za kvalitné výkony a podporu tohto podujatia a vyjadril nádej, že do budúcna sa medzi nami ukážu mužstvá z Poľska či Maďarska.

Veľká vďaka za zdarný priebeh turnaja patrí každému, kto 4. ročník Memoriálu Jaroslava Kapustu ml. podporil. Či už ide o sponzorov (Maro Sučany, Penzión Marco Polo, Tebau, Fine, reality AZ, Kalitek, Kubik, Zdenko Kozák) rozhodcov, zapisovateľky, hudobnú produkciu, zdravotnú pomoc či zúčastnených divákov.

Ďakujeme hlavnému sponzorovi Kresťanskému spoločenstvu Milosť a pastorovi Jardovi Křížovi. Ďalej všetkým pastorom za to, že rešpektovali tento turnaj a neplánovali si v zboroch  na tento dátum žiadne akcie a turnaja sa mohli zúčastniť všetky zbory. Ďakujeme aj Jaroslavovi Křížovi ml. za jeho čas, ktorý strávil pri navrhovaní diplomov a poďakovaní. Vďaka sponzorom každé mužstvo odišlo domov s nejakým darčekom. Ďakujeme aj Peťovi Froľovi, ktorý na jednotku zvládol rozlosovanie a držal pod kontrolou harmonogram a priebeh celého turnaja.

Už teraz sa tešíme na 5. ročník, ktorý aj v roku 2012 bude prebiehať poslednú januárovú sobotu.

Poradie:

1. Bratislava
2. Žilina
3. Martin
4. Banská Bystrica
5. Spišská Nová Ves
6. Trenčín
7. Brezno
8. Lipt. Mikuláš
9. Olomouc
10. Prievidza
11. Čadca
12. Košice
13. Nitra
14. Martin B



Súvisiace články

Pohár zostal doma|Logos 2 / 2008 | Radovan Kapusta |Zo života cirkvi
Putovný pohár znovu opúšťa Slovensko|Logos 3 / 2017 | Marián Kapusta|Zo života cirkvi
Pohár sa vracia na Slovensko|Logos 2 / 2015 | Marián Kapusta|Zo života cirkvi
Putovný pohár putuje mimo Slovenska|Logos 3 / 2014 | Radovan Kapusta |Reportáž
Pohár je opäť v Banskej Bystrici|Logos 7 / 2019 | Marián Kapusta|Zo života cirkvi