Veď Pán je Duch, a kde Duch Pánov, tam sloboda. (2. Korinťanom 3,17)

Third Day a Hillsong Kyjev na Slovensku

1Na hudobnej scéne pôsobí Third Day viac ako 15 rokov. Jej súčasnými členmi sú Mac Powell (spev), Mark Lee (gitara), David Carr (bicie) a Tai Anderson (basová gitara). Ich posledný album Revelation je už dvanástym v poradí. Už dvadsaťšesť piesní tejto kapely skončilo na prvom mieste rôznych hitparád. Na ich konte je takmer 7 miliónov predaných albumov. Kapela vyhrala napríklad 24 ocenení kresťanskej hudobnej akadémie Dove a 3 Grammy (dohromady 8 nominácií), American Music Award a 3 AMA nominácie. Podľa magazínu Pollstar patrí medzi najúspešnejšie koncertné kapely hrajúce pre milióny divákov. O ich kvalite svedčí aj záujem sekulárnych médií ako napríklad „The Tonight show with Jay Leno“ (NBC), „60 minutes“ (CBC), šou stanice ABC „Nightline“, CNN Entertainment, USA Today, New York Times a dokonca boli ako prvá kresťanská kapela na titulnej stránke hudobného magazínu Billboard. Na jej aktuálnom albume, s predajom viac ako 400 000 nosičov, sa rozhodli spolupracovať s renomovaným producentom Howardom Bensonom (P.O.D, Flyleaf, Apocalyptica, Kelly Clarkson).

A práve táto kapela spolu s Hillsong Kyjev, či kanadským Starfieldom, vystúpila počas posledného májového víkendu v Trnave na festivale Lumen. Naša redakcia samozrejme pri príchode týchto kresťanských kapiel na Slovensko nemohla chýbať.

Prekvapujúco nízky mediálny záujem o túto kapelu nám dával veľa priestoru na face to face rozhovor s tromi členmi tejto kapely (na brífingu chýbal bubeník David Carr, ktorý trávil čas s bubeníkom Hillsong Kyjev).

Jedným z hlavných dôvodov našej účasti na festivale bolo i nakontaktovanie sa na Hillsong Kyjev, ktorý vystupoval v sobotu večer o 19.30. Ako Kresťanské spoločenstvo Milosť sme už pred časom adresovali pozvánku tomuto chváliacemu zoskupeniu z Ukrajiny, ktoré patrí do európskej siete cirkví Hillsong. Keďže neprichádzala reakcia, naskytala sa možnosť vidieť ich službu naživo a nadviazať osobný kontakt, keďže ako akreditovaní novinári sme mali prístup do zákulisia. Na margo organizátorov podujatia treba povedať, že takmer päť hodín strávených na trnavskom Trojičnom námestí ukázalo, že akcia bola zvládnutá na vysokej úrovni ako po organizačnej, tak i po technickej stránke. Priamy prenos, či internetové živé vysielanie si pochvaľovali aj americkí fanúšikovia blogujúci na stránkach Third Day.

7Hillsong Kyjev sa predstavil v 10-člennom zložení a ich koncert bol energický, živý a pútavý. Okrem klávesistu boli v kapele zväčša „mládežníci“. V ich repertoári prevládali anglické chvály, no zaspievali aj niektoré hity austrálskeho Hillsongu v svojom rodnom jazyku. Jediný otáznik nad vystúpením tejto kapely súvisel s vizážou niektorých členov. Po koncerte, ktorý ukázal, že chvály Hillsongu sú známe naprieč všetkými denomináciami, sme mali možnosť rozprávať sa s niektorými členmi kapely a aj s ich manažérkou. Vypočuli sme si krátku históriu cirkvi a zdôraznenie faktu, že prioritou Hillsong Kyjev je budovanie lokálnej cirkvi a akcie takéhoto druhu sú veľmi zriedkavé. Boli otvorení voči možnej pozvánke, ktorá samozrejme podlieha ďalším rozhovorom a diskusiám a iba čas ukáže, či túto kapelu uvidíme napríklad v Banskej Bystrici.

4-opt1.jpegO 22.00 začal koncertovať Third Day, ktorý priniesol fantastický zážitok - kvalitná rocková hudba, osvetlenie, ozvučenie, organizácia kapely s podporou ich vlastných technikov, konzervatívny a príjemný prejav všetkých členov, spolupráca s publikom, spontánne chválenie Pána. Spevák Mac Powell dokonca počas niekoľkých minút povedal evanjelium a poukázal na fakt, že čítanie Biblie, dodržiavanie morálky, či chodenie do cirkvi nedokážu človeku získať spasenie, ktoré je možné jedine cez osobnú skúsenosť s Ježišom Kristom. Svojím vystúpením potvrdili i to, čo nám povedali počas rozhovoru, že sa dôkladne pripravujú na každý koncert, a že sa tesne pred každým koncertom modlia. Kapela prišla na pódium naprosto suverénne, ich prejav bol prejavom víťazov v Kristovi s jasným cieľom: povedať ľuďom o Bohu hudbou aj slovom. Tesne pred polnocou sa koncert skončil tromi prídavkami a neutíchajúcim potleskom. Ich vystúpenie malo šťavu, nespornú muzikantskú kvalitu, zábavu a nespochybniteľný odkaz. Na záver by sme radi zaželali kapele Third Day ešte mnoho úspechov v osobnom i pracovnom živote a pokračovanie v kvalitnej práci na Božom diele prostredníctvom hudby, koncertov a mediálnych vystúpení.



Súvisiace články

Protireformácia na Slovensku|Logos 9 / 2007 | Soňa Žabková|Z histórie
Ian McCormack opäť na Slovensku|Logos 12 / 2009 | Alena Filipková |Reportáž
Kresťanstvo v USA a na Slovensku|Logos 4 / 2008 | Radovan Kapusta |Reportáž
Dr. Christian Harfouche na Slovensku|Logos 10 / 2010 | Daniel Šobr |Téma
Ian McCORMACK na Slovensku|Logos 8 / 2008 | Daniel Šobr |Zo života cirkvi