Veď Pán je Duch, a kde Duch Pánov, tam sloboda. (2. Korinťanom 3,17)

Mládežnícky tábor

logos-07-2015-mladeznicky-tabor-1.jpg

V dolinách, na konci sveta Valašských Kloboukoch na Morave, sa aj tento rok spoločne stretol mix mladých ľudí zo Slovenska a Čiech.

Tábor bol po všetkých stránkach plnohodnotný – oddýchol si duch aj duša, bol čas na rozhovory, hry, súťaže... Samozrejme, kľúčovou zložkou boli zhromaždenia. Vypočuli sme si viacerých hosťujúcich pastorov, aj našu táborovú stálicu (a zároveň organizátora) pastora Maria Ovčara.

Hneď prvý deň to rozbalil senior pastor Jaroslav Kříž, ktorý vo svojej kázni položil základy kresťanského života podľa Biblie. Mnohí sme si oprášili staré fakty, a pre niektorých to bolo možno prvýkrát, kedy počuli, na čom stojí život kresťana a urobili si v tom jasno.

Pastor Mario Ovčar hneď druhý deň ráno hovoril o vždy aktuálnej téme – Vzťah s Bohom. Na tomto totiž všetko stojí a niekedy aj padá. Gro kázne bolo, že človek nikdy neobstojí bez vzťahu s Bohom, bez solídneho základu a pevných rozhodnutí, ktoré prerastú v stabilné návyky, o ktoré sa budeme môcť celý život oprieť.

Veľmi silné bolo večerné zhromaždenie, ktoré takisto viedol Mario Ovčar. Pre mnohých to bol určite kľúčový večer, hovoril totiž o prímluvnej modlitbe v kontexte prebudenia. Bolo očividné, že viacerí odchádzali dotknutí a motivovaní sa intenzívne modliť za hlad a túžbu po Božej sláve. Pretože mladí vedia chytiť oheň, udržať ho a „prevalcovať“ ním svet. Podnet pre ešte väčšiu energiu rozprúdiť nové prebudenie bol, že podľa štatistík Inštitútu Billyho Grahama sa až 95% ľudí v zboroch obrátilo vo veku do 20 rokov. Tak máme teda čo robiť!

logos-07-2015-mladeznicky-tabor-3.jpg

Dlho očakávaný hosť, perfektný spíker a humorista na pohľadanie, Martin Mazúch, k nám zavítal na celý jeden deň. Ráno začal trochu netypicky – na kus papiera sme všetci mali napísať, čo všetko chceme od života. Potom to zaradom nahlas čítal. Trochu sme sa ošívali na stoličkách v napätí, čo sa z toho vykľuje. A vykľula sa z toho úderná myšlienka, že od života máme chcieť jednoducho VŠETKO! Nielen pár ušľachtilých cieľov, ale skrátka všetko. Lebo Boh nám to ponúka. Ak my Mu odovzdáme svoje všetko, On nám dá svoje dokonalé, Božie všetko.

Mario Ovčar na ďalší deň hovoril o odovzdaní sa Bohu a cirkvi ako životnom štýle. Boli sme konfrontovaní, ale o to viac „nakopnutí“ vstúpiť do odovzdania sa a posvätenia.

Grande Finale alias posledné zhromaždenie kázal Milan Dupan o človeku srdca. Podrobne definoval, ako funguje naše srdce a čo je potrebné preto, aby fungovalo správne. Je normálne, že prídu skúšky (ako putovanie Izraelcov po púšti), ale ak prejdeme skúškou, Boh z nás vybuduje kvalitnejšieho človeka. Okrem srdca človeka sa dotkol aj ďalšieho spektra tém, takže si myslím, že v každom zostala túžba ešte viac sa priblížiť k Bohu a zapracovať na kvalite svojho srdca.

A, samozrejme, keďže sme ešte mladí, bolo treba niekde minúť nahromadenú prázdninovú energiu. O to sa postarali mládežníci z Košíc a Liptovského Mikuláša, ktorí pripravili kolekciu hier. Najprv to bola medzinárodná súťažná hra Milujem Československo, potom počítačové Retro hry naživo (míny, Packman, Snake, Elektronika, Tetris), ktoré sa hrali v zmiešaných tímoch a za­klincoval to populárny volejbalový turnaj. Pripravená bola aj svetová novinka, hra Escape Room. Úlohou 5-členných tímov sa bolo dostať von z miestnosti pomocou vyriešenia hlavolamov, mechanizmov a indícií.

A aký by to bol tábor bez túry? Keďže Morava neoplýva vysokými končiarmi, vybrali sme sa aspoň na pohodovú prechádzku na hrad Brumov, odkiaľ sme sa kochali malebným výhľadom.

Tento tábor mal všetko, čo má dobrý tábor mať. A každý rok je to vždy lepšie a lepšie!

logos-07-2015-mladeznicky-tabor-2.jpg



Súvisiace články

Mládežnícky tábor|Logos 8 / 2017 | Alžbeta Palkoci|Zo života cirkvi
Mládežnícky tábor – Párnica|Logos 7 / 2019 | Alžbeta Palkoci|Zo života cirkvi
Mládežnícky tábor Donovaly 2010|Logos 9 / 2010 | Lusi Gertliová |Aktuálne
Mládežnícky tábor 2018|Logos 8 / 2018 | Alžbeta Palkoci|Zo života cirkvi
Mládežnícky tábor – Vršatské podhradie|Logos 7 / 2016 | Alžbeta Palkoci|Zo života cirkvi